Ati reusit sa intabulati imobilul, ati avut probleme la punerea in posesie (cat a durat de cand ati avut actul de adjudecare, s-a mers pe codul vechi sau codul nou - din ce an e dosarul de executare? )
Multumesc
Buna ziua, am participat la o lictitatie si find singurul licitator am cumparat imobilul la pretul de 75% (era a treia licitatie). Dosarul este din 2013, deci se merge pe NCPC. Executorul judecatoresc mi-a confirmat procedura mai departe pana la punerea in posesie (sa-mi confirmati daca este corecta)
1. am platit contravaloarea, urmeaza sa merg sa primesc Actul de Adjudecare
2. cand am actul de adjudecare ma duc la Cadastru pentru inscriere provizorie in CF (taxa 0.15% din pretul de adjudecare), termenul este de 9 zile lucratoare
3. astept 30 de zile de la data intabularii provizorie in CF, daca nu apar contestatii executorul imi elibereaza actul de adjudecare cu titlul obligatoriu (dupa cele 30 de zile)
4. la solictiarea mea pe baza ultimului act primi,executorul ma poate pune in posesie in termen de 15 zile (contra cost binteneles).
In NCPC nu am gasit prevederi in legatura cu punerea in posesie, sa-mi confirmati daca cele spuse de executor sunt corecte (mai ales numarul 4), mentionez ca fostul proprietar este plecat din tara si cel mai probabil va apela la spijinul jandarmeriei.
5. care este procedura mai departe daca sunt bunuri mobile in imobil care pot fi valorificate (executorul mi-a spus ca trebuie sa le pastrez eu fie in imobil fie le depozitez corespunzator pana cand le vinde / valorifica) .
De asemenea doresc sa evit plata impozitului pentru intabularea in CF (nu cea provizorie), cei de la cadastru imi vor cere dovada platii impozitului pentru trasnfer proprietatede 2%, exista precedent in localitatea mea cu neplata si vreau sa contest in instanta. Doresc sa stiu daca pot fi pus in posesie doar cu actul primit la pozitia 3, deci doar inscris provizoriu in CF, inscrierea permanenta poate astepta ulterior, nu ma deranjeaza
Ma intereseaza eventual pe ce baza se face punerea in posesie, pe ce lege (corectati-ma daca gresesc, dar in NCPC nu am gasit prevederi ca si in Codul vechi).
Sper ca am fost cat se poate de coerent si am pus toate informatiile.
Multumesc Anticipat
Buna ziua, urmeaza sa particip la o licitatie publica pentru a cumpara un imobil executat silit in perioada Decembrie 2013 (inca nu stiu data exacta a licitatiei). Intentionez sa platesc pretul licitat a doua zi si vreau sa intru in posesie in cel mai scurt timp posibil. Dosarul de executare este din 2012, deci licitatia merge pe reglementarile din Codul Civil Vechi (daca gresesc sa ma corectati). Am 2 intrebari:
1. punerea in apricare a actului de adjudecare (care il primesc la 15 zile de la data platii sumei licitate, daca nu apar contestatii) poate fi facuta fara sa intabulez apartamentul pe mine?
2. daca debitorul refuza sa elibereze in termenul de 5 zile de la data notificarii sau nu este in tara, pot apela la evacuarea fortata a imobilului in periaoda decembrie- februarie?. De ce intreb, deoarece in lege scrie clar:
(1) “Nicio evacuare din imobilele cu destinaţie de locuinţă nu poate fi făcută de la data de 1 decembrie şi până la data de 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada că, în sensul dispoziţiilor legislaţiei locative, el şi familia sa nu au la dispoziţie o locuinţă corespunzătoare ori că debitorul şi familia sa au o altă locuinţă corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată.”
(2) “Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul evacuării persoanelor care ocupă abuziv, pe căi de fapt, fără niciun titlu, o locuinţă, şi nici celor care au fost evacuaţi pentru că pun în pericol relaţiile de convieţuire sau tulbură în mod grav liniştea publică.”
In unele comentarii, am gasit urmatoarea informatie: "nu se aplica dispozitiile alin. (1), singura situatie in care evacuarea nu se va putea face intre 1 decembrie si 1 martie este atunci cand persoana care ocupa in fapt imobilul, opune un titlu de proprietate valabil." Deci revin, daca la locuita aceia dumociliaza doar debitorii (sot si sotie) fara alte persoane cu chirie, pot evacua fortat daca este cazul (debitorii nu locuiesc propiuzis acolo, cel mai probabil sunt plecati din tara). De asemenea inca o lamurire, pe partea de evacuare se aplica reglementarile din vechiul cod civil (pe care este facuta vanzarea) sau reglementarile noului cod civil?
Cat sa ma astept sa dureze cel mult toate procedurile in situatia prezentata mai sus. Deci licitatia va fi pe 28 octombrie, intentionez sa particip si sa achit banii a 2-a zi. In situatia mai sus prezentata (debitor plecat din tara), care este cel mai scurt timp posibil in care m-as putea muta si cel mai lung. La ce probleme ma pot astepta? Eventual m-ar ajuta opinile altor persoane care au trecut prin asa ceva.Multumesc
Buna dimineata, intentionez sa achizitionez un imobil prin executare silita. Procedura de vanzare a fost inceputa in 2012. Prima licitatie a fost in 18 septembrie, si doresc sa parcip la a doua licitatie care urmeaza sa fie in maxim 60 de zile. Prorietarul executat este plecat din tara, si nu a fost de fata nici la evaluarea apartamentului in 2012, nu a deschis nimeni acestuia. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. daca licitatia este in octombrie, voi reusi sa ma mut anul acesta in apartament daca il cumapar (dispun de bani, i-as putea plati in aceasi zi cu licitatia). Din cate am inteles intre 1 decembrie - 1 martie nu poti evacua debitorul.
2. daca debitorul e plecat din tara, cat de greu va fi sa intru in posesia apartamentului, usa e inchisa si nu va preda nimeni cheile (pot sparge usa?)
3. sunt obligat sa platesc impozitul pentru a intabula apartamentul, daca merg in justitie sa contesc ca mi se cere sa platesc cat va dura
4. daca procedura a inceput in 2012 se merge pe codul vechi?
Multumesc, astept raspunsuri