avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere al doilea copil

Buna ziua,
Sunt in CCC pana pe 04.09, data la care copilul implineste 2 ani. La serviciu trebuie sa ma intorc insa pe 05.08, avand in vedere ca o luna de CCC trebuie s-o ia tatal copilului.
Pe 14.08 ar trebui sa nasc al doilea copil. Cum trebuie sa procedez? Iau concediu de maternitate? Angajatorul poate sa mi-l plateasca? Pentru ce perioada ar fi bine sa iau concediu de maternitate? In prezent am indemnizatia de 1200 lei, cat voi avea pentru cel de-al doilea copil?

Daca totusi voi naste inainte de 05.08, intru direct in CCC2, fara concediu de maternitate si primesc tot 1200 lei ?Va multumesc mult.

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:07, 17 Martie 2015
1. Daca veti naste inainte de a se termina CCC1 veti intra direct in CCC2 dupa ce se termina CCC1 si veti primi aceeasi indemnizatie.

2. In cazul dvs. se vor alica urmatoarele prevederi din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, prin utilizarea in calcul a indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) nu mai mult de 6,8 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) nu mai mult de 2,4 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.
(n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)

(3) În cazul prevãzut la alin. (1), dacã cele 12 luni prevãzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri supuse impozitului, atunci indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate în aceastã perioadã, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele prevãzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din ordonanţa de urgenţã.

(4) În situaţia prevãzutã la alin.(3), dacã din calcul rezultã un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmã copil, atunci se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului primitã anterior, cu respectarea prevederilor alin.(2).

3. - Asadar in ultima luna de CCC1 (rezervata tatalui copilului) puteti relua activitatea si puteti solicita concediu de maternitate (numai pe acaesta perioada) sau intrati in concediu fara plata.
- Apoi intrati in CCC2 si veti primi aceeasi indemnizatie la la CCC1.

4. - Daca intrati o luna in concediu de maternitate indemnizatia este platita de angajator si suportata de de CJAS.
- Pentru calculul indemnizatiei pentru concediul de maternitate trebuie sa aduceti o adeverinta de la AJPIS cu indemnizatia pentru CCC1 pe ultimele 6 luni.
Va multumesc foarte mult ca mi-ati raspuns.
As mai avea o mica nelamurire: ati spus ca pot sa intru in concediu de maternitate. Am inteles bine ca trebuie doar 1 luna (luna tatalui), adica pana implineste copilul 2 ani si nu mai mult? Nu trebuie sa iau neaparat minim 42 de zile de concediu postnatal?
Va multumesc mult!
Da, trebuie sa aveti cel putin cele 42 de zile de postnatal.
OUG nr.96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă
Art. 16
Pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal,
în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrarea in concediu de crestere copil 2 dupa cic 1 doinabejan doinabejan Buna ziua. Sunt in concediu de crestere copil, acesta facand 2 ani pe 11 decembrie 2014. Sunt insarcinata din nou urmand sa nasc in jurul datei de 20 ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru al doilea copil de catre tata in conditiile in care se suprapune cu ccc mama pentru primul copil AdrianMolo AdrianMolo Buna ziua, Am ajuns intr-un impas dupa o vizita la primarie in care doamnele respective nu au stiut sa ma lamureasca, aparent este un caz \\"foarte ... (vezi toată discuția)
Continuitate ccc2 mihaelaiulian mihaelaiulian Subiect: ccc 2 Buna ziua, Am nascut primul copil in data de 01.05.2014 si ar trebui sa ma intorc la lucru cu o luna inainte ca copilul sa implineasca 2 ... (vezi toată discuția)