avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Activitate tuxum

Activitate tuxum

Buna ziua,

Am o cunostinta care a fost in Germania si a lucrat la negru. Undeva la inceputul sederii ei acolo a fost implicata intr-un accident rutier (era pasager in masina vinovata pentru accident) in urma caruia a fost spitalizata. In urma accidentului nu a mai fost apta de munca asa ca s-a intors acasa. Astazi i-a venit factura de la clinica la care a fost internat de urgenta: 5000EUR. Problema e ca omul e sarac lipit pamantului si nu are nicio sansa sa plateasca o asemenea suma (in special acum cand este in incapacitate de munca pentru cateva luni, pana la vindecare). Ca mentiune: evident ca neavand un loc de munca stabil nu a cotizat nici la CAS-ul romanesc.

Intrebarea este ce consecinte poate suferi aici in Romania daca nu plateste aceasta factura? Sunt constient ca, daca s-ar angaja in Germania i s-ar face automat proprire pe salariu pentru suma datorata, insa ce doresc sa aflu este daca statul german poate sa impuna vreo consecinta (un fel de executare silita sau ceva asemanator) cat timp el se afla in Romania?
Multumesc frumos

Multumesc frumos!
Buna ziua,

Am deschis un PFA acum 3 ani, pe norma de venit. Dupa un an (acum doi ani) am trecut pe sistem real.
Din prostia mea (pentru ca nu m-am interesat in stanga si in dreapta) si datorita lipsei de seriozitate si profesionalism a celor de la Finante nu m-am inregistrat la Casa de Pensii (de fiecare data cand ma duceam la Finante pentru a-mi plati impozitul, mi se spunea ca sunt cu platile la zi, nu am nicio datorie; cand am trecut pe sistem real din nou nu mi s-a spus nimic despre necesitatea de a ma inregistra la Pensii).
In decembrie anul acesta am primit o somatie de la Casa de Pensii prin care eram notificat ca trebuie sa ma inscriu in evidentele lor. Zis si facut.
Astfel, am aflat cu stupoare ca (incluzand si penalizarile), datoria mea la Pensii din momentul deschiderii PFA-ului pana in prezent este de peste 10000 RON (contributie calculata dupa venitul minim garantat, pentru ca venitul meu de pe urma PFA-ului este mic).
Mi se pare normal ca o persoana care nu isi plateste darile sa plateasca penalizari, DAR! ceea ce mi se pare aberant si inacceptabil, este ca timp de aproape 3 ani nu am primit nicio hartie, nicio notificare/somatie/instiintare cu privire la datoriile mele sau la faptul ca nu m-am inregistrat la ei. Daca cineva intarzie cu platile la Finante, imediat primeste somatie. Bancile, companiile de telefonie, si orice alta institutie de pe pamantul asta in cazul in care ai intarziat cu plata chiar si numai cateva zile, iti trimite sms-uri, scrisori, te suna, etc. Casa Judeteana de Pensii, asteapta 3 ani dupa care iti tranteste in fata o suma exorbitanta.
Nu sunt de acord sa platesc aceste penalizari in conditiile in care timp de aproape 3 ani Casa Judeteana de Pensii nu s-a "deranjat" sa imi trimita macar o instiintare. Nu am inteles exact mecanismul, dar daca problema a fost generata de faptul ca nu m-am inregistrat la ei, atunci nu mi se pare normal sa platesc eu pentru proasta functionare si administrare care exista in sistemul lor informatic, si pentru proasta comunicare dintre ei si Administratia Fiscala.
Pe langa faptul ca mi-e absolut imposibil sa scot din buzunar o asemenea suma din prima, as dori sa stiu ce instrumente am la dispozitie pentru a contesta aceasta suma.
Daca as da in judecata Casa de Pensii, ce sanse am sa castig?
Multumesc

L.E: va rog corectati greseala din titlu ("constesta" => "contesta") intrucat observ ca eu nu pot face acest lucru. Multumesc.
Buna ziua,

Tatal meu este bolnav de cancer in stadiu terminal. Acesta are un imobil pe numele sau si doreste ca sa il treaca pe numele fratelui meu (suntem doi frati). Mentionez ca eu sunt de acord sa cedez partea care mi-ar reveni mie din mostenire.
Nu stim mai nimic despre legislatia in domeniul succesiunii si de aceea am dori sa aflam
care este cea mai avantajoasa metoda (costuri/timp) pentru a trece imobilul pe numele unuia dintre mostenitori?
-un testament -> ce costuri ar implica succesiunea testamentara

-avand in vedere ca suntem mostenitori de rang/clasa I si eu as ceda de bunovoie partea ce imi revine mie fratelui meu, ar fi mai avantajoasa succesiunea legala?

-ne-am gandit si la un act de donatie (daca este posibil, daca nu unul de vanzare-cumparare cu o suma mica) intre tata si fratele meu. S-ar merita efortul?

Multumesc anticipat.