avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intrarea in concediu de crestere copil 2 dupa cic 1
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intrarea in concediu de crestere copil 2 dupa cic 1

Buna ziua.
Sunt in concediu de crestere copil, acesta facand 2 ani pe 11 decembrie 2014. Sunt insarcinata din nou urmand sa nasc in jurul datei de 20 noiembrie 2014. Normal pe 10 noiembrie ar trebui sa ma prezint la munca deoarece ultima luna de concediu nu o pot lua, ar tb.sa o ia tatal(firma la care lucreaza nu ii da concediu o luna - deci se va pierde). Firma la care trebuie sa ma intorc e in insolventa, poate sa ma plateasca pe concediul medical??? E obligatoriu sa stau cele 42 de zile dupa ce nasc in concediu postnatal sau pot sa-mi fac dosar direct de crestere copil. Cum ar trebui sa procedez? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:42, 7 Noiembrie 2014
1. - In ultima luna de CCC1 se va suspenda plata indemnizatiei pentru CCC1 (plata indemnizatiei inceteaza in ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 2 ani).
- In aceasta luna va puteti lua concediu fara plata sau veti relua activitatea (in acest caz veti putea beneficia de concediu de maternitate pentru al doilea copil).

2. Apoi veti intra in CCC2 si procedati la fel cum ati procedat cand ati intrat in CCC1.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, prin utilizarea in calcul a indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) nu mai mult de 6,8 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) nu mai mult de 2,4 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.

(3) În cazul prevãzut la alin. (1), dacã cele 12 luni prevãzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri supuse impozitului, atunci indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate în aceastã perioadã, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele prevãzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din ordonanţa de urgenţã.

(4) În situaţia prevãzutã la alin.(3), dacã din calcul rezultã un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmã copil, atunci se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului primitã anterior, cu respectarea prevederilor alin.(2).
...

Deci eu pot ramane in concediu de crestere copil urmand ca atunci cand nasc sa anunt pe cei in drept. Voi lua si pe noiembrie indemnizatia de crestere copil si pot intra dintr-un concediu in altul? Tatal va putea lua 2 luni pana va implini cel de-al doilea copil varsta de 2 ani?
1. In aceasta situatie mergeti la AJPIS unde tatal copilului va da o declaratie in care va spune ca intra in CCC ultimele doua luni din CCC2.

2. Daca nu o face se reduce CCC2 al dvs. cu doua luni.

3. Astfel veti sta in CCC1 pana in pe 11 decembrie dupa care veti intra in CCC2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere al doilea copil 2011andra 2011andra Buna ziua, Sunt in CCC pana pe 04.09, data la care copilul implineste 2 ani. La serviciu trebuie sa ma intorc insa pe 05.08, avand in vedere ca o luna de CCC ... (vezi toată discuția)
Continuitate ccc2 mihaelaiulian mihaelaiulian Subiect: ccc 2 Buna ziua, Am nascut primul copil in data de 01.05.2014 si ar trebui sa ma intorc la lucru cu o luna inainte ca copilul sa implineasca 2 ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil paiora paiora Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt in concediu de crestere copil pentru o perioada de 2 ani, am nascut primul copil in februarie 2014. Acum ... (vezi toată discuția)