Buna ziua!
As dori sa ma ajutati in clarificarea unei probleme.
Socrul meu a obtinut in urma succesiunii (la moartea parintilor sai) un apartament. El impreuna cu soacra mea mai au un apartament proprietate personala in care locuiesc. Pe cel obtinut din succesiune vrea sa-l cedeze unuia din copii - respectiv cumnatei mele, care locuieste deja in aceasta casa, insa fara contract de inchiriere.
In acest caz sotul meu trebuie sa mearga la notariat si sa dea declaratie ca renunta la partea sa din acest apartament?
Daca da aceasta declaratie nu il afecteaza in viitor, atunci cand vor deceda socrii mei si se va face succesiune?
Dar daca ar face contract de vanzare-cumparare sotul meu ce drept ar mai avea din acest apartament?
Va multumesc!
Soţul dumneavoastră nu poate renunţa la ceva ce i se va cuveni doar după decesul părinţilor săi. O asemenea renunţare este lovită de nulitate absolută. Presupunînd că va găsi un notar care să autentifice această declaraţie, actul nu îl obligă cu nimic după deschiderea succesiunii după părinţii săi. Va fi ca şi cum nu ar fi dat nicio declaraţie.
Dacă contractul va fi unul de vînzare-cumpărare (şi nu o donaţie simulată, îmbrăcată într-un astfel de contract) soţul dumneavoastră nu va putea face nimic. Nici acum, nici după decesul părinţilor lui. Nu ar avea niciun drept. Părinţii vînzători au tot dreptul să vîndă, pot să bea tot preţul, pot să-l joace la ruletă şi să piardă. Nu sunt obligaţi să conserve preţul şi/sau să lase vreo moştenire.
Depinde cum este instrainat apartamentul. Nu trebuie sa mearga sa dea nicio declaratie, nici nu poate da o asfel de declaratie cand tatal inca traieste. Instrainarea acestui apartament il afecteaza, avand in vedere ca micsoareaza masa bunurilor succesorale ce le-ar reveni la decesul tatalui. Daca se face donatie, fara scutire de raport, si parintii mai au si alte bunuri, va primi o parte din bunurile ce raman, pana la echivalarea valorii apartamentului ce se doneaza acum, apoi ce ramane va fi impartit intre mostenitori.
Daca tatal vinde acum bunul fiicei si poate dovedi ca s-a platit pretul vanzarii in mod real, sau daca doneaza cu scutire de raport, dupa dezbaterea succesiunii sotul se va vedea nevoit sa imparta cu sora ( si mama daca aceasta traieste la data decesului tataui) ceea ce ramane de la tata, mai putin acest apartament care va apartine sorei, in mod exclusiv.
Atat timp cat socrii dvs traiesc sotul dvs nu are nici un drept asupra bunurilor pe pe care acestia le detin si nici nu se poate face vreun pact in privinta mostenirilor viitoare.
Socrii dumneavoastra pot face un act de vanzare-cumparare fiicei lor sau un act de donatie.
In cazul donatiei, se poate cere reductiunea ei, dupa decesul socrilor, in cazul in care s-ar constata ca incalca rezerva succesorala.
Apoi, dacă părinţii fac o donaţie fără scutire de raport, donatarul este obligat să aducă bunul la masa succesorală, pentru a fi împărţit între el şi ceilalţi moştenitori (faţii lui şi soţul supravieţuitor). Cam asta e esenţa raportului. Iar în cazul donaţiilor cu scutire de raport, este adevărat că bunul nu este adus la masa succesorală, dar donaţia este supusă reducţiunii dacă depăşeşte cotitatea disponibilă. Doar dacă donaţia făcută cu scutire de raport se încadrează în limitele cotităţii disponibile donatarul se va bucura în întregime de bunul donat, acesta rămînîndu-i lui exclusiv.
Act donatie
a-elena
Buna ziua,
As dori sa stiu daca actul de donatie poate fi atacat.
Sorcrii mei vor sa ne faca un act de donatie pe casa si terenul unde locuim, iar cumnatul ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie
bkk
Buna ziua,am si eu o nelamurire
In luna noiembrie 2009 soacra mea a facut sotului meu un contract de donatie.cu uzu fruct viager si scutire de raport sotului ... (vezi toată discuția)