Buna ziua,
societatea unde lucrez de 10 ani s-a hotarat sa faca concedieri colective si acest lucru a inceput ieri. Printre cei concediati ma numar si eu si as avea nevoie de unele lamuriri pentru a putea sa-mi apar drepturile.
1. In contractul colectiv de munca unic la nivel national scrie la articolul 78 ca la incetarea CIM din motive ce nu tin de persoana angajatului angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Intrebarea mea este: daca societatea are un CCM dar nu este trecut si acest articol este legal? Adica pot cere acest drept din CCM unic chiar daca societatea are CCM si nu este trecut acest articol?
2.Eu sunt persoana cu handicap pentru ca am fost bolnava de cancer si am program de 4 ore. Pe langa asta am si doi copii minori in intretinere.
De profesie sunt Economist in cadrul dep. Contabilitate unde mai am 3 colege care nu au copii.
Incadrarea mea Cor este insa controlor revizor financiar iar a colegelor mele este de contabil.
Tot in CCM am citit ca in cazul concedierilor colective trebuie sa se tina cont si de aceste aspecte adica persoanele cu copii in intretinere sa fie oarecum protejate.
Va rog din suflet sa ma sfatuiti cum imi pot apara drepturile si ce pot face in cazul ion care considerati ca mi-au fost incalcate.
Mai mentionez ca, concedierea se face prin desfiintarea posturilor adica art 65 din codul muncii.
Multumesc!
Dupa cunostinta mea in prezent nu mai avem CCM la nivel national, asa incat daca CCM la nivel de unitate nu prevede salariul respectiv compensator, nu il veti putea obtine, dar beneficiati de somaj, in conditiile legii!
Intr-adevar, avand problemele dvs. de sanatate si copii minori in intretinere apreciez ca ar fi trebuit sa fiti printre persoanele protejate la disponibilizare (aici ar fi trebuit sa se implice mai mult si sindicatul din care faceti parte!)! Oricum, daca va considerati nedreptatit de decizia respectiva, aceasta fiind netemeinica, aveti dreptul de a o contesta in instanta (la tribunalul teritorial) solicitand anularea ei şi obligarea angajatorului la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ati fi beneficiat pe perioada concedierii, inclusiv repunerea în situaţia anterioară emiterii actului de concediere.
Salariile compensatorii se acorda numai daca sunt prevazute in c.i.m/, in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In caz contrar, nu exista o astfel de obligatie a angajatorului.
Daca exista o astfel de prevedere si angajatorul refuza sa va plateasca salarile compensatorii , atnci dreptul la actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data incetarii c.i.m. - data de cand se naste dreptul dvs de a beneficia de salariile compensatorii.
Drepturi
marianelena
Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)