avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC - al doilea copil se naste in luna obligatorie a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC - al doilea copil se naste in luna obligatorie a tatalui

Buna ziua,

Momentan sunt in CCC pana in iulie 2014 - copilul implineste 2 ani pe 14 iulie 2014. Sunt din nou insarcinata, data probabila a nasterii pentru al doilea copil fiind 19 iunie 2014.

M-am gandit sa ma intorc la serviciu pe 9 iunie, data la care va intra tatal in luna sa obligatorie de CCC.

Daca al doilea copil se naste fix in luna obligatorie de CCC a tatalui (deci inainte ca al doilea copil sa implineasca 2 ani), am si eu cateva intrebari:

1. Cum procedam cu CCC pentru al doilea copil? Se prelungeste sau se depune un nou dosar? Ce indemnizatie voi primi pentru al doilea copil?

2. Cum procedam cu concediul de maternitate? Eu daca ma intorc la serviciu cu cateva zile inainte de DPN, as vrea sa intru direct in prenatal. Dar in cazul acesta trebuie sa iau si postnatal? Daca trebuie sa intru in postnatal... cum poate avea loc prelungirea CCC 1 pentru copil nascut in timpul acestuia?

3. Alta varianta ar fi sa ma intorc la serviciu mai devreme, sa zicem din ianuarie 2013, stiu ca voi primi stimulent de insertie. Dar daca nasc inainte ca al doilea copil sa implineasca 2 ani... voi primi aceeasi indemnizatie sau se face un nou dosar, un nou calcul?

Va multumesc pentru rabdarea de a citi acest mesaj, raspunsurile dvs. ne vor ajuta sa luam deciziile in cunostinta de cauza!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:38, 10 Octombrie 2013
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, prin utilizarea in calcul a indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) nu mai mult de 6,8 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) nu mai mult de 2,4 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.

(3) În cazul prevãzut la alin. (1), dacã cele 12 luni prevãzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri supuse impozitului, atunci indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate în aceastã perioadã, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele prevãzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din ordonanţa de urgenţã.

(4) În situaţia prevãzutã la alin.(3), dacã din calcul rezultã un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmã copil, atunci se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului primitã anterior, cu respectarea prevederilor alin.(2).
...

(6) In situatia in care unul dintre parinti se afla in concediul de maternitate prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, concediul pentru cresterea copilului si indemnizatiile lunare prevazute la art. 2 alin. (1)-(3) din ordonanta de urgenta se pot acorda doar dupa terminarea concediului de maternitate si nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului.


3. Puteti sa intrebati si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) pe e-mail.



Va multumesc mult pentru acest raspuns. Daca nu va suparati, indraznesc sa revin cu inca o intrebare:

Daca nasc al doilea copil in luna obligatorie a tatalui - in timp ce sunt in prenatal - asta inseamna ca nu mi se aplica OUG 111/2010, Art. 8, alin (1)? Pentru ca acest alin. prevede continuitatea CCC pentru beneficiarii drepturilor, care nasc in aceasta perioada.

Dar in acea perioada, in cazul nostru, nu eu ci sotul va fi beneficiar, care nu are cum sa nasca. In plus, daca sotul intruneste conditiile de acordare a CCC, inseamna ca eu sunt indreptatita numai 1 an si 11 luni, nu (asadar in luna obligatorie a tatalui el este cel indreptatit) ?

(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã.

Si tocmai mi-a mai venit o idee: Ar putea sotul renunta la efectuarea lunii obligatorii pentru primul copil in perioada aceea, si sa efectueze cele 2 luni obligatorii, pentru ambii copii, candva mai tarziu, dupa ce se naste al doilea? Pentru ca asa cu siguranta se va prelungi primul CCC cu aceeasi indemnizatie, si lucrurile vor fi mult mai clare.

Va multumesc mult si imi cer scuze ca insist.
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2013
andromeda12, utilizator
1. Nici OUG 111/2010, nici Normele de aplicare a ei nu prevad toate situatiile care se pot intampla.

2. De aceea v-am recomandat si in mesajul precedent sa luati legatura cu AJPIS, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie si singura in masura sa va dea raspunsul corect la intrebarea dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil IrinaMisu IrinaMisu Buna seara, Beneficiez pana la data de 15.08.14 de stimulent de insertie pentru intoarcerea la locul de munca dupa nasterea primului copil. Urmeaza sa nasc al ... (vezi toată discuția)
Intrarea in concediu de crestere copil 2 dupa cic 1 doinabejan doinabejan Buna ziua. Sunt in concediu de crestere copil, acesta facand 2 ani pe 11 decembrie 2014. Sunt insarcinata din nou urmand sa nasc in jurul datei de 20 ... (vezi toată discuția)
Dreptul la stimulent insertie 500 de lei gabrielavoinea gabrielavoinea Buna ziua! Am nascut in februarie 2012, lucrand in invatamant si nefiind cadru didactic titular la vremea aceea, am optat pentru CCC de 2 ani. Dar s-a ivit ... (vezi toată discuția)