avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua,
Sotia mea a fost declarata mostenitoarea de drept a unui imobil,dupa ce s-a facut succesiunea acestuia,la 9 ani de la decesul sotului ei.Ea s-a recasatorit cu mine de 5 ani.Sotia are un copil dintr-o alta casatorie care a avut loc inainte de cea cu defunctul.As vrea sa stiu,eu cat as mosteni din imobil,iar fiicei sotiei mele ,cat iar reveni daca,doamne fereste,sotia mea ar trece in nefiinta?
Multumesc !
Fiica 3/4, sotul supravietuitor (dvs.) 1/4.

Codul civil:

Art. 972
Cota succesorala a sotului supravietuitor
(1) Cota sotului supravietuitor este de:
a) un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului;
Multumesc !
Atunci ,sotia mea , ar putea adauga o clauza in care eu as putea ramane in imobil pana la decesul meu,iar fiica dansei sa beneficieze de intreg imobilul,doar atunci ,fara sa aiba pretentia de a vinde sau de a locui impreuna ?Bineinteles,nu stabilesc eu ordinea deceselor,dar as dori sa stiu, ce demersuri ar trebui sa fac sa nu fiu nevoit la batranete sa parasesc locuinta?
Imobilul este o garsoniera de 22 m2,nu cred ca pot locui doua familii ,sau un sfert din valoarea acesteia mi-ar asigura un acoperis la batranete .
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mosteniri marcelacomanescu marcelacomanescu Buna ziua,Va rog daca se poate sa-mi raspundeti la o intrebare in legatura cu cota procentuala si cu drepturile asupra mostenirii dupa socrii.Socrii si sotul ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters256193 ContSters256193 Buna ziua! In urma divortului, am facut partajul. Daca tatal copilului s-a recasatorit, sotia lui actuala are drept de mostenire la proprietatile acestuia in ... (vezi toată discuția)
Uzufruct ContSters334938 ContSters334938 Sotia are un copil dintr-o casatorie anterioara,imobilul in care locuim,este al dansei.Suntem casatoriti de 4 ani.Daca,doamne fereste ,ar muri sotia,eu as ... (vezi toată discuția)