avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire testamentara vs. mostenire legala vs....
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire testamentara vs. mostenire legala vs....

Buna ziua,

Tatal meu este bolnav de cancer in stadiu terminal. Acesta are un imobil pe numele sau si doreste ca sa il treaca pe numele fratelui meu (suntem doi frati). Mentionez ca eu sunt de acord sa cedez partea care mi-ar reveni mie din mostenire.
Nu stim mai nimic despre legislatia in domeniul succesiunii si de aceea am dori sa aflam
care este cea mai avantajoasa metoda (costuri/timp) pentru a trece imobilul pe numele unuia dintre mostenitori?
-un testament -> ce costuri ar implica succesiunea testamentara

-avand in vedere ca suntem mostenitori de rang/clasa I si eu as ceda de bunovoie partea ce imi revine mie fratelui meu, ar fi mai avantajoasa succesiunea legala?

-ne-am gandit si la un act de donatie (daca este posibil, daca nu unul de vanzare-cumparare cu o suma mica) intre tata si fratele meu. S-ar merita efortul?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:00, 9 Noiembrie 2013
cred ca cel mai bine e sa refuzati dumneavoastra succesiunea. In situatia asta nu trebuie sa mai platiti si costurile unui contract de donatie sau vanzare, iar succesiune tot se face chiar daca se face actul acesta inainte, deci ar fi doar de plata succesiunea.
Daca ar dona, nu ati mai avea apoi de ce sa dezbtatei succesiunea.
Mergeti cu actele imobilului la un notar sa intrebati cum ar fi mai ieftin.
Si donatia si succesiunea se taxeaza la valoarea imobilului. Daca ii doneaza de acum, scapati de grija succesiunii mai tarziu.
Totusi, un bun donat e mai greu de vandut .

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie sau vanzare-cumparare apartament? chirileanucoca chirileanucoca as vrea sa stiu cum e mai avantajos un contract de vanzare -cumparare sau un act de donatie pentru un apartament .Mentionez ca se face doar un transfer de ... (vezi toată discuția)
Cedare mostenire Dominic18 Dominic18 Buna ziua! Urmeaza sa incepem succesiunea in urma bunicii mele. Mostenitori sunt tatal meu si copii fratelui sau decedat. Tatal meu doreste sa cedeze partea ... (vezi toată discuția)
Donatie intre frati petruta1958 petruta1958 Buna ziua, vreau sa va rog sa-mi explicati cum se poate face o donatie intre frati in urmatoarea situatie: am cumparat un apartament cam 50 mp eu cu sotul in ... (vezi toată discuția)