Daca in urma decesului unei rude exista doi mostenitori rezervatari, dintre care numai unul si-a exprimat in termen optiunea succesorala, iar in total au trecut mai bine de cinci ani de la decesul rudei, ce cai sunt pentru a deschide succesiunea si care sunt consecintele pentru parti?
Cunosc faptul ca succesiunea se poate deschide fie la notar fie in instanta, dar nu stiu care e diferenta.
Exista si un certificat de la infonot din care rezulta ca numai unul dintre mostenitori a acceptat in termen succesiunea, celalalt neexprimandu-si optiunea pana in prezent.
Cand partile implicate sunt de acord cu privire la toate aspectele (bunurile defunctului, cotele mostenitorilor etc.) pot rezolva dezbaterea mostenirii la notar. Cand nu cad de acord cu privire la succesiune invocand cote mai mari, implinirea termenului de optiune succesorala, etc, mostenitorii ajung sa se judece in contradictoriu in fata instantei de judecata, urmand ca aceasta sa decida.
Ca orice sistem de evidenţă, nici cel al notarilor publici nu este infailibil şi exhaustiv.
Declaraţia de acceptare putea fi dată în faţa unui notar străin sau putea fi dată în cuprinsul unui act privat, dupa cum spune art.689 din vechiul cod civil (aplicabil, ţinînd seama de data deschiderii succesiunii).
Apoi, acceptarea putea fi tacită, fapt care, iarăşi, scapă sistemului de evidenţă amintit.
Cereţi unui notar de la ultimul domiciliu al defunctului începerea procedurii. Notarul va fi obligat să-l citeze şi pe celălalt succesibil iar acesta va trebui să facă dovada acceptării în termen.
Daca cealalta parte nu poate face dovada acceptarii in termen a succesiunii, cred ca poate cere repunerea in termen (din cate stiu). Care sunt sansele sale de a i se aproba aceasta? Cum se poate opune prima parte repunerii celei de-a doua in termen? Cu ce argumente?
Institutia repunerii in termen exista insa, pentru a fi admisa o astfel de cerere trebuie indeplinite o serie de conditii. Astfel, in cazul in care unul dintre mostenitori a fost împiedicat de a se folosi de dreptul sau, din motive de forta majora, instanta judecatoreasca poate admite o astfel de cerere si prelungi astfel termenul.
Nu trebuie sa ajungem la concluzia ca prelungirea termenului opereaza automat atunci când mostenitorul a fost împiedicat a se folosi de dreptul sau. Instanta apreciaza daca sunt temeinic justificate cauzele pentru care termenul de prescriptie a fost depasit si daca împrejurarile invocate sunt sau nu imputabile mostenitorului.
1. Inteleg ca numai in instanta se poate pune problema repunerii in termen, nu si la notar.
2. Am inteles din alte surse ca daca deschiderea succesiunii se face la notar, iar partea care nu a acceptat in termen nu se prezinta desi e citata, ea poate apoi sa actioneze in instanta pe partea care a dezbatut succesiunea (sub motivul constatarii nulitatii certificatului de mostenitor emis, cu justificarea acceptarii tacite de exemplu). Chiar daca, cel mai probabil nu castiga, ea poate astfel intarzia partea adversa destul de mult timp in privinta punerii in posesia masei succesorale (fond, apel, recurs - in total vreo doi ani - pana la pronuntarea hotararii definitive si irevocabile). Tot din aceleasi surse, am inteles ca daca deschiderea succesiunii se face direct in instanta, partea care nu a acceptat in termen neprezentandu-se, nu mai poate chema pe cealalta parte in instanta ulterior (in scopul intarzierii punerii in aplicare a hotararii judecatoresti) si nici nu mai poate face apel dupa trecerea termenului de dupa fond, hotararea judecatoreasca ramanand definitiva, irevocabila si de executat.
Alt caz succesiune
Ana Mocanu
[b]X[/b] si [b]Y[/b] sunt casatoriti. Au impreuna doi copii (majori): [b]A[/b] si [b]B[/b].
Moare [b]X[/b]. Teoretic, mostenitori sunt: [b]Y[/b], [b]A[/b] si ... (vezi toată discuția)