Buna ziua,
Sunt asociat (nu unic) si administrator (neremunerat) in cadrul unui SRL, SRL in cadrul caruia sunt si singura angajata (e vorba de o microintreprindere). Urmeaza sa intru in cateva zile in concediu post-natal si in anul urmator sa intru in concediu de crestere copil. Cu ocazia asta mi se tot prezinta diverse scenarii cel putin ciudate de catre contabilii pe care i-am tot intrebat, va rog ajutati-ma sa gasesc o baza legala pentru ele, daca ea exista (nimeni nu-mi poate da un raspuns din practica).
1. Mi s-a spus ca, intrucat sunt unicul salariat si mai sunt si administrator si asociat majoritar, ar fi bine ca firma sa nu emita facturi pe perioada concediului de maternitate si a CCC, intrucat in cazul unui control as putea fi intrebata cine a prestat munca. Nu inteleg ce relevanta are acest fapt, atat timp cat eu nu obtin, ca persoana fizica, venituri impozabile. Ca asociat si administrator nu sunt remunerata, ca salariat as avea CIM suspendat, deci cum as obtine eu venituri? De ce s-ar face echivalenta intre veniturile firmei si veniturile mele si in baza carui articol de lege se poate cere suspendarea activitatii firmei pe motiv de concediu al angajatului??? (nu ma refer la suspendarea la RC, ci la starea de fapt: daca nu poate obtine venituri 2 ani, consider ca am suspendat activitatea firmei)
2. Varianta "mai buna" oferita ar fi ca firma sa-si continuie activitatea, dar sub nicio forma asociatii sa nu incaseze dividende. Intrebarea mea este: atat timp cat veniturile din dividende sunt considerate venituri din investitii si, prin urmare, nu intra in categoria veniturilor impozabile care se iau in calcul la determinarea cuantumului indemnizatiei de crestere copil (cf art. 3(1) din OUG 111), de ce s-ar considera ele venituri de natura a intrerupe acordarea indemnizatiei??? Nu ne referim la acelasi tip de venituri? N-au fost impozabile in scopul acordarii indemnizatiei, dar devin brusc impozabile daca e vorba de incetarea ei?
Multumesc mult, as aprecia raspunsurile dvs.
1. Vad ca stiti prevederile legale si atunci nu inteleg de ce va luati dupa altii care nu le cunosc?
2. Nu exista o prevedere legala care sa interzica expres obtinerea de venituri pe perioada de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
3. - Nu trebuie suspendata activitatea SRL pe perioada de concediu crestere copil (CCC).
- Nu trebuie sa va suspendati calitatea de asociat (unic).
- Nu trebuie sa va suspendati din funtia de administrator daca nu sunteti retribuit pentru aceasta.
- Va suspendati numai contractul individual de munca (CIM), daca aveti asa ceva.
4. La dosarul depus la Primarie pentru indemnizatie pentru CCC vi se va cere si o adeverinta de la Fisc cu veniturile in calitate de administrator si daca nu aveti venituri nu este cazul sa va suspendati din functie.
5. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?
Solutie:
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.
Situatie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale, potrivit actului constitutiv sau stabilit de adunarea generală a acţionarilor, pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului?
Solutie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, dacă au fost prevăzute în actul de constituire al societăţii sau a fost stabilit de adunarea generală a acţionarilor, fiind asimilate veniturilor din salarii.
Situatie:
Ce venituri sunt luate în considerare în cazul asociaţilor unici?
Solutie:
În cazul asociaţilor unici, potrivit art. 55 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, este considerată venit din salarii indemnizaţia lunară a asociatului unic, la nivelul valorii înscrise în declaraţia de asigurări sociale.
Eu am citit prevederile legale, dar nu sunt de specialitate nici jurist si nici contabil, deci plec de la premisa ca cei ce sunt le cunosc mai bine si ca stiu mai bine ce se intampla in cazul concret al unui control (unde, din pacate, si cei care fac verificarile aplica legea asa cum o inteleg ei).
Problema a aparut deoarece munca efectiva, generatoare de venituri pentru firma, este prestata de mine. Sunt traducator, SRL-ul are ca obiect de activitate traduceri si interpretariat. Logica bunului simt spune ca daca singurul om specializat din firma e in CCC si nu munceste, cum presteaza firma activitati de traduceri? Prin cine? Probabil asta i-a speriat pe domnii contabili.
Desi inteleg rationamentul, nu mi se pare fondat. Vreau doar sa ma asigur ca:
1. Nu am obligatia de a justifica in niciun fel competentele profesionale ale asociatilor sau angajatilor, intrucat, din ce stiu eu, in afara de cazurile speciale ale cabinetelor medicale, farmaciilor si altele asemenea unde se cere in mod expres sa existe un medic, un farmacist, etc, nu intreaba nimeni daca secretara a terminat birotica, daca administratorul de retea este specialist IT, si asa mai departe. Atat timp cat serviciile prestate sunt acceptate de client, pot fi absolvent de medicina care presteaza servicii IT. E corect? Spuneti-mi, va rog, daca am inteles eu bine, pentru ca daca asa este, atunci veniturile pot fi justificate si de munca celuilalt asociat, care nu este de specialitate traducator.
2. Legea nu imi interzice sa muncesc pe perioada CCC, ci imi interzice mie, ca persoana fizica, sa am venituri impozabile. In conditiile in care CIM este suspendat si alte venituri nu obtin (cu exceptia dividendelor, pe care le-am lamurit), sunt in regula?