avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 146 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spațiul de parcări din subsolul blocului e doar ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spațiul de parcări din subsolul blocului e doar pentru o parte din locatari. Cine va suporta cheltuielile pentru această suprafață utilă?

Buna ziua.
O intrebare, care pentru unii poate insemna o banalitate iar pt altii este o dilema.
Voi expune simplu urmatorul caz, in care imobilul este nou construit, iar acesta are la subsol, un spatiu destinat de constructor si amenajat cu locuri de parcare. Locurile de parcare subterane, sunt in numar de 30, iar tot imobilul are 60 de apartamente.
Locurile de parcare subterane sunt cumparate de o parte din proprietari, adica de un numar de 30. Ceilalti proprietari au locuri de parcare in parcarea exterioara amenajata in jurul blocului.
Intrebarea care se pune este: cum se va trece la regie acest spatiu de parcari de la subsol, care este de marime considerabila, raportat la dimensiunile imobilului?
Cine si cum va suporta cheltuielile pt aceasta suprafata utila mare?
Va multumesc.
Stima.
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: fun_fun , utilizator 18:42, 9 Decembrie 2021
Pentru completa si corecta dv informare studiati disp L nr 196/2018
Spatiul respectiv reprezinta parte comuna
Costurile aferente spatiului vor fi repartizate pe de o parte tuturor proprietarilor concomitent cu contributia individuala a acelora care detin spatii parcare personale
Buna seara si multumiri pt interes.
Adica, costurile le vor plati toti, indiferent ca au sau nu loc de parcare in subsol.
Ma scuzati dar asa se intelege din explicatia dumneavoastra.
Mentionez ca spatiile de parcare subterane sunt cumparate de cei 30 proprietari, ceilalti nici nu au acces in subteran unde sunt cele 30 de parcari.

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2019
okdaniok, utilizator
Problema se rezolva simplu dacă consumurile de apă și curent electric sunt contorizate separat de cele ale apartamentelor din bloc. Asemenea și celelalte cheltuieli privind întreținerea locurilor de parcare. Aceste cheltuieli se repartizează doar persoanelor care dețin loc de parcare. Este de la sine de înțeles că proprietarii apartamentelor care nu dețin loc de parcare subteran nu trebuie să contribuie cu nimic la cheltuielile aferente subsolului blocului..
Buna seara stimate domn si multumim pt interesul dumneavoastra.
Logic asa este, cum prea bine ati subliniat dumneavoastra, ne intrebam daca este si legal. Legea in unele cazuri nu prea se potriveste cu logica.
Interpretarea ei duce la divergente de opinii.
Legea nr. 196/2018
[ link extern ]

SECȚIUNEA a 5-a
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
Art 2
l) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate comună forțată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual și este calculată ca raportul dintre suprafața utilă a proprietății individuale și suma suprafețelor utile ale tuturor proprietăților individuale din condominiu. Suma cotelor-părți indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea trebuie recalculate prin grija președintelui asociației de proprietari, conform suprafețelor utile;
ART. 84
(1) Cheltuielile repartizate după cota-parte de proprietate reprezintă cheltuielile asociației efectuate pentru întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea și/sau reabilitarea părților de construcții și instalații aferente condominiului aflate în proprietate comună indiviză.
Aceste cheltuieli se repartizează proporțional cu cota-parte din proprietatea comună a fiecărui proprietar


Fiecare proprietar are cota indiviza conform contractului de cumparare. cei 30 cu locuri la subsol au suprafata mai mare ca cei care nu au loc la subsol.
Suprafata apartamentului care intra in calcul este suprafata utila, fara balcoane si fara logii.
De asemenea se are in vedere daca proprietarul mai are in proprietate si un spatiu suplimentar fata de locuinta, cum ar fi boxe,loc parcare.

Adica cei care au loc de parcare in subsol vor plati mai mult conform suprafetei utile apartament + loc de parcare +boxa.
Ultima modificare: Duminică, 18 August 2019
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Incalcare sau nu? lege 230/2007 - ansamblu rezidential avocatuser avocatuser Buna ziua, Eu locuiesc in cadrul unui ansamblu rezidential nou ca si varsta. Acest ansamblu are in componenta sa urmatoarele tipuri de ... (vezi toată discuția)
Calcul cota parte bamaad bamaad Am un apartament parter cu SU 80mp cu [b]grădină[/b] de 150mp, 1 boxa 15mp, 1 loc de parcare subteran, 1 loc de parcare suprateran; toate prinse în CVC, ... (vezi toată discuția)
Cum se stabilește cota parte indiviza (cpi) în cadrul condominiului ... Iulina2 Iulina2 Cum se stabilește cota parte indiviza (cpi) în cadrul condominiului unde proprietarii detin în proprietate individuală/exclusivă: apartamente, boxe, ... (vezi toată discuția)