avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru asociat ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru asociat SRL

Poate o persoana aflata in concediu pentru cresterea copilului sa devina asociat la un srl fara a pirde indemnizatia si drepturile aferente?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:56, 7 August 2013
Da, poate. Veniturile obtinute din dividende nu fac parte din categoria veniturilor pentru care se suspenda plata indemnizatiei de CCC.
Insa nu poate fi administrator, cu indemnizatie de administrator, stabilita prin Actul constitutiv sau prin Hot AGA. Indemnizatia de administrator este asimilata veniturilor salariale, conf Cod Fisc.
In OUG 111/2010 este specificata urmatorul lucru:

Art. 16 - (3) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu.

Dividendele sunt sume de bani ce-ti revin NU dintr-o activitate efectiva, ci ca urmare a posesiunii de parti sociale, in baza legii societatilor coemerciale si a actului constitutiv al firmei.

Deci teoretic poti sa fi asociat fara sa pierzi indemnizatia pentru cresterea copilului. Practic iti recomand sa treci pe la ATPS deoarece ei administreaza plata indemnizatiei CCC.
1. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.

2. Desi nu este precizat expres raspunsul de mai sus este valabil pentru orice fel de asociat fie el unic sau nu.

3. Daca aceste venituri nu sunt luate in calculul indemnizatiei pentru CCC atunci ele se pot cumula cu indemnizatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului 2016 DragBag DragBag Buna ziua, Va rog sa im ispuenti daca veniturile obtinute din Dividente impozitate conform IMM urilor cu 3% pe venit (societate) si 5% pe divident (persoana ... (vezi toată discuția)
Administrator firma si indemnizatie ccc giacris giacris Stiu ca s-a tot discutat pe aceasta problema, insa nu sunt lamurita deloc. Un administrator care este si asociat la o societate comerciala si nu este angajat ... (vezi toată discuția)
Gravida-indemnizatie crestere copil MARY1910 MARY1910 Buna ziua. Sunt insarcinata in 4 luni, intrata in concediu de risc maternal, angajata de 7 ani la o societate cu carte de munca . Doresc sa imi infiintez o ... (vezi toată discuția)