avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... proprietate exclusiva terasa parter in bloc de locuinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

proprietate exclusiva terasa parter in bloc de locuinte

Buna ziua,
Am cumparat de curand un apartament la parterul unui bloc de locuinte nou construit. Apartamentul este format din 3 camere si o terasa ingradita cu gard din caramida, impreuna cu dreptul de proprietate exclusiva asupra terenului aflat sub terasa. In realitate, terasa se afla deasupra garajului subteran aflat la subsolul imobilului, si a anexelor aferente. Se pare ca dezvoltatorul a tot modificat proiectul initial, astfel ca, ajunsi in faza constituirii asociatiei de proprietari, apar si primii nemultumiti, in sensul ca cei care au semnat primii contractele de vanzare-cumparare au primit o cota indiviza mai mare, raportat la suprafata apartamentului si a terenului existent, iar ceilalti au primit o cota indiviza redusa, dezvoltatorul trecand in proprietate exclusiva terenul aferent teraselor apartamentelor aflate la parterul imobilului.
Intrebarea mea este: cine trebuie sa ofere explicatii celor nemultumiti si daca exista probabilitatea ca ulterior infiintarii asociatiei de proprietari sa ma trezesc chemat in instanta de catre un vecin nemultumit?
Un alt aspect il constituie manifestarea nemultumirii vecinilor de la etajele superioare, prin aruncarea de gunoi, mucuri de tigare, materiale provenite de la reparatii, etc pe terasa mea. Cum ii pot determina sa nu mai procedeze astfel, avand in vedere ca afisele decente postate pe usa de la intrare nu au avut nici un efect?
Fortez nota cu inca o intrebare: pentru a face gratar (slabiciune romaneasca:D) pe terasa proprietate personala aflata la parterul blocului (in situatia descrisa mai sus), am nevoie de acordul vecinilor?
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2013
mircea bratu, utilizator
1-In contractul de vanzare cumparare al apartamnetului dvs exista prevazut "dreptul de proprietate exclusiva asupra terenului aflat sub terasa.'?
2-Dezvoltatorul detine obligatia sa clarifice modalitatea de repartizare cota indiviza
3-Teoretic,conform drepturi prevazute si garantate de legea fundamnetala,orice cetatean are dreptul si acces liber la justitie,astfel incat orice proprietar poate sa isi asume responsabilittaea sa promoveze actiune in justitie
Practic ,conform norme in domeniu,reclamantului ii revine obligatia sa motiveze in conditiile legii actiunea,ori in speta proprietarul prin asumarea clauzelor din contractul de vanzare cumparare apartament a acceptat cluzele dezvoltatorului,inclusiv cota indiviza
4-Problemele legate de mentinerea si pastrarea curateniei intra in responsabilitatea atat a reprezentantilor legali ai asociatiei de proprietari cat si de bunul simt al proprietarilor
Multumesc pentru raspuns si da, in contractul de vanzare-cumparare exista dreptul de proprietate exclusiva asupra terenului aflat sub terasele de la parter, asa cum reiese si din foaia de avere a imobilului.
Deranjant este pentru mine faptul ca tot gasesc mucuri de tigara, gunoi rezultat in urma perierii covoarelor, capete de cabluri electrice, ambalaje, hartii, etc, iar asociatia de proprietari nu s-a constituit inca.
Desfasurati demersuri pentru infiintare asociatie de proprietari
Problema esentiala o constituie realitatea ca si in cazul existentei asociatiei de proprietari,
daca nu exista interes ,daca gradul de civilizatie al locatarilor este scazut,sau daca exista disensiuni intre locatari,vor starui suspiciuni ,interpretari sau dispute
Cred ca in contractul dumneavoastra de vanzare/cumparare s-a strecurat o eroare (voita probabil, de dezvoltator): daca sub terasa este garajul subteran nu puteti avea in propietate tot terenul ci o cota parte, similar cu situatia de la apartament unde sunteti propietar pe o cota parte de teren egala cu suprafata apartamenului impartita la nr. de nivele al blocului.
Discutati cu vanzatorul apartamentului si cu cei care au in propietate garaje la subsol ca sa vedeti cum sta situatia.

Cat priveste gratarul, probabil ca veti avea probleme cu vecinii de sus care vor fi deranjati de fum.
Iar daca pe cineva il deranjeaza fumul ridicat ... cheama politia si sunteti bun de plata, deasemeni daca trece pe acolo un echipaj de politie, o incasati .De ce nu faceti un gratar in locuinta ?. Daca nu aveati terasa aceea nu ati mai fi gatit carne la gratar ?.

Alte discuții în legătură

Situatie legala terase blocuri la parter? catalinionut22 catalinionut22 Buna ziua, Am vazut multe apartamente noi de vanzare care la parter au o terasa (20-30mp). La multe din ele am vazut ca aceste terase nu sunt incluse pe ... (vezi toată discuția)
Dare in judecata asociatia de proprietari pentru marcare locuri de parcare din cota indiviza ilegal carmenva carmenva buna ziua, M-am mutat de curand intr-un bloc nou ,apartament cumparat fara loc de parcare,fiecare avand cota indiviza de n mp din teren.domnul presedinte ... (vezi toată discuția)
Spațiul de parcări din subsolul blocului e doar pentru o parte din locatari. cine va suporta cheltuielile pentru această suprafață utilă? okdaniok okdaniok Buna ziua. O intrebare, care pentru unii poate insemna o banalitate iar pt altii este o dilema. Voi expune simplu urmatorul caz, in care imobilul este nou ... (vezi toată discuția)