avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... de ce suntem atat de jecmaniti
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

de ce suntem atat de jecmaniti

as fi curios unde scrie in legile astea de procentul de majorari care il impun smecherii de la CASS daca poate cineva sa-mi raspunda :(

este vreo posibilitate din care sa-ti reduca majorarile ?
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 18:04, 4 Mai 2010
Potrivit Codului de Procedura Fiscala orice creanta bugetara (deci inclusiv sumele datorate ca CASS) neplatita la termen atrage majorari de intarziere de 0,1% pe zi.
Nu exista niciun fel de prevedere prin care institutiile ( finante, cas, primarie, etc ) sa fie obligate sa-ti trimita o instiintare inaite de a percepe penalizari pentru sumele datorate de contribuabil ?
Cazul meu, am fost angajat si in acelasi timp am prestat servicii PFA. Contabila firmei la care eram angajat m-am asigurat ca nu trebuie sa platesc contributii extra pentru PFA inafara impozitului pentru ca le platesc deja pentru cartea de munca. Nu mai sunt angajat de 2 ani, si intre timp tocmai am aflat ca si in cazul in care eram angajat si acum cand sunt doar PFA sunt obligat sa platesc CASS, si avand in vedere ca a trecut ceva vreme voi fi supus si unei penalizari de 0.1% pe zi, ceea ce va duce la o suma colosala de atatia ani.
De asta intreb.. avand in vedere ca nu am semnat niciodata un contract cu CASS, si nu am primit niciodata o instiintare ca ar trebui platit (stiu ca sunt si eu de vina aici ca nu m-am interesat mai bine), nu ar trebui sa exista o specificatie pe undeva unde sunt obligati sa ma instiinteze ca intru pe penalizari daca nu platesc ? Sau macar dupa 1-2 ani sa ma anunte ca trebuie sa platesc ? Mai ales ca impozitul e platit la zi..
Asa ar fi normal, daca ar exista bun simt si nu rea credinta. Daca ne-ar anunta ca avem de platit, de unde ar mai mulge ei atatia bani? De fapt, pe undeva scrie ca ai dreptul de a fi informat anual, dar nu scrie nicaieri prin ce mijloace sau daca au ei obligatia asta.
As fi curios sa vad acel paragraf.. mie mi se pare normal sa fiu instiintat de orice fel de plata, nu doar sa se presupuna obligatorie si ei sa-mi puna penalizari. Nu am primit nicio hartie nici de la primarie nici de la finante cand am intocmit PFA-ul in care sa-mi spuna obligatiile pe care le am. Si acuma dupa ani de zile vin si cu pretentii de penalizari. Cu finantele a fost clar, mi-au trimis declaratia de impunere prin posta, am mers cu ea la finainte si am completat-o si totul a fost clar. Si cand am intarziat cu plata am primit acasa hartie prin care eram anuntat de asta. La fel primesc si la gaz si la curent si la orice alta cheltuiala si asa mi se pare normal. Nu am nici contract cu ei, nu am primit niciodata vreo instiintare de la ei si acuma au pretentii sa le platesc penalizari pe sume astronomice..
Ultima modificare: Marți, 4 Mai 2010
faty, utilizator
Am gasit urmatorul articol in : DREPTURILE SI OBLIGATIILE ASIGURATILOR

Art. 222
Fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel puţin o datã pe an, prin casele de asigurãri, asupra serviciilor de care beneficiazã, a nivelului de contribuţie personalã şi a modalitãţii de platã, precum şi asupra drepturilor şi obligaţiilor sale.

Acuma eu fiind obligat sa platesc aceste contributii sunt considerat sau nu asigurat ? Adica eu daca nu am acel contract cu casa de asigurari nu pot beneficia de servicii de sanatate dar in acelasti timp platesc ca o persoana care beneficiaza, chiar mai mult acuma cu penalizari ?

Care ar fi situatia ?

Alte discuții în legătură

Plata creante pfa jack electro jack electro Sunt PFA din ianuarie 2006 si am fost in acelasi timp salariat la o firma pana in decembrie 2008. La primarie in ianuarie 2006 mi s-a spus ca ,platind CASS la ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere de la cas ambrafirst ambrafirst Am primit o decizie de impunere de la Casa de Sanatate in martie, dar este calculata si datata din februarie pentru plata contributiei pe ultimii 5 ani/ ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite pfa adytz_1979 adytz_1979 Buna ziua, Daca am ales norma de venit pentru functionarea PFA,platesc 16% impozit pe venitul stabilit de catre STAT la inceputul fiecarui an.Celelalte ... (vezi toată discuția)