Cristina CIUREA a scris:
Claudiu007 a scris:
'' Da, banuiti corect. Este vorba de rudele parintelui decedat, in speta de rudele tatalui daca el este cel decedat., nu ati mentionat care din parinti a decedat. '' - imi cer scuze daca m-am exprimat gresit, da, era vorba de tatal care e decedat.
''Nu cred ca cineva poate afirma ca rudele mamei pot avea vreun drept la mostenirea tatalui si invers..'' - are sens si logica :)
Claudiu007 a scris:
”Da, toate intrebarile au legatura cu acel contract de comodat. ”
''Deci ceilalti frati ar fi dispusi, mai degraba, sa mearga la notar si sa dea o declarie de renuntare la mostenire pentru a nu mai semna un contract de comodat, dar nu doresc sa semneze un astfel de contract? Interesant.... ''
- iarasi imi cer scuze, nu am spus ca nu vor sa semneze, doar ne gandeam daca e o metoda de a simplifica lucrurile, (ni se par multa birocratie) prin faptul ca fratii sa renunte, sa ramana totul mamei, fiindca mai simplu ca doar 1 persoana sa dea aprobare in cazul unui contract de comodat decat mai multe, mai ales in cazul in care nu toti fratii sunt in tara, si daca ar accepta succesiunea, tot timpul ar fi nevoia de semnatura lor pentru o actiune legata locuinta. Dar acum inteleg ca macar 1 e bine sa accepte.
Dezbateti mostenirea (fara partaj) si apoi mostenitorii pot incheia contractul de comodat.
Aveti neaparat in vedere ca, potrvit art 641 alin. 4 din Codul civil, actele de folosinta cu titlu gratuit, asa cum este contractul de comodat, pot fi incheiate doar cu acordul coproprietarilor majoritari doar pentru o perioada de maxim 3 ani.
Articolul 641 alin. 1 si 4 din Codul civil;
Alin. 1 - Actele de administrare, precum încheierea sau denunţarea unor contracte de locaţiune, cesiunile de venituri imobiliare şi altele asemenea, cu privire la bunul comun pot fi făcute numai cu acordul coproprietarilor ce deţin majoritatea cotelor-părţi.
Alin 4 - Orice acte juridice de dispoziţie cu privire la bunul comun, actele de folosinţă cu titlu gratuit (de ex. Contract de comodat), cesiunile de venituri imobiliare şi locaţiunile încheiate pe termen mai mare de 3 ani, precum şi actele care urmăresc exclusiv înfrumuseţarea bunului nu se pot încheia decât cu acordul tuturor coproprietarilor. Orice act juridic cu titlu gratuit va fi considerat act de dispoziţie.
Am inteles, multumesc pentru explicatie! :)