avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... trecerea casei de la parinti la copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

trecerea casei de la parinti la copil

Buna ziua vreau sa trec casa de pe numele parintilor pe numele meu dar nu stiu cum este mai bine ca apoi sa nu se ridice cu pretenti celelalte surori ce ma sfatuiti sa fac act de vanzare cumparare, act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere sau donatie sau mai exista si alta posibilitate va multumesc frumos si o zi buna
Cel mai recent răspuns: tanasa6704 , utilizator 12:00, 16 Februarie 2009
In niciun caz donatie. Puteti face un contract de vanzare cumparare cu sau fara clauza de intretinere, dupa cum va intelegeti cu parintii. Daca este fara clauza de intretinere, acesta nu mai poate fi desfiintat. Daca includeti clauza de intretinere, DOAR PARINTII (vanzatorii) sunt cei care pot solicita rezilierea contractului in cazul in care nu va indepliniti obligatia.
Ar mai exista o posibilitate sa vi se vanda "nuda proprietate" , iar parintii sa pastreze posesia si dreptul de habitatie viagera ( pe perioada indregii vietii, eventual cu clauza de intretinere, urmand ca dvs sa intrati de fapt in proprietate la moartea ambilor parinti.
Puteti incheia un act de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct si renta viagera sau doar de renta viagera, sau doar de uzufruct.

Av. Cermak Iuliana
Art. 845 Cod civil prezumă înstrăinarea către un descendent a dreptului de proprietate făcută cu rezerva uzufructului viager sau cu sarcina unei rente viagere ca fiind cu titlu gratuit.

Deci, nici înstrăinarea nudei proprietăţi, nici înstrăinarea întregului drept de proprietate cu sarcina unei rente viagere (şi, aş adăuga, nici transmiterea dreptului de proprietate în schimbul întreţinerii) nu sunt acte care să pună dobînditorul la adăpost de pretenţiile celorlalţi descendenţi după moartea transmiţătorului.

Pe de altă parte, este uşor eronată afirmaţia că, în cazul întreţinerii, doar întreţinutul poate cere rezoluţiunea contractului. Acelaşi drept îl au şi moştenitorii săi.

Liviu S.Bordaş
...chiar daca e asa cum spune colegul mai sus consider ca prestarea intretinerii e mult mai usor de probat decat un pret care nu s-a achitat niciodata...in aceasta nota afirm si eu ca un contract de intretinere cu sau fara rezerva uzufructului e mult mai greu de combatut fata de o vanzare al carei pret nu s-a achitat niciodata...
Renta viagera de exemplu se poate proba foarte usor cu inscrisuri.
Daca beneficiarul rentei o primeste lunar prin mandat postal sau merge periodic (de 2 ori pe an de exemplu) si declara in fata notarului ca a primit renta viagera?

Av. Cermak Iuliana

Alte discuții în legătură

Act de vanzare cumparare denisa25 denisa25 exista vreo lege prin care sa poti face un act (de vanzare cumparare , ori cu clauza viagera sau ceva de genul ) sa intri in dreptul de proprietar doar ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare - cumparare cu nuda prorprietate sau ....? crinaramona crinaramona Buna ziua! Vreau sa cumpar de la parintii mei casa in care locuiesc. Avand si un frate, care nu se intereseaza de soarta lor, cum trebuie sa procedez? ... (vezi toată discuția)