avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Activitate mircea bratu

Activitate mircea bratu

Multumesc! Ma gandeam la un gratar construit, cu hota si ventilator, pentru a nu face fum. In jurul imobilului sunt proprietati individuale si toti fac gratare si asculta muzica. Se pare ca fumul nu deranjeaza decat daca provine de la un vecin. Oricum, nu sunt "gratargiu" de profesie si m-am gandit la un gratar de bun-simt, echipat cu hota si ventilatie suplimentara. Mirosul de gratar nu il putem "ascunde", insa fumul poate fi evitat. Intrebarea mea era strict legata de acord: am nevoie de acordul vecinilor sau nu?
Una peste alta, si o centrala termica polueaza, insa exista un aviz eliberat de un organism recunoscut care reglementeaza parametrii tehnici ai aceteia. Probabil ca imi voi "isciriza" gratarul, cine stie?!:D

Am mai facut o verificare a foii de avere a imobilului, iar parcarile subterane si partile construite comune (boxe) sunt trecute cu cote individuale din suprafata totala de teren, astfel incat adunate cu cotele de teren aferente apartamentelor fac 100%. Apartamentului meu ii corespunde o cota indiviza de teren si teren in proprietate exclusiva. Intrebarea mea este legata de modul de intocmire a acordului de asociere: partea de teren aflata in proprietate individuala se scade din proprietatea comuna sau nu?
In contractul de vanzare-cumparare sunt 2 elemente la obiect:
1) Apartamentul cu o suprafata utila de ... mp, cu o cota indiviza de ...%, reprezentand ... mp, terasa cu o suprafata utila de ... mp si drept de proprietate exclusiva asupra terenului aflat sub terasa.
2) Parcare subterana cu o suprafata utila de ... mp si o cota indiviza de ...%, reprezentand ... mp.
Mentionez ca cele 3 elemente distincte: apartament, teren aflat sub terase si parcare au numar de cadastru diferit unul de celalalt, respectiv nu apar pe acelasi numar cadastral in nici o combinatie, existand 3 numere cadastrale.
Multumesc pentru raspuns si da, in contractul de vanzare-cumparare exista dreptul de proprietate exclusiva asupra terenului aflat sub terasele de la parter, asa cum reiese si din foaia de avere a imobilului.
Deranjant este pentru mine faptul ca tot gasesc mucuri de tigara, gunoi rezultat in urma perierii covoarelor, capete de cabluri electrice, ambalaje, hartii, etc, iar asociatia de proprietari nu s-a constituit inca.
Buna ziua,
Am cumparat de curand un apartament la parterul unui bloc de locuinte nou construit. Apartamentul este format din 3 camere si o terasa ingradita cu gard din caramida, impreuna cu dreptul de proprietate exclusiva asupra terenului aflat sub terasa. In realitate, terasa se afla deasupra garajului subteran aflat la subsolul imobilului, si a anexelor aferente. Se pare ca dezvoltatorul a tot modificat proiectul initial, astfel ca, ajunsi in faza constituirii asociatiei de proprietari, apar si primii nemultumiti, in sensul ca cei care au semnat primii contractele de vanzare-cumparare au primit o cota indiviza mai mare, raportat la suprafata apartamentului si a terenului existent, iar ceilalti au primit o cota indiviza redusa, dezvoltatorul trecand in proprietate exclusiva terenul aferent teraselor apartamentelor aflate la parterul imobilului.
Intrebarea mea este: cine trebuie sa ofere explicatii celor nemultumiti si daca exista probabilitatea ca ulterior infiintarii asociatiei de proprietari sa ma trezesc chemat in instanta de catre un vecin nemultumit?
Un alt aspect il constituie manifestarea nemultumirii vecinilor de la etajele superioare, prin aruncarea de gunoi, mucuri de tigare, materiale provenite de la reparatii, etc pe terasa mea. Cum ii pot determina sa nu mai procedeze astfel, avand in vedere ca afisele decente postate pe usa de la intrare nu au avut nici un efect?
Fortez nota cu inca o intrebare: pentru a face gratar (slabiciune romaneasca:D) pe terasa proprietate personala aflata la parterul blocului (in situatia descrisa mai sus), am nevoie de acordul vecinilor?
Multumesc!
Conform ultimelor modificari din Codul Fiscal, daca facturarea se face catre o persoana fizica, nu se aplica masurile de simplificare (se factureaza TVA), daca factura se emite catre o persoana juridica se aplica masurile de simplificare (taxare inversa), respectiv, furnizorul scrie in factura, in loc de cota de TVA (19 %) taxare inversa, clientul trece procentul si calculeaza 19 % la suma facturata, aplicand totodata masurile simplificate (diferenta este, dpdv contabil ca la client mai apare o inregistrare contabila: 4426 = 4427, inregistrare care la furnizor nu se regaseste)
Conf art 160 alin (2) lit c) Cod fiscal, se spune ca pentru lucrarile de constructii-montaj, definite prin normele de plicare, intarite prin OMF 155 / 31.01.2007, se aplica masurile de simplificare (taxare inversa), insa fiecare aplica aceste norme dupa cum il taie capul, nefacandu-se distinctie intre materialele folosite in cadrul acestor lucrari (materiale care sunt cumparate de prestator pe cheltuiala beneficiarului prin intermediul avansurilor facturate) si partea de manopera (proiectare, avizare, salarizare muncitori, etc).
De regula beneficiarii, solicita taxare inversa pentru intreaga valoare a facturii, netinindu-se cont de materiale, proiectare, avizare (activitati de care este scutit - necunoasterea pietei specifice de catre beneficiar).
Probleme serioase pe aceasta tema apar in cazul relatiilor antreprenor general - subantreprenor, prin refuzul primului de a accepta taxarea directa, interpretand la bunul plac masurile de simplificare.
Intrebarea este: "noi cu cine votam?!", mai precis, este corecta aplicarea masurilor de simplificare si pentru materialele achizitionate in numele beneficiarului ?