avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Activitate darkvisio

Activitate darkvisio

Sper totusi ca s-ar putea dovedi ca donatia dechizata ar fi catre sotia lui actuala si familia ei, reprezentata prin fiul ei din alta casatorie. Inteleg totusi ca e f greu de dovedit, mai ales ca el nu a avut nici o plangere ca nu ar fi primit renta, pentru ca in realitate probabil nici nu si-o dorea si a folosit acest mecanism pentru a transmite proprietatea.
Voi merge la OCPI sa cer acea copie.
Va multumesc mult pt raspuns!
Contract renta viagera ca donatie dechizata

Bunicul meu a decedat si am aflat printr-un extras CF de informare, ca dreptul de nuda proprietate asupra apartamentului sau a fost cedat printr-un contract de renta viagera acum aprox 10 ani, el ramanand cu dreptul de uzufruct viager.
Beneficiarul dreptului de nuda proprietate este fiul femeii cu care s-a recasatorit.
As dori sa va intreb care sunt sansele de a ataca in instanta acest contract ca fiind o donatie dechizata? As dori sa aflu daca pot beneficia cel putin de rezerva succesorala, eu fiind singurul descendent.

Beneficiarul dreptului de prorpietate trebuie sa dovedeasca faptul ca a facut platile intr-un cont bancar?
Se pot mentiona si plati cash intr-un astfel de contract, care nu necesita a fi probate?
Pot avea cumva acces la acest contract inainte de a incepe o actiune in instanta daca ei refuza sa il prezinte?

Avand in vedere situatia financiara buna si faptul ca nu a mentionat acest contract, eu cred ca singurul scop a fost cedarea completa a apartamentului catre familia femeii cu care s-a recasatorit.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Într-adevăr pare greu de dovedit că nu și-a îndeplinit obligațiile de întreținere. Mă gândesc că eu ar trebui sa dovedesc că nu l-a întreținut, nu el că l-a întreținut.

Si mai ales nu știu dacă eu am vre-un drept să atac acel contract, persoana întreținută fiind decedată și nu s-a plâns în timpul vieții după cum ați menționat.

Indirect influențează bunurile rămase după deces ce ar putea fi subiectul moștenirii. Sunt curios daca au mai fost asemenea cazuri în care s-a dovedit că un contract de întreținere a fost făcut cu scopul ascuns al dezmoștenirii, a fost anulat și bunul a revenit ca parte a moștenirii.

Mersi inca odată pentru răspuns.
Sunt deacord, asta incerc sa aflu acum dar nu am acces la acte si soțul supraviețuitor nu mi le-a pus la dispoziție. Incerc sa obțin un extras CF ca sa aflu mai multe dar și asta e complicat pentru că nu am număr CF sau cadastru. Voi reveni cu informații când le am. Momentan incerc să aflu ce opțiuni am pentru cele două scenarii pe care mi le-a sugerat vag că posibil le-au făcut, contract de vânzare cumpărare formal (fara transferul sumei) sau contract de întreținere.
Va mulțumesc pentru răspuns.
Buna ziua,

Ce poate face singurul descendent direct in cazul unei moșteniri daca soțul decedat a cedat dreptul de proprietate asupra unui apartament cat timp inca era în viață unei alte persoane păstrând dreptul de uzufruct viager?

Soțul supraviețuitor m-a informat că apartamentul a fost trecut pe numele fiului său din alta căsătorie (fara legătură cu soțul decedat).

A sugerat că probabil contractul a fost făcut pentru a avea grija de ei dar nu mai știe.
Posibil sa fie și contract de vânzare cumpărare cu păstrarea dreptului de uzufruct viager.

Aceasta persoana locuiește în alt oraș și a avut contact cu ei doar de câteva ori pe an din câte știu.
Contractul a fost făcut de forma pentru a se asigura că lui și implicit sotului supraviețuitor le va rămâne tot la momentul decesului iar descendentul nu va primi nimic.

Nu cred că ei pot proba că acel fiu al soțului supraviețuitor din alta căsătorie i-a întreținut, nelocuind in același oraș iar financiar soții nu aveau nevoie de ajutor având venituri peste media pensionarilor.

Poate fi cedarea dreptului de proprietate pentru întreținerea sau chiar prin contract de vânzare cumpărare atacată daca nu pot proba fie întreținerea fie transferul bancar și cam care sunt șansele de reușită?
Nu doresc sa obțin mai mult decât rezerva succesorală pentru că intenția lor e evidenta pentru mine.

Va mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Multumesc pentru raspunsul rapid!
As mai avea doua clarificari:
- "Model contract gasiti pe site si il personalizati" - va referiti la anaf.ro? Daca da, nu am reusit inca sa il gasesc. As aprecia un link
- daca am inteles bine, contractul inregistrat la anaf e suficient, si nu trebuie legalizat

Intre timp am gasit si acesta informatie, poate e de interes pentru cine mai citeste subiectul:
"Dacă dovada adresei de domiciliu /de reşedinţă se face cu contractul de închiriere
încheiat în condiţii de validitate (înregistrat la Administraţia Finanţelor Publice sau la notar),
nu se mai solicită declaraţia proprietarului spaţiului de locuit"

Mersi!
Buna ziua,

De curand un student strain a inchiriat apartamentul meu.
El m-a rugat sa ii dau actele necesare pentru rezidenta (cele legate de spatiul de locuit). Sper ca am folosit bine cuvantul "rezidenta".

Intrebarea mea este care sunt actele si formatul lor, necesare pentru:
1. A-l ajuta pe stundent cu ce ii trebuie pentru sederea in Romania dpdv al spatiului locativ
2. A inregistra la ANAF faptul ca am pe cineva in chirie

Am specificat format, pentru ca am niste informatii contradictorii, dupa ce am citit deja pe site-ul ANAF: [ link extern ]

- cel de la agentia imobiliare a spus ca declararea la finante e suficienta pentru rezidenta
- tot el a zis ca la finante se da un contract standard de inchiriere, altul decat cel semnat de noi cu agentia si studentul
- pe site-ul anaf nu am gasit vreo referinta la un asemenea contract
- presupunerea mea e ca de fapt lui ii trebuie un contract de inchiriere legalizat, si nu stiu daca acelasi pe care l-am semnat deja cu el si agentia poate fi folosit

Va multumesc anticipat!