avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Activitate dan_c_85

Activitate dan_c_85

Multumesc pentru raspuns. Ok, sa spunem ca punctul de lucru o sa fie deschis de o alta firma. Exista posibilitatea ca persoanale sa fie angajate direct de firma straina si astfel toate contributiile la stat sa le fie platite direct de catre firma straina?
Buna ziua. Firma austriaca pe care o reprezint doreste sa isi deschida un punct de lucru la noi in Romania. Se doreste ca inchirierea spatiului unde va fi punctul de lucru sa fie facuta direct de catre firma austriaca si, de asemenea, viitorii lucratori sa fie angajati tot de firma austriaca pe baza unui contract de munca semnat in austria, dar plata tuturor impozitelor, a contributiilor la CAS samd. sa fie facute in Romania (bineinteles direct de catre firma austriaca).
Firma a procedat similar in Spania, unde au inchiriat un spatiu, si au deja doi angajati. Firma s-a inregistrat la statul spaniol in vederea platii contributiilor angajatilor, dar toata evidenta contabila si toate platile se fac din Austria.
Care ar fi porcedura legala pentru asa ceva in Romania (daca exista, bineinteles. Teoretic, fiind un stat membru UE, ar trebui sa fie posbil si la noi)? Plimbandu-ma pe la diverse sedii ale organelor competente de la noi, nu am primit nici un raspuns clar: infiintare filiala, infiintarea unei firme la noi... altfel nu se stie ...
In principiu, nu se doreste deschiderea nici unei alte firme, ci doar a unui punct de lucru, coordonat in totalitate de firma austriaca. Este posibil asa ceva? Va multumesc.
Patrick_ a scris:

Conform reglementărilor UE (directiva 2004/38/CE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la libera circulație a persoanelor, dar și alte directive cu privire la libera circulație a serviciilor), practic orice angajator cu sediul pe teritoriul UE poate angaja orice persoană cetățean sau rezident UE, indiferent unde acesta își desfășoară activitatea.

Singura problemă care trebuie avută în vedere este modalitatea de plată a impozitului. Impunerea și plata impozitului se poate face practic ori în statul angajatorului ori în statul angajatului.
Depinde de forma de colaborare / angajare pe care o veți alege.


Buna seara. Si eu sunt intr-o situatie similara cu persoana care a postat primul mesaj pe acest subiect (ce-i drept... de anul trecut, dar sper ca topicul sa fie inca activ). Ceea ce nu am reusit sa aflu pana in momentul de fata este modalitatea de plata a impozitelor in Romania, in cazul meu, firma angajatoare fiind in Austria. Exista aceasta posibilitate fara a fi nevoie sa imi infiintez un PFA sau ceva in genul?
Spre exemplu, firma a procedat in acest fel cu cativa baieti din Spania, si doreste sa procedeze la fel cu mine si cu inca trei persoane din Romania.