Va rog sa ma lamuriti in aceasta privinta : care este limita admisa ziua si noaptea pentru zgomotul produs de vitrinele aflate intr-un spatiu comercial care functioneaza atat ziua cat si noaptea la parterul unui bloc de locuit .Locuiesc la et 1 si sunt foarte afectata de aceste zgomote subliminale .As dori sa -mi spuneti care este legea si sa-mi spuneti ce procedura e necesar de indeplinit pentru a se verfica decibelii acestui zgomot .Va multumesc .
In cadrul directiei judetene de sanatate publica exista un laborator care efectueaza determinari de zgomot si emite contra cost, buletine de determinare noxa zgomot si/ sau noxa vibratii.
In buletinele de determinare noxe, se face referire la valoarea determinata, comparativ cu valoare maxima admisa in incinta si respectiv la limita cladirii.
Pentru poluare fonica la limita cladirii puteti face o sesizare la Agentia de mediu.
Corect! Sesizati Garda de mediu dar in acelasi timp si Directia de sanatate publica, Primaria, Politia locala ce are un seviciu care se ocupa de linistea publica, alt serviciu de urbanism...
Nu trebuie ca proprietarul afectat de zgomt sa cunoasca limitele legale ale zgomotului, legislatia in domeniu..., asa cum nu trebuie sa am studii de medicina daca ma simt rau. Merg la medic si acesta constat daca sunt in parametri normali sau nu...
Limitele de zgomot in dB cele mai favorabile locatarilor sunt mentionate in Ordinul Ministerului Sanatatii 536/1997.
Zgomotul in exteriorul cladirii, la 3m de fatada, trebuie sa fie maxim 50dB ziua si maxim 40dB noaptea iar in interiorul apartamentului limitele sunt de 35dB ziua si 25dB noaptea.
In orasele mari, pe arterele principale, nu se ating oricum aceste valori, din cauza traficului.
Aveti grija caci vor veni N firme la masurat si cel mai important este sa stiti CE FUNCTIONEAZA in spatiul comercial cand se masoara, pentru ca aceste firme tot ce fac este sa vanda certificate de buna purtare: magazinul plateste masuratoarea, ei masoara si se fac ca nu vad ce a oprit respectivul iar dvs ramaneti cu balaurul.
Totusi, data fiind descrierea dvs, poate nu neaparat zgomotul aerian va deranjeaza, poate este vorba de zgomotul structural, care se transmite prin partile solide ale constructiei, de exemplu fier-beton, si care ajunge la dvs in casa de la utilaje.
Pe parte de zgomot structural veti gasi foarte putini care stiu cum sa va ajute, oricum se poate face foarte putin.
OMS 536 are doua prevederi contradictorii:
- pe de o parte spune ca unitatile comerciale care pot produce disconfort locatarilor prin zgomot sau vibratii pe amplaseaza in cladiri separate, la 15 m intre fatada blocului si perimetrul unitatii comerciale.
- pe de alta parte, mai spune ca unitatile comerciale situate la parterul blocurilor au obligatia sa se incadreze in maximele prevazute de normativele in vigoare.
Poate cel mai bine ar fi sa va intelegeti cu magazinul ca sa ia masuri aditionale, izolare fonica a plafonului lor, picioare de cauciuc pentru utilajele cu vibratii etc pana este bine si pentru dvs.
Altfel poate veti ajunge sa va ganditi sa va schimbati locuinta...