In cazul in care Ordilul 119/2014 s-ar aplica doar pentru viitor, precum presupuneti, avem o baza legala care sa protejeze locatarii de zgomote, vibratii, miros etc ce vin de la astfel de unitati de productie? SANEPID nu m-a ajutat, desi masuratorile lor arata ca nivelul de zgomot din locuinta mea depaseste limita legala admisa!
Multumesc, Ynocentta! Este un lucru bun ca se aplica prevederile ordinului si ma bucur sa aflu asta! Am tot cautat pe net si intrebat intr-o parte si-n alta daca cineva face ceva cu Ordinul asta si n-am aflat nimic pana la tine! Sper sa aud in curand ca "se misca" lucrurile si prin alte parti ale tarii!!
Buna ziua!
Art. 6 lit. b) din anexa la Ordinul 119/2014 se aplica si unitatilor de productie aflate deja in functionare la data intrarii in vigoare a prezentului ordin?
Art. 6 lit. b) din anexa la Ordinul 119/2014 se aplica unitatilor de productie care functioneaza in blocuri de locuinte care din constructie sunt prevazute cu parter cu destinatie de spatiu comercial?
Va multumesc pentru raspunsuri!
De aproape 4 luni ne-am mutat deasupra unei cofaterii - patiserii cu laborator care functioneaza de la 6 dimineata pana la 8 seara, 7 zile din 7, intr-un spatiu cu destinatie comerciala din constructie. Din pacate, la acea data a cumpararii, nu ne-am pus problema zgomotelor care pot veni dinspre laborator, fiind convinsi ca o cofetarie de prestigiu in localitatea noastra indeplineste toate cerintele legale pentru functionare, inclusiv cele in relatia cu vecinii. Fiind deranjata de zgomotele de impact: pasii, lovirea cu diverse obiecte de pereti, zgomotul produs de nenumaratele tavi, spalatul lor la chiuveta de sub dormitorul fetitei mele, mixerul galagios, trasul de scaune ... am vorbit cu doamna proprietar despre acestea in cateva randuri si am rugat-o sa ia masurile necesare. Dansa a parut a fi receptiva, insa, pe de alta parte, s-a "scuzat" spunand ca ei functioneaza "asa" din '87, ca au facut o izolatie "fonica" a tavanului (doar) cu un strat gros de cofraje (tot la acea data) si la mine in apartament nu ar trebui sa se auda nimic. Din cate m-am informat eu, cofrajele sunt izolator acustic, ele stopeaza cumva ecoul, nu izoleaza fonic - asta o dovedeste clar zgomotele parca amplificate din locuinta mea... Protectia Mediului a spus ca ei fac doar masuratori in afara spatiului comercial si a louintei mele si valoarea obtinuta (db) nu ar avea nici o relevanta pentru ca ei nu pot separa zomotul produs de laborator de zgomotul strazii (fiind o zona intens circulata). Am citit pe diverse forum-uri ca nici Primaria Municipiului, nici GNM, nici DSP nu sunt de mare ajutor. Eu doresc doar ca aceasta societate comerciala sa faca izolarea fonica cu materiale actuale si conform legislatiei (ma pierd printre SR-ri) atat a tavanului, cat si a peretilor laterali, a usilor, ferestrelor, a podelei - cum sa procedez ca sa merg la sigur? Nu vreau sa pierd bani si timp! Nici proprietarul cofetariei nu arata vreun interes spre "buna-convietuire". Cui sa ma adresez pentru a se constata modul in care este facuta izolatia fonica si sa oblige SC la efectuarea izolarii fonice corespunzator normelor in vigoare??
Va multumesc!