Buna ziua,
societatea unde lucrez de 10 ani s-a hotarat sa faca concedieri colective si acest lucru a inceput ieri. Printre cei concediati ma numar si eu si as avea nevoie de unele lamuriri pentru a putea sa-mi apar drepturile.
1. In contractul colectiv de munca unic la nivel national scrie la articolul 78 ca la incetarea CIM din motive ce nu tin de persoana angajatului angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Intrebarea mea este: daca societatea are un CCM dar nu este trecut si acest articol este legal? Adica pot cere acest drept din CCM unic chiar daca societatea are CCM si nu este trecut acest articol?
2.Eu sunt persoana cu handicap pentru ca am fost bolnava de cancer si am program de 4 ore. Pe langa asta am si doi copii minori in intretinere.
De profesie sunt Economist in cadrul dep. Contabilitate unde mai am 3 colege care nu au copii.
Incadrarea mea Cor este insa controlor revizor financiar iar a colegelor mele este de contabil.
Tot in CCM am citit ca in cazul concedierilor colective trebuie sa se tina cont si de aceste aspecte adica persoanele cu copii in intretinere sa fie oarecum protejate.
Va rog din suflet sa ma sfatuiti cum imi pot apara drepturile si ce pot face in cazul ion care considerati ca mi-au fost incalcate.
Mai mentionez ca, concedierea se face prin desfiintarea posturilor adica art 65 din codul muncii.
Multumesc!
In primul rand multumesc pentru raspuns.
Am ajuns la concluzia ca pensia nu este bine calculata in primul rand pentru ca una din adeverintele mentionate este pentru grupa a doua de munca pe care am prestat- timp de 13 ani din cei 23 total vechime. Am avut mari discutii cu sefa casei de pensii pe aceasta tema. Initial nu mi-au tinut cont de ea de loc pe motiv ca nu e bine formulata, am luat alta de la institutie si am mers in audienta la directoarea casei de pensii care dupa lungi discutii mi-a spus ca o calculeaza doar ca sa-mi faca un favor(de parca nu exista legi si totul este la bunul lor plac) Am primit noa decizie acasa si am vut surpriza sa constat ca mi-a fost adaugata perioada de grupa a doua doar la vechime nu si la punctaj asa cum am citit eu il lege ca trebuie sa adauge 0,25% pentru fiecar an de grupa a doua.
In urma acestei corecturi pensia a ramas neschimbata.
Mai mult, in urma contestatiei facute comisia de contestatii a stabilit ca au fost calculate gresit cateva luni, sumele care aparea la casa de pensii erau mai mici decat cele din cartea de munca. Casa de pensii a recalculat si de aceasta data si ce sa vezi mi-au dat cu 1 Leu mai putin. Deci comisia spune ca trebuie sa-mi dea iar ei imi iau 1 Leu.
Am fost din bou in audienta, doamna director incerca sa ma prosteasca in fata facandu-se ca verifica punctajele in fata mea ea verificand de fapt documentul pe care mi-l trimisesera mie cu cel din dosar, practic doua copii ale aceluiasi document.
Vazand ca nu tine cand i-am spus acest lucru mi-a mai dat 3 Lei la pensie.
Bataie de joc.
Asadar cum pot crede ca mi-a fost calculata corect pensia dupa toate acestea!
In afara de asta pensia minim garantata pentru invaliditate (pentru cei care se imbolnavesc dar nu au deloc vechime) este de 350 Lei, pensia mea dupa 23 ani de munca este doar cu 120 Lei mai mare? 23 ai vechime valoreaza doar 120 Lei?
Multumesc pentru intelegere!
sunt pensionat pe caz de boala de 3 ani deoarece sun bolnav de cancer.
Am pensie de 470 Lei dupa o vechime in munca de 23 ani la varsta de 45 ani.
Eu consider ca pensia nu mi-a fost calculata corect, am facut contestatie si in urma ei dupa un an de zile mi-au dat 1 Leu asa ca nu mi-a mai ramas decat sa dau casa de pensii in judecata in speranta ca instanta va dispune o expertiza care sa-mi recalculeze pensia.
Am primit termen peste un an si jumatate adica luna trecuta am avut primul termen la care nu m-am putut prezenta simtindu-ma rau dupa tratament.
Apoi am primit in cutia postala citatia pentru termenul urmator pentru ziua de 21 Noiembrie.
Abia astazi am vazut ca scrie pe ea
''cu mentiunea de a va preciza cererea de chemare in judecata in sensul de a indica daca solicitati valorificarea adeverintelor nr 1982 si respectiv 1983 sau in caz negativ sa indicati toate erorile deciziei contestate, sub sanctiunea prev art. 155/1 cpr.civ''
Adica cum sa indic eu toate erorile....... ca nu sunt expert contabil sau juridic de dreptul muncii si mai sunt si pasibil de sanctiune.
Mai mentionez ca nu am bani de avocat si ca va rog sa ma invatati si pe mine ce pot face in situatia data.
Multumesc