avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de donatie cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de donatie cu uzufruct viager

Buna ziua. Sunt recasatorita legal din 07.05.2007, iar in 14.06.2012 am incheiat la notar un contract de donatie prin care sotul imi lasa partea lui mie in urma decesului. Sotul are o fata din prima casatorie. Intrebarea mea este daca in urma acestui contract de donatie eu ma aleg cu ceva sau acest document se poate contesta in instanta? In urma acestor ani de casatorie am dreptul la mostenire? Va multumesc anticipat.
Daca ati facut donatie cu uzufruct viager inseamna ca sunteti nud proprietar pe imobil si sotul are uzufruct ce se va stinge la decesul sau.
In alta ordine de idei nu stabileste nimeni ordinea inmormantarilor....
Dar...daca se intampla sa supravietuiti sotului dvs, copii acestuia pot cere reductiunea donatiei pentru cota e rezerva succesorala care le o incalca aceasta liberalitate, respectiv donatia. Si atunci daca are un singur copil aceasta ar putea avea din imobil cota parte de 3/8 adica jumatate din ceea ce i s-ar fi cuvenit in lipsa donatiei .
Chiar daca ar fi atacat de fiica dupa decesul sotului, oricum veti avea mai mult decat ati fi mostenit legal.
Prin mostenire legala, ati fi mostenit 1/4 din bunurile proprii ale sotului, daca fiica nu va ataca actul de donatie ramaneti cu tot, iar daca il ataca cu succes ( actul de donatie), fiica va culege doar jumatate din cat ar fi mostenit legal, adica 3/8.
Dvs aveti dreptul la mostenire indiferent daca ati fost casatorita 1 zi sau 10 ani ori mai mult. Acest drept nu are legatura cu timpul cat ati fost casatorita cu sotul Dvs.

In cazul descris este important sa stim daca liberalitatea care vi s-a facut (in speta, donatia) este raportabila sau nu, pentru ca de aici se poate complica ori simplifica situatia Dvs. Acest raport, inseamna ca la calculul mostenirii se readuce apartamentul de parca acesta nu ar fi fost donat (este un calcul fictiv), pentru a vedea daca prin donatie s-a incalcat rezerva fiicei (adica partea ei din mostenire).
In principiu, donatia este raportabila daca nu s-a facut nicio stipulatie contrara. Daca insa, sotul Dvs a hotarat in sens contrar, atunci va interveni o cotitate disponibila speciala, conform art. 1090 (adica o parte speciala din mostenire), deoarece veti veni la mostenire cu un copil care este dintr-o casatorie anterioara. De aici se pot complica lucrurile.

In ceea ce priveste contestarea donatiei, depinde de context. Nu este imposibil, insa oricum partea Dvs din mostenire care vi se cuvine legal, nu poate fi afectata.

Aceste aspecte se pot analiza si calculca la momentul decesului sotului Dvs, pt ca pana atunci nu putem vorbi de mostenire, si se pot face doar calcule pt cazuri ipotetice.
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2016
Andreea Simon, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatia e sigura? anonimiu anonimiu Buna ziua! Sunt casatorit de 2 ani.Am o casa cumparata inainte de casatorie pe numele meu si un apartament tot pe numele meu cumparat in timpul casatoriei bun ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)
Donatie simionescuirina simionescuirina Sotul meu primeste de la parinti un apartament, santem in prag de a face actele si notarul ne-a zis de ce nu facem donatie ca e mai ieftin si ca nu se ataca ... (vezi toată discuția)