avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Precizarea cererii de chemare in judecata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Precizarea cererii de chemare in judecata

Buna ziua,

sunt pensionat pe caz de boala de 3 ani deoarece sun bolnav de cancer.
Am pensie de 470 Lei dupa o vechime in munca de 23 ani la varsta de 45 ani.
Eu consider ca pensia nu mi-a fost calculata corect, am facut contestatie si in urma ei dupa un an de zile mi-au dat 1 Leu asa ca nu mi-a mai ramas decat sa dau casa de pensii in judecata in speranta ca instanta va dispune o expertiza care sa-mi recalculeze pensia.
Am primit termen peste un an si jumatate adica luna trecuta am avut primul termen la care nu m-am putut prezenta simtindu-ma rau dupa tratament.
Apoi am primit in cutia postala citatia pentru termenul urmator pentru ziua de 21 Noiembrie.
Abia astazi am vazut ca scrie pe ea
''cu mentiunea de a va preciza cererea de chemare in judecata in sensul de a indica daca solicitati valorificarea adeverintelor nr 1982 si respectiv 1983 sau in caz negativ sa indicati toate erorile deciziei contestate, sub sanctiunea prev art. 155/1 cpr.civ''
Adica cum sa indic eu toate erorile....... ca nu sunt expert contabil sau juridic de dreptul muncii si mai sunt si pasibil de sanctiune.
Mai mentionez ca nu am bani de avocat si ca va rog sa ma invatati si pe mine ce pot face in situatia data.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: luissiana , utilizator 16:49, 18 Noiembrie 2013
sanctiunea despre care se vorbeste acolo este suspendarea judecatii, nu veti fi altfel sanctionat. Cum ati ajuns la concluzia ca pensia nu v-a fost stabilita corect? daca aveti motive reale, acestea sunt erorile pe care trebuie sa le indicati. In alta ordine de idei, chiar daca instanta ar dispune o expertiza si pretentiile Dvs se dovedesc a nu fi indrepatatite (adica pierdeti procesul) o sa va vedeti in situatia de a o plati.
In primul rand multumesc pentru raspuns.
Am ajuns la concluzia ca pensia nu este bine calculata in primul rand pentru ca una din adeverintele mentionate este pentru grupa a doua de munca pe care am prestat- timp de 13 ani din cei 23 total vechime. Am avut mari discutii cu sefa casei de pensii pe aceasta tema. Initial nu mi-au tinut cont de ea de loc pe motiv ca nu e bine formulata, am luat alta de la institutie si am mers in audienta la directoarea casei de pensii care dupa lungi discutii mi-a spus ca o calculeaza doar ca sa-mi faca un favor(de parca nu exista legi si totul este la bunul lor plac) Am primit noa decizie acasa si am vut surpriza sa constat ca mi-a fost adaugata perioada de grupa a doua doar la vechime nu si la punctaj asa cum am citit eu il lege ca trebuie sa adauge 0,25% pentru fiecar an de grupa a doua.
In urma acestei corecturi pensia a ramas neschimbata.
Mai mult, in urma contestatiei facute comisia de contestatii a stabilit ca au fost calculate gresit cateva luni, sumele care aparea la casa de pensii erau mai mici decat cele din cartea de munca. Casa de pensii a recalculat si de aceasta data si ce sa vezi mi-au dat cu 1 Leu mai putin. Deci comisia spune ca trebuie sa-mi dea iar ei imi iau 1 Leu.
Am fost din bou in audienta, doamna director incerca sa ma prosteasca in fata facandu-se ca verifica punctajele in fata mea ea verificand de fapt documentul pe care mi-l trimisesera mie cu cel din dosar, practic doua copii ale aceluiasi document.
Vazand ca nu tine cand i-am spus acest lucru mi-a mai dat 3 Lei la pensie.
Bataie de joc.
Asadar cum pot crede ca mi-a fost calculata corect pensia dupa toate acestea!
In afara de asta pensia minim garantata pentru invaliditate (pentru cei care se imbolnavesc dar nu au deloc vechime) este de 350 Lei, pensia mea dupa 23 ani de munca este doar cu 120 Lei mai mare? 23 ai vechime valoreaza doar 120 Lei?
Multumesc pentru intelegere!
din pacate nu va pot sfatui cu privire la acest aspect, neavand cunostintele necesare in materie. Daca sunteti convins ca este asa puteti cere o expertiza. Pe de alta parte puteti face si o Cerere de acordare ajutor public judiciar in scopul acordării unui avocat din oficiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sa fac? Lauramoro Lauramoro Tatal meu a iesit la pensie, pentru limita de varsta, in anul 1997.Vechimea care i-a fost calculata atunci, total gresita, a fost de 30 de ani si cateva luni.A ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. daca ma poate ajuta cineva referitor la recalcularea ... iconita iconita Buna ziua. Daca ma poate ajuta cineva referitor la recalcularea pensiei. Cum trebuie sa procedez? Sunt pensionara din 2006 si am o pensie de 1638 lei ca si ... (vezi toată discuția)
Pentru cei deja pensionati freeanifer freeanifer Pentru cei deja pensionati , dupa aplicarea noii legi a pensiilor se recaculeaza punctajul general sau se ia in considerare punctajul total scris pe decizia de ... (vezi toată discuția)