milika a scris:
gi-jane2 a scris:
nu cred decat ca incearca o plata in favoarae lor..ca dovada a acceptarii mostenirii
Asa si daca a acceptat-o, ce ?
Am intrebat cand a decedat exact pt ca daca nu ar fi trecut un an, ar fi putut renunta expres la mostenire ( desi ar fi costat) si le-ar fi trimis o copie dupa declaratie ca sa nu o mai deranjeze.
Acum, nu au decat s-o actioneze in judecata daca vor sa mai piarda niste bani si sa ceara sa se constate ca a acceptat tacit succesiunea. Femeia se poate apara ca nu exista acte din care sa reiasa ca a acceptat in vreun fel mostenirea.
Chiar daca a acceptat, nu are de ce plati pt ca defuncta nu a avut bunuri , ori mostenitorul plateste datoria doar pana la limita valorii bunurilor mostenite. De aia am zis ca oricum nu va plati.. decat desigur, de bunavoie daca e cazul.
Art. 1.114
(1) Acceptarea consolideaza transmisiunea mostenirii realizata de plin drept la data decesului.
(2) Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia.
Art. 1.114
(1) Acceptarea consolideaza transmisiunea mostenirii realizata de plin drept la data decesului.
(2) Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia.
prin urmare in opinia dvs daca mortul are pasiv...mostenitorii nu au vreo treaba
daca-i de luat, bine, daca nu ..santate si fericire
eu va rog sa nu mai scrieti astfel de aberatii care nu au legatura cu legalitatea
www.avocatnet.ro/content/art...
Daca mortul are pasiv si mai are si ceva activ, mostenitorii care accepta mostenirea platesc pasivul din activul mortului. Cat ajunge. Deci daca e de luat, iau, si daca mai si raman cu ceva dupa ce au platit datoriile mortului, bine, daca nu, c'est la vie.
Daca datoriile mortului depasesc averile pe care le-a lasat mostenitorilor, mostenitorii dau averile creditorului, plang ca au ramas fara mostenire, dar nu platesc din averile proprii si diferenta neacoperita.
Eu, mostenitor, am optiunea de a accepta mostenirea sau nu, indiferent cum arata mostenirea respectiva (cu sau fara datorii). Daca "mortul are pasiv" si eu consider ca ce "am de luat" nu acopera datoriile lui, poate nu vreau sa umblu pe la notari sa inchei succesiuni, sa ma chinui sa vand case, masini si mai stiu eu ce mi-o fi lasat mortul, doar ca sa pot sa rambursez creditul la banca al acestuia. Am dreptul sa refuz mostenirea si sa las banca sa-si bata capul cu asta. Sunt servicii pe care mortul le-a achitat deja cand era in viata, prin taxe, comisioane si dobanzi aferente creditului respectiv.