avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie intre frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie intre frati

Buna ziua, vreau sa va rog sa-mi explicati cum se poate face o donatie intre frati in urmatoarea situatie: am cumparat un apartament cam 50 mp eu cu sotul in 2003 pe numele fiicei nostre majora la data aceea. Avem si un fiu care era minor atunci.In contract a fost trecuta o clauza de uzufruct viajer pentru mine si sotul meu. Acum sotul a decedat. Fiica mea s-a mutat din apart.vrea sa cedeze apart. fratelui ( care ii va da jumatate din valoarea actuala a apart.) dar nu vrem sa facem contract de vinzare cump caci e mai scump.IN alta ordine de idei fiul meu a renuntat la mostenire( dupa tatal lui) la succesiune dupa sotul meu ( pentru partea ce i-ar firevenit din locuinta noastra alta decit acest apart). Ce se initmpla cu clauza de uzufruct in cazul donatiei? (daca tatal nu mai este)Daca primeste acesta donatie fiul meu mai poate accesa programul PRIMA CASA?( in caz ca nu se anuleaza programul din cauze legate de ..darea in plata? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 15:31, 25 Februarie 2016
Mergeți la notar cu actele și vedeți ca puteți găsi notar și care sa va ia mai puțin decât altul.

Se poate dona dar se menține ceea ce este în contractul inițial.
Buna ziua! O donatie intre frati se va face la fel ca orice alta donatie, insa in cazul de fata pentru a fi toate actele in regula eu as recomanda sa faceti un act de vanzare cumparare, consider ca este mult mai bine si legal asa. Clauza de uzufruct va fi valabila (prin transferarea proprietatii schimbandu-se doar nudul proprietar) insa numai pentru mama dvs, cea in favoarea tatalui stingandu-se prin decesul acestuia. In legatura cu programul prima casa, din cunostintele mele va putea accesa programul daca nu a mai cumparat alt imobil prin acest program si locuinta care I se va vinde/dona nu este mai mare de 50mp, ori nu detine alta locuinta mai mare de 50mp.
De ce nu ar fii tocmai "in regula " donatia?Ar putea ataca cineva donatia?Si mai intreb daca fiica mea se casatoreste anul acesta e necesar sa se faca donatia sau vanzarea inainte de casatorie?
petruta1958 a scris:

De ce nu ar fii tocmai "in regula " donatia?Ar putea ataca cineva donatia?Si mai intreb daca fiica mea se casatoreste anul acesta e necesar sa se faca donatia sau vanzarea inainte de casatorie?


Nu ar fi in regula donatia pentru ca in momentul cand se doneaza aceasta este cu titlu gratuit si nu contra unui pret. Si daca o faceti pentru ca e mai ieftin, si sa eludati dispozitiile privind plata taxelor pentru o vanzare atunci fraudati legea.
Referitor la cealalta intrebare, bunul dobandit inainte de casatorie ramane bun propriu, deci casatoria nu influenteaza in niciun fel proprietatea asupra apartamentului.

1. daca fiul dvs primeste donatia, si imobilul are peste 50 mp nu mai poate accesa prima casa.
2. uzufructul sotului se radiaza de la CF cu certificatul de deces, uzufructul incetand la data decesului sotului dvs.
3. donatia facuta chiar in timpul casatoriei facuta exclusiv unuia dintre soti , bunul donat tot bun propriu este.
4. daca si dvs aveti uzufruct fie donati si dvs uzufructul fie i se doneaza fiului dvs doar nuda proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea. ... Memeu86 Memeu86 Buna ziua. va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea. Pe casa si curtea mea am un contract de vanzare-cumparare de la parintii mei, cu clauza de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct ContSters334938 ContSters334938 Sotia are un copil dintr-o casatorie anterioara,imobilul in care locuim,este al dansei.Suntem casatoriti de 4 ani.Daca,doamne fereste ,ar muri sotia,eu as ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, soțul meu a decedat în ianuarie 2022, aveam împreună ... BarbuViorica BarbuViorica Bună ziua, soțul meu a decedat în ianuarie 2022, aveam împreună un apartament, o mașină, terenuri agricole ale lui și acțiuni la pilonul 2 ale ... (vezi toată discuția)