avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct

Sotia are un copil dintr-o casatorie anterioara,imobilul in care locuim,este al dansei.Suntem casatoriti de 4 ani.Daca,doamne fereste ,ar muri sotia,eu as mosteni 1/4 din imobil,o garsoniera ,trebuie sa parasesc locuinta daca nu am posibilitatea sa achit copilului mostenitor diferenta din valoarea imobilului,adica 3/4 din pret? Dar daca sotia mea ar declara la notar ca eu sa nu fiu scos din locuinta ,iar fiica dansei sa beneficieze de intreg imobilul dupa decesul meu ? Ce sanse as avea sa raman in garsoniera pana voi muri ?
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: av_silvia_margineanu , utilizator 10:57, 31 Octombrie 2014
In caz de deces al sotiei dvs impreuna cu fiica ati mosteni imobilul. Nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune.
Sotia dvs ar putea dona nuda proprietate fiicei sa si rezerve uzufructul si sa va constituie si dvs cu titlu gratuit uzufruct asupra imobilului.
Printr o simpla declaratie nu se poate ci prin acel act de donatie. Astfel ca la decesul ultimului dintre dvs , caci nu stabilim ordinea inmormantarilor, fiica isi va reintregi dreptul de proprietate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am stabilit ordinea inmormantarilor,m-am gandit strict la mine,la ce mi s-ar intampla mie.Copilul este al dansei si nu cred ca dupa moartea mea ar cere mamei sale,proprietara de drept ,sa-i dea partea ei din imobil ,sa fie nevoita sa-l vanda.Este exclus,insa mie mi s-ar putea cere asa ceva.Va rog frumos,puteti sa-mi detaliati ce inseamna actul de donatie si ce inseamna titlul de uzufruct ?
Va multumesc !
Ultima modificare: Vineri, 31 Octombrie 2014
ContSters334938, utilizator
Mergeti la un notar impreuna cu sotia si va va lamuri.
Degeaba v-ar explica mai multe. Trebuie sa mergeți la un notar sa Spuneti ce vreți, astfel cum a spus Dna Joha.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de donatie cu uzufruct viager scurpin77 scurpin77 Buna ziua. Sunt recasatorita legal din 07.05.2007, iar in 14.06.2012 am incheiat la notar un contract de donatie prin care sotul imi lasa partea lui mie in ... (vezi toată discuția)
Donatie intre frati petruta1958 petruta1958 Buna ziua, vreau sa va rog sa-mi explicati cum se poate face o donatie intre frati in urmatoarea situatie: am cumparat un apartament cam 50 mp eu cu sotul in ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters334938 ContSters334938 Buna ziua, Sotia mea a fost declarata mostenitoarea de drept a unui imobil,dupa ce s-a facut succesiunea acestuia,la 9 ani de la decesul sotului ei.Ea s-a ... (vezi toată discuția)