avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Activitate andromeda12

Activitate andromeda12

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru ca sunt total nelamurita.

OUG 111/2010, Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

HG 52/2011, Art. 21, (3) Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul cuvenit in luna respectiva.


Caz concret: urmeaza sa nasc pe 19 iunie 2014, am contract de munca din 29 iul 2013. Ce inteleg eu din legile de mai sus este ca:

- As avea dreptul la indemnizatie daca as fi obtinut venituri in perioada 19 iun 2013 - 18 iun 2014 (cele 12 luni anterioare.datei nasterii) - iar eu nu am dreptul, pentru ca in luna 19 iun - 18 iul 2013 nu am obtinut venituri
- indemnizatia se calculeaza in functie de veniturile din iulie 2013 - iun 2014

M-am informat la APIS de 2 ori si am primit 2 raspunsuri diferite.
- prima d-na mi-a spus ca cele 12 luni sunt iulie 2013 - iunie 2014 (deci am dreptul)
- a doua d-na mi-a zis ca e asa cum am inteles eu (deci nu am dreptul, dar as fi avut dreptul daca aveam contractul din 18 iulie) si a adaugat ca totusi sa depun dosarul, "Poate am noroc" (!!!)

Cum este de fapt? Chiar tine de noroc???
Va multumesc mult pentru acest raspuns. Daca nu va suparati, indraznesc sa revin cu inca o intrebare:

Daca nasc al doilea copil in luna obligatorie a tatalui - in timp ce sunt in prenatal - asta inseamna ca nu mi se aplica OUG 111/2010, Art. 8, alin (1)? Pentru ca acest alin. prevede continuitatea CCC pentru beneficiarii drepturilor, care nasc in aceasta perioada.

Dar in acea perioada, in cazul nostru, nu eu ci sotul va fi beneficiar, care nu are cum sa nasca. In plus, daca sotul intruneste conditiile de acordare a CCC, inseamna ca eu sunt indreptatita numai 1 an si 11 luni, nu (asadar in luna obligatorie a tatalui el este cel indreptatit) ?

(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã.

Si tocmai mi-a mai venit o idee: Ar putea sotul renunta la efectuarea lunii obligatorii pentru primul copil in perioada aceea, si sa efectueze cele 2 luni obligatorii, pentru ambii copii, candva mai tarziu, dupa ce se naste al doilea? Pentru ca asa cu siguranta se va prelungi primul CCC cu aceeasi indemnizatie, si lucrurile vor fi mult mai clare.

Va multumesc mult si imi cer scuze ca insist.
Buna ziua,

Momentan sunt in CCC pana in iulie 2014 - copilul implineste 2 ani pe 14 iulie 2014. Sunt din nou insarcinata, data probabila a nasterii pentru al doilea copil fiind 19 iunie 2014.

M-am gandit sa ma intorc la serviciu pe 9 iunie, data la care va intra tatal in luna sa obligatorie de CCC.

Daca al doilea copil se naste fix in luna obligatorie de CCC a tatalui (deci inainte ca al doilea copil sa implineasca 2 ani), am si eu cateva intrebari:

1. Cum procedam cu CCC pentru al doilea copil? Se prelungeste sau se depune un nou dosar? Ce indemnizatie voi primi pentru al doilea copil?

2. Cum procedam cu concediul de maternitate? Eu daca ma intorc la serviciu cu cateva zile inainte de DPN, as vrea sa intru direct in prenatal. Dar in cazul acesta trebuie sa iau si postnatal? Daca trebuie sa intru in postnatal... cum poate avea loc prelungirea CCC 1 pentru copil nascut in timpul acestuia?

3. Alta varianta ar fi sa ma intorc la serviciu mai devreme, sa zicem din ianuarie 2013, stiu ca voi primi stimulent de insertie. Dar daca nasc inainte ca al doilea copil sa implineasca 2 ani... voi primi aceeasi indemnizatie sau se face un nou dosar, un nou calcul?

Va multumesc pentru rabdarea de a citi acest mesaj, raspunsurile dvs. ne vor ajuta sa luam deciziile in cunostinta de cauza!