avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Protectia vecinilor pe verticala la zgomotele de ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Protectia vecinilor pe verticala la zgomotele de impact produse de un laborator de cofetarie - patiserie

De aproape 4 luni ne-am mutat deasupra unei cofaterii - patiserii cu laborator care functioneaza de la 6 dimineata pana la 8 seara, 7 zile din 7, intr-un spatiu cu destinatie comerciala din constructie. Din pacate, la acea data a cumpararii, nu ne-am pus problema zgomotelor care pot veni dinspre laborator, fiind convinsi ca o cofetarie de prestigiu in localitatea noastra indeplineste toate cerintele legale pentru functionare, inclusiv cele in relatia cu vecinii. Fiind deranjata de zgomotele de impact: pasii, lovirea cu diverse obiecte de pereti, zgomotul produs de nenumaratele tavi, spalatul lor la chiuveta de sub dormitorul fetitei mele, mixerul galagios, trasul de scaune ... am vorbit cu doamna proprietar despre acestea in cateva randuri si am rugat-o sa ia masurile necesare. Dansa a parut a fi receptiva, insa, pe de alta parte, s-a "scuzat" spunand ca ei functioneaza "asa" din '87, ca au facut o izolatie "fonica" a tavanului (doar) cu un strat gros de cofraje (tot la acea data) si la mine in apartament nu ar trebui sa se auda nimic. Din cate m-am informat eu, cofrajele sunt izolator acustic, ele stopeaza cumva ecoul, nu izoleaza fonic - asta o dovedeste clar zgomotele parca amplificate din locuinta mea... Protectia Mediului a spus ca ei fac doar masuratori in afara spatiului comercial si a louintei mele si valoarea obtinuta (db) nu ar avea nici o relevanta pentru ca ei nu pot separa zomotul produs de laborator de zgomotul strazii (fiind o zona intens circulata). Am citit pe diverse forum-uri ca nici Primaria Municipiului, nici GNM, nici DSP nu sunt de mare ajutor. Eu doresc doar ca aceasta societate comerciala sa faca izolarea fonica cu materiale actuale si conform legislatiei (ma pierd printre SR-ri) atat a tavanului, cat si a peretilor laterali, a usilor, ferestrelor, a podelei - cum sa procedez ca sa merg la sigur? Nu vreau sa pierd bani si timp! Nici proprietarul cofetariei nu arata vreun interes spre "buna-convietuire". Cui sa ma adresez pentru a se constata modul in care este facuta izolatia fonica si sa oblige SC la efectuarea izolarii fonice corespunzator normelor in vigoare??
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:48, 24 Noiembrie 2013
Sesizati in scris Directia de sannatate publica si solicitati efectuarea de determinari de zgomot si vibratii in spatiul dvs. de locuit.
Veti primi un bultein de determinare noxe - zgomot, vibratii care va avea trecut pe el valoarea masurata si valoarea de referinta (maxim admisa) in spatii de locuit.
DSP poate obliga laboratorul respectiv sa efectueze lucrari suplimentare de izolare fonica, astfel incat valorile determinate sa se incadreze in limitele admise.
Puteti deschide si o actiune in instanta impotriva laboratorului respectiv, sa solicitati instantei sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specilitatea protectia muncii care sa aiba ca obiectiv - determinarea de noxe in spatiul dvs. de locuit. Instanta poate obliga firma respectiva sa efectueze lucrarile de izolare fonica corespunzatoare.
Daca doriti sa aflati solutiile tehnice aplicabile, puteti contacta o firma de proiectare autorizata sa intocmeasca proiecte de izolatii fonice, pentru incadrarea noxei zgomot, vibratii in limitele maxim admise in spatii de locuit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Izolatie fonica spatiu comercial DESTINY1 DESTINY1 Buna ziua, Locuiesc la etajul 1 , Apartamentului de la parter i-a fost schimbata destinatia, fiind transformat in spatiu comercial, mai exact intr-un salon de ... (vezi toată discuția)
Rugaminte virgilciobanu virgilciobanu Am o gradina in granita cu mine un vecin are casa ,si a montat agregatul de aer conditionat pe peretele spre grafina mea ,lucru care ma deranjeaza datorita ... (vezi toată discuția)
Care este limita de zgomot ( in decibeli) admisa la un spatiu comercial ce functioneaza desasupra unui apratament de locuit ? exonerata exonerata Buna dimineata , Va rog sa ma lamuriti in aceasta privinta : care este limita admisa ziua si noaptea pentru zgomotul produs de vitrinele aflate intr-un ... (vezi toată discuția)