avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters304758

Activitate ContSters304758

Va rog, daca poate cineva sa imi raspunda sau sa confirme cele aratate de mine mai sus.

As dori de asemenea sa stiu care este procedura de dezbatere in instanta a succesiunii (pe scurt - daca e complicat). Un exemplu de astfel de procedura nu ar strica, pentru a ma edifica mai bine.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Multumesc.

1. Inteleg ca numai in instanta se poate pune problema repunerii in termen, nu si la notar.

2. Am inteles din alte surse ca daca deschiderea succesiunii se face la notar, iar partea care nu a acceptat in termen nu se prezinta desi e citata, ea poate apoi sa actioneze in instanta pe partea care a dezbatut succesiunea (sub motivul constatarii nulitatii certificatului de mostenitor emis, cu justificarea acceptarii tacite de exemplu). Chiar daca, cel mai probabil nu castiga, ea poate astfel intarzia partea adversa destul de mult timp in privinta punerii in posesia masei succesorale (fond, apel, recurs - in total vreo doi ani - pana la pronuntarea hotararii definitive si irevocabile). Tot din aceleasi surse, am inteles ca daca deschiderea succesiunii se face direct in instanta, partea care nu a acceptat in termen neprezentandu-se, nu mai poate chema pe cealalta parte in instanta ulterior (in scopul intarzierii punerii in aplicare a hotararii judecatoresti) si nici nu mai poate face apel dupa trecerea termenului de dupa fond, hotararea judecatoreasca ramanand definitiva, irevocabila si de executat.
Va multumesc pentru raspuns.

Daca cealalta parte nu poate face dovada acceptarii in termen a succesiunii, cred ca poate cere repunerea in termen (din cate stiu). Care sunt sansele sale de a i se aproba aceasta? Cum se poate opune prima parte repunerii celei de-a doua in termen? Cu ce argumente?
Buna ziua,

Daca in urma decesului unei rude exista doi mostenitori rezervatari, dintre care numai unul si-a exprimat in termen optiunea succesorala, iar in total au trecut mai bine de cinci ani de la decesul rudei, ce cai sunt pentru a deschide succesiunea si care sunt consecintele pentru parti?

Cunosc faptul ca succesiunea se poate deschide fie la notar fie in instanta, dar nu stiu care e diferenta.

Exista si un certificat de la infonot din care rezulta ca numai unul dintre mostenitori a acceptat in termen succesiunea, celalalt neexprimandu-si optiunea pana in prezent.

Multumesc anticipat pentru raspuns.

Cu respect,
Alexandru Vinci
Va multumesc pentru raspuns.
Ma aflu intr-o situatie deosebita si as dori sa cer un sfat avizat.

Mama, casatorita fiind, m-a nascut ca urmare a unei relatii extraconjugale. Acest lucru nu a fost cunoscut decat de catre cei doi parinti biologici. Eu am aflat la varsta de 25 de ani, cand cel care m-a crescut (tatal meu incris in certificatul de nastere), decedase deja de 10 ani. Mama a reluat atunci relatia cu tatal meu natural, care astazi este inca in viata si care doreste sa ma infieze/recunoasca si sa ii port numele.

Mentionez ca tatal meu natural are un nume de origine straina care, atunci cand strabunicul meu a primit impamantenirea (in 1859), a fost naturalizat prin latinizarea a doua litere. Intreaga familie din partea tatalui natural (pe linie bilogica) poarta astazi acel nume naturalizat, dar ar dori ca eu sa port numele in forma sa originala (fara alterarea celor doua litere).

Eu sunt de acord cu aceste aspecte si as dori sa stiu cum ar trebui sa procedez.

As mai dori sa mai stiu daca in acest fel imi va fi afectata calitatea de mostenitor rezervatar al tatalui decedat care actualmente este inregistrat ca tata in certificatul meu de nastere.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.