avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare drept de proprietate cu intenția de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare drept de proprietate cu intenția de dezmoștenire

Buna ziua,

Ce poate face singurul descendent direct in cazul unei moșteniri daca soțul decedat a cedat dreptul de proprietate asupra unui apartament cat timp inca era în viață unei alte persoane păstrând dreptul de uzufruct viager?

Soțul supraviețuitor m-a informat că apartamentul a fost trecut pe numele fiului său din alta căsătorie (fara legătură cu soțul decedat).

A sugerat că probabil contractul a fost făcut pentru a avea grija de ei dar nu mai știe.
Posibil sa fie și contract de vânzare cumpărare cu păstrarea dreptului de uzufruct viager.

Aceasta persoana locuiește în alt oraș și a avut contact cu ei doar de câteva ori pe an din câte știu.
Contractul a fost făcut de forma pentru a se asigura că lui și implicit sotului supraviețuitor le va rămâne tot la momentul decesului iar descendentul nu va primi nimic.

Nu cred că ei pot proba că acel fiu al soțului supraviețuitor din alta căsătorie i-a întreținut, nelocuind in același oraș iar financiar soții nu aveau nevoie de ajutor având venituri peste media pensionarilor.

Poate fi cedarea dreptului de proprietate pentru întreținerea sau chiar prin contract de vânzare cumpărare atacată daca nu pot proba fie întreținerea fie transferul bancar și cam care sunt șansele de reușită?
Nu doresc sa obțin mai mult decât rezerva succesorală pentru că intenția lor e evidenta pentru mine.

Va mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: darkvisio , utilizator 18:41, 11 Aprilie 2021
Nu exista "act de cedare".
Cedarea nu este reglementată ca instituție juridică.
Interesati-va exact ce fel de contract a fost încheiat, și în funcție de asta va putem raspunde corect.
Sunt deacord, asta incerc sa aflu acum dar nu am acces la acte si soțul supraviețuitor nu mi le-a pus la dispoziție. Incerc sa obțin un extras CF ca sa aflu mai multe dar și asta e complicat pentru că nu am număr CF sau cadastru. Voi reveni cu informații când le am. Momentan incerc să aflu ce opțiuni am pentru cele două scenarii pe care mi le-a sugerat vag că posibil le-au făcut, contract de vânzare cumpărare formal (fara transferul sumei) sau contract de întreținere.
Va mulțumesc pentru răspuns.
Ultima modificare: Duminică, 11 Aprilie 2021
darkvisio, utilizator
In scenariul cu vânzarea, va trebui să invocati faptul că prețul nu a fost achitat și că actul este de fapt o donație deghizată.
Având în vedere că cel mai probabil, vânzătorul a declarat in cuprinsul actului ca a încasat prețul, este cam greu de dovedit ca acesta nu a fost achitat de fapt niciodată.
Acum depinde si de valoarea menționată în contract. Dacă instanța va constata caracterul deghizat al actului, se vor aplica regulile de la donația și veti avea ocazia să vă pretindeti rezerva succesorala.
In scenariul cu întreținerea, este și mai greu. Contractul nu este o liberalitate, ca să invocati încălcarea rezervei succesorale. Si atat timp cat dobanditorul își execută obligația de întreținere, iar transmițătorul nu are nicio nemulțumire, nu aveti ce face.
Într-adevăr pare greu de dovedit că nu și-a îndeplinit obligațiile de întreținere. Mă gândesc că eu ar trebui sa dovedesc că nu l-a întreținut, nu el că l-a întreținut.

Si mai ales nu știu dacă eu am vre-un drept să atac acel contract, persoana întreținută fiind decedată și nu s-a plâns în timpul vieții după cum ați menționat.

Indirect influențează bunurile rămase după deces ce ar putea fi subiectul moștenirii. Sunt curios daca au mai fost asemenea cazuri în care s-a dovedit că un contract de întreținere a fost făcut cu scopul ascuns al dezmoștenirii, a fost anulat și bunul a revenit ca parte a moștenirii.

Mersi inca odată pentru răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare pusa2mimi pusa2mimi Va rog sa ma lamuriti daca este acelasi lucru si ce presupune: 1. Contract de vanzare cumparare cu intretinere viagera si drept de uzufruct 2.Contract de ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie danYel19 danYel19 buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ... (vezi toată discuția)