avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract renta viagera ca donatie deghizata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract renta viagera ca donatie deghizata

Contract renta viagera ca donatie dechizata

Bunicul meu a decedat si am aflat printr-un extras CF de informare, ca dreptul de nuda proprietate asupra apartamentului sau a fost cedat printr-un contract de renta viagera acum aprox 10 ani, el ramanand cu dreptul de uzufruct viager.
Beneficiarul dreptului de nuda proprietate este fiul femeii cu care s-a recasatorit.
As dori sa va intreb care sunt sansele de a ataca in instanta acest contract ca fiind o donatie dechizata? As dori sa aflu daca pot beneficia cel putin de rezerva succesorala, eu fiind singurul descendent.

Beneficiarul dreptului de prorpietate trebuie sa dovedeasca faptul ca a facut platile intr-un cont bancar?
Se pot mentiona si plati cash intr-un astfel de contract, care nu necesita a fi probate?
Pot avea cumva acces la acest contract inainte de a incepe o actiune in instanta daca ei refuza sa il prezinte?

Avand in vedere situatia financiara buna si faptul ca nu a mentionat acest contract, eu cred ca singurul scop a fost cedarea completa a apartamentului catre familia femeii cu care s-a recasatorit.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Sansele dvs sunt minime, chiar zero as spune. Cata vreme dobanditorul nu era descendent al tatalui dvs, nu se prezuma ca instrainarea a fost o donatie deghizata. Prin urmare actul produce efecte si se prezuma ca renta viagera a fost achitata cata vreme tatal dvs nu a solicitat desfiintarea contractului. Deci va revine dvs sarcina de a demonstra fie care renta nu a fost achitata fie ca nu a fost stabilita cu intentia de a fi achitata.

Puteti solicita o copie conforma cu originalul aflat in arhiva OCPI.
Sper totusi ca s-ar putea dovedi ca donatia dechizata ar fi catre sotia lui actuala si familia ei, reprezentata prin fiul ei din alta casatorie. Inteleg totusi ca e f greu de dovedit, mai ales ca el nu a avut nici o plangere ca nu ar fi primit renta, pentru ca in realitate probabil nici nu si-o dorea si a folosit acest mecanism pentru a transmite proprietatea.
Voi merge la OCPI sa cer acea copie.
Va multumesc mult pt raspuns!
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2021
darkvisio, utilizator
La proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare - cumparare cu nuda prorprietate sau ....? crinaramona crinaramona Buna ziua! Vreau sa cumpar de la parintii mei casa in care locuiesc. Avand si un frate, care nu se intereseaza de soarta lor, cum trebuie sa procedez? ... (vezi toată discuția)
Trecerea casei de la parinti la copil ionut_alex ionut_alex Buna ziua vreau sa trec casa de pe numele parintilor pe numele meu dar nu stiu cum este mai bine ca apoi sa nu se ridice cu pretenti celelalte surori ce ma ... (vezi toată discuția)