avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

Sotul meu primeste de la parinti un apartament, santem in prag de a face actele si notarul ne-a zis de ce nu facem donatie ca e mai ieftin si ca nu se ataca decat in anumite conditii.
As dori sa stiu care este avantajul donatiei si in ce conditii se ataca, tinand cont ca mai are o sora casatorita in germania si are casa acolo si parintii ii lasa si de aici.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 15:06, 22 Ianuarie 2010
buna ziua!
daca faceti donatie si nu va doneaza si dvs acest imobil devine bunul propriu al sotului dvs.
este mai ieftina doantia este adevarat, dar in conditiile in care depaseste cotitatea disponibila si incalca rezerva succ a cumnatei dvs, ea poate fi redusa.
este ff posibil ca acest lucru sa nu se intample.
dar cine poate stii asta???!!
Dupa decesul socrilor, se poate ataca de catre sora sotului, daca depaseste cotitatea disponibila ( adica ii incalca rezerva succesorala).

Inainte de decesul socrilor poate fi revocata de catre acestia, pt ingratitudine ( atentat la viata lor, delicte, cruzimi sau injurii grave, refuzul de alimente) sau pt neexecutarea sarcinii ( daca e donatie cu sarcina, ceea ce nu cred).
Chiar daca santem casatoriti mie nu-mi revine nimic? Ce inseamna cotitate disponibila s icand incalca rezerva succ?
buna ziua!
dupa cum v-am spus si eu si colegii daca doneaza doar sotului doar el este proprietar, daca va doneaza amandurora atunci sunteti aman2.
masa succesorala este formata din 2 parti:
1. cotitatea disponibila de care se poate dispune dupa bunul plac
2.rezerva succesorala care apartine unei categorii de mostenitori-mostenitori rezervatari si aici intra sot suparavietuitor, descendenti si parinti, iar acestia au dr la aceasta rezerva in virtutea legii.
Daca socrii ii doneaza sotului dvs. nu va revine nimic. Trebuie facuta pe numele amandurora ( dvs.+sotul).

Daca faceau vanzare-cumparare, chiar daca era trecut doar sotul, aveati de drept jumatate si dvs.

Deci, vanzarea-cump. va avantajeaza pe dvs. din start, nu mai stati la discutii sa va treaca in contractul de donatie.

Rezerva succesorala si cotitatea disponibila... cum sa formulez mai pe scurt? Mostenitorii ( in speta sotul dvs. si sora lui) au dreptul la masa succesorala, dar, daca aceasta masa este diminuata de liberalitati din partea defunctilor ( donatii, testament etc.) acestea se pot reduce (anula) daca au depasit o anumita cotitate.
Sotul si sora au rezerva de 2/3 din masa succesorala. Daca se constata ca donatia fata de sotul dvs. a depasit jumatate din acest procent ea poate ataca contractul de donatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedarea unui apartament obtinut prin mostenire unuia din copii Ojovan Gabriela Ojovan Gabriela Buna ziua! As dori sa ma ajutati in clarificarea unei probleme. Socrul meu a obtinut in urma succesiunii (la moartea parintilor sai) un apartament. El ... (vezi toată discuția)
Donatie vasilache00 vasilache00 Am primit prin donatie acum 13 ani de la părinţi 700 m pătraţi de pămînt,unde între timp am construit o casă pe o suprafaţă de 70 m ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)