Bunicul meu a decedat si am aflat printr-un extras CF de informare, ca dreptul de nuda proprietate asupra apartamentului sau a fost cedat printr-un contract de renta viagera acum aprox 10 ani, el ramanand cu dreptul de uzufruct viager.
Beneficiarul dreptului de nuda proprietate este fiul femeii cu care s-a recasatorit.
As dori sa va intreb care sunt sansele de a ataca in instanta acest contract ca fiind o donatie dechizata? As dori sa aflu daca pot beneficia cel putin de rezerva succesorala, eu fiind singurul descendent.
Beneficiarul dreptului de prorpietate trebuie sa dovedeasca faptul ca a facut platile intr-un cont bancar?
Se pot mentiona si plati cash intr-un astfel de contract, care nu necesita a fi probate?
Pot avea cumva acces la acest contract inainte de a incepe o actiune in instanta daca ei refuza sa il prezinte?
Avand in vedere situatia financiara buna si faptul ca nu a mentionat acest contract, eu cred ca singurul scop a fost cedarea completa a apartamentului catre familia femeii cu care s-a recasatorit.
Sansele dvs sunt minime, chiar zero as spune. Cata vreme dobanditorul nu era descendent al tatalui dvs, nu se prezuma ca instrainarea a fost o donatie deghizata. Prin urmare actul produce efecte si se prezuma ca renta viagera a fost achitata cata vreme tatal dvs nu a solicitat desfiintarea contractului. Deci va revine dvs sarcina de a demonstra fie care renta nu a fost achitata fie ca nu a fost stabilita cu intentia de a fi achitata.
Puteti solicita o copie conforma cu originalul aflat in arhiva OCPI.
Sper totusi ca s-ar putea dovedi ca donatia dechizata ar fi catre sotia lui actuala si familia ei, reprezentata prin fiul ei din alta casatorie. Inteleg totusi ca e f greu de dovedit, mai ales ca el nu a avut nici o plangere ca nu ar fi primit renta, pentru ca in realitate probabil nici nu si-o dorea si a folosit acest mecanism pentru a transmite proprietatea.
Voi merge la OCPI sa cer acea copie.
Va multumesc mult pt raspuns!