avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Cai de a contesta penalizarile si dobanda la ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Cai de a contesta penalizarile si dobanda la contributia sociala

Buna ziua,

Am deschis un PFA acum 3 ani, pe norma de venit. Dupa un an (acum doi ani) am trecut pe sistem real.
Din prostia mea (pentru ca nu m-am interesat in stanga si in dreapta) si datorita lipsei de seriozitate si profesionalism a celor de la Finante nu m-am inregistrat la Casa de Pensii (de fiecare data cand ma duceam la Finante pentru a-mi plati impozitul, mi se spunea ca sunt cu platile la zi, nu am nicio datorie; cand am trecut pe sistem real din nou nu mi s-a spus nimic despre necesitatea de a ma inregistra la Pensii).
In decembrie anul acesta am primit o somatie de la Casa de Pensii prin care eram notificat ca trebuie sa ma inscriu in evidentele lor. Zis si facut.
Astfel, am aflat cu stupoare ca (incluzand si penalizarile), datoria mea la Pensii din momentul deschiderii PFA-ului pana in prezent este de peste 10000 RON (contributie calculata dupa venitul minim garantat, pentru ca venitul meu de pe urma PFA-ului este mic).
Mi se pare normal ca o persoana care nu isi plateste darile sa plateasca penalizari, DAR! ceea ce mi se pare aberant si inacceptabil, este ca timp de aproape 3 ani nu am primit nicio hartie, nicio notificare/somatie/instiintare cu privire la datoriile mele sau la faptul ca nu m-am inregistrat la ei. Daca cineva intarzie cu platile la Finante, imediat primeste somatie. Bancile, companiile de telefonie, si orice alta institutie de pe pamantul asta in cazul in care ai intarziat cu plata chiar si numai cateva zile, iti trimite sms-uri, scrisori, te suna, etc. Casa Judeteana de Pensii, asteapta 3 ani dupa care iti tranteste in fata o suma exorbitanta.
Nu sunt de acord sa platesc aceste penalizari in conditiile in care timp de aproape 3 ani Casa Judeteana de Pensii nu s-a "deranjat" sa imi trimita macar o instiintare. Nu am inteles exact mecanismul, dar daca problema a fost generata de faptul ca nu m-am inregistrat la ei, atunci nu mi se pare normal sa platesc eu pentru proasta functionare si administrare care exista in sistemul lor informatic, si pentru proasta comunicare dintre ei si Administratia Fiscala.
Pe langa faptul ca mi-e absolut imposibil sa scot din buzunar o asemenea suma din prima, as dori sa stiu ce instrumente am la dispozitie pentru a contesta aceasta suma.
Daca as da in judecata Casa de Pensii, ce sanse am sa castig?
Multumesc

L.E: va rog corectati greseala din titlu ("constesta" => "contesta") intrucat observ ca eu nu pot face acest lucru. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2014
tuxum, utilizator
Cel mai recent răspuns: mastera , utilizator 17:00, 14 Ianuarie 2014
Pana la data de 1 iulie 2012 trebuia sa aveti contract cu casa de pensii.
Dupa aceasta data se ocupa ANAF-ul de colectare si virararea acestor taxe.
Am primit si eu aceea hartie, doar ca la mine cei de la casa de pensii au spus ca pe ei nu ii intereseaza ce este dupa data mai sus mentionata ci ce este pana la aceea data pentru ca figurez cu venituri din activitati independente pe anul 2012. Problema e ca eu nu am avut PFA-ul decat abia prin noiembrie.
Asa ca a trebuit sa le las niste hartii, pe care probabil le-au aruncat printr-un sertar.
Asa ca m-am indreptat catre ANAF sa ma lamuresc.
Cei de la ANAF au verificat in sistem si mi-au spus ca nu figurez cu venituri in perioada mentionata in adresa de la casa de pensii. Desi cei de la casa de pensii spun ca nu imi trimiteau hartia fara sa le spuna cei de la ANAF.
Deci... trageti dvs. concluziile.
Puteti sa va certati si sa contestati... dar sa va pun o intrebare... Cine credeti ca ar castiga, dvs. sau statul? Cred ca mai bine 1000 decat 5000, in amenzi si alte chestii.
Oricum cei de la ANAF i-am intrebat si eu cand am deschis PFA-ul daca trebuie sa fac contract cu casa de pensii sau de sanatate si mi-au spus ca nu stiu si sa ma adresez lor.... iar la ei... incercati sa dati un telefon.... incercati sa dati un email... incercati sa mergeti sa stati la coada...
Nu sunt nimic altceva decat niste... :duh:
tuxum a scris:


Daca as da in judecata Casa de Pensii, ce sanse am sa castig?
Multumesc



Cred ca cea mai sigura cale este cea a bejeniei. Trec prin aceeasi situatie si la momentul actual se joaca ping-pong cu banii mei de la anaf catre cas si invers, fara sa fiu instiintata la timp.
Sunt prea saraca sa dau statul roman in judecata, pt. ca altfel as face-o. De un an de zile ma lupt cu birocratia si cu informatiile primite aiurea.
Chiar azi am fost admonestata de o doamna de la anaf ca as fi de vina ca n-am studiat codul fiscal din scoarta-n scoarta. In conditiile-n care nu primesti aceeasi informatie la fel din 2 locuri, cum as putea fi capabila sa pricep toate tertipurile scrise sub forma de legi?
La Casa de asigurari sunt 100 de oameni pe cm patrat, mori sufocat, ca-n final sa pleci tot nelamurit.
Momentan simt nevoia sa-mi descarc nervii. Sunt noua pe forum si-nca nu m-am familiarizat cu site-ul.
O zi, sper, buna!

Eu pe langa adresa de la casa de pensii am primit si o instintare de la anaf ca trebuie sa platesc niste penalitati pentru ca la 1 feb 2013 s-a modificat salariul si a crescut pensia.
Stupzenie maxima din partea anaf. Caci ei mi-au trimis deciziile de impunere pentru 2013 dupa 1 feb. Dar nu mai conteaza asta. Culmea e ca la fiecare scadenta (de 3 ori in cursul anului 2013) cand am platit taxele la ei nu a zis nimeni nimic, ca ar trebui sa fac o declaratie rectificativa pentru pensie. Dar au grija sa spuna cand nu am adus nu stiu ce hartie si sa imi atraga atentia.
Asa ca ce era sa fac? Sa ma cert cu ei pentru 100 de lei si sa ma cheltuiesc dupa aia mai mult decat daca as fi platit.
Am intrebat de ce nu mi s-a adus la cunostinta acest lucru si mi s-a raspuns ca este de datoria mea sa informez eu anaf-ul despre aceste modificari nu sa astept sa imi spuna anaf-ul ca s-a modificat legea :))))))))))))))))))
Deci in concluzie... sunt doar niste ....:duh:
Ca sa nu spun ca pentru incasarea taxelor este nevoie de 3 ghisee... unu citeste... altu incaseaza si altu scrie chitantele :)))))
Ca sa nu spun ca acest cod fiscal este interpretat dupa cum doreste fiecare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatii de la anaf pentru pensii si sanatate mariusduta mariusduta Pe 10-Iunie-2012 am radiat un PFA si m-am angajat la propriul SRL. Am fost la ANAF cu dovada radierii pentru a plati ultimii bani. Apoi am fost si la casa de ... (vezi toată discuția)
De ce suntem atat de jecmaniti yarishop yarishop as fi curios unde scrie in legile astea de procentul de majorari care il impun smecherii de la CASS daca poate cineva sa-mi raspunda :( este vreo ... (vezi toată discuția)
Titlu executoriu de la finante privind neplata cas sofyamarya24 sofyamarya24 Buna ziua,va rog din suflet sa ma ajutati in aceasta problema.Sunt PFA din dec 2011 in sistem real .Din luna ianuarie 2012 m-am asigurat la sistemul de pensii ... (vezi toată discuția)