avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Activitate Hellene04

Activitate Hellene04

Legat de acelasi subiect, as vrea sa ma mai ajutati, daca puteti , cu raspunsul la o intrebare.
In cazul in care nu mai am zile de concediu de odihna sa acopar cele 5 zile (cu care am depasit cele 90 zile de concediu medical ptr incapacitate temporara de munca), si mi se va opri din salariu banii aferenti, acest lucru imi va afecta in vreun fel indemnizatia de crestere copil?

Adica.......ce regim vor avea aceste zile? Si exista riscul ca din acest motiv sa pierd indemnizatia de crestere copil?

MULTUMESC ANTICIPAT!
Multumesc tuturor care mi-au raspuns mai sus! =D>
Răspuns la discuția Concediu medical peste 90 zile
medicul expert al asigurărilor sociale - unde gasesc acest doctor care sa-mi vizeze concediul medical?

multumesc!
Oana_Pascu a scris:

Buna ziua,

Domnii consultanti incercau sa va spuna ca cele trei tipuri de concedii, respectiv:
- concediul de risc maternal cu o durata maxima de 120 de zile calendaristice
- concediul pre si post natal cu o durata de 126 de zile calendaristice
- concediul pentru incapacitate temporara de munca are o durata maxima de 90 de zile calendaristice (si care nu solicita viza medicului expert al asigurarilor sociale de sanatate). El poate fi insa prelungit peste aceasta durata, cu avizul medicului expert (pana la maxim 183 de zile intr-un an calendaristic).

sunt independente, adica beneficierea de unul dintre ele nu dimineaza zilele disponibile aferente celorlalte doua tipuri, astfel: 90 zile concediu de incapacitate temporara de munca + 120 de zile concediu risc maternal+ 84 zile concediu prenatal (durata maxima, a.i. sa va ramana 42 de zile obligatorii dupa nastere) = 294 zile = 42 de saptamani. Cele 42 de saptamani sunt echivalente unei durate maximale a unei sarcini (niciun medic nu va permite purtarea unei sarcini peste 42 de saptamani). Cu alte cuvinte, ati fi putut sta in concedii inca de la data conceptiei (este o exagerare, insa vine in favoarea argumentului matematic).

Referitor la intrebarea dvs.: teoretic, pentru a respecta prevederea referitoare la durate, puteti intra in concediul pre natal incepand cu saptamana 31 de sarcina. In acest caz, va mai raman inca 63 de zile de concediu post-natal (situatie optima, in special in cazul unei nasteri naturale, cand data nu poate fi stabilita cu exactitate). Puteti beneficia insa de concediu pre-natal si mai devreme de saptamana 31, cu conditia ca dupa nastere sa va mai ramana macar 42 de zile. Bineinteles ca puteti lua toate cele 126 de zile si dupa nastere.

Dvs. spuneti ca ati mai avut pana in saptamana 30 de sarcina 95 de zile de concediu medical. Pentru a clarifica nelamurirea dvs. este necesar sa va uitati cu atentie pe acele certificate de concediu, pentru a vedea care sunt exact tipurile de concedii de care ati beneficiat. In acest sens:

- concediul (concediile) cu cod 15 sunt concedii de risc maternal
- concediul (concediile) cu cod 01 sunt concedii de incapacitate temporara de munca pentru boli obisnuite

In cazul in care aveti 60 de zile cu cod 15 si concediul de risc maternal v-a fost acordat pentru durata maxima de 120 de zile calendaristice, ati mai putea lua, pana la momentul nasterii, inca 60; similar in cazul concediilor cu cod 01, daca ati beneficiat de 30 de zile pana acum, mai aveti dreptul la inca 60 de zile fara avizul medicului expert al asigurarilor sociale. In plus, pe langa aceste durate, mai ramaneti cu cele 126 de zile de concediu pre si post natal (pe care le puteti lua integral si dupa nastere).

Totusi, concediul de risc maternal are un regim mai special, fiind necesara vizarea certificatelor de catre medicul de medicina muncii. In cazul in care concediile pentru risc de avort spontan despre care ati vorbit nu au fost vizate de medicul de medicina muncii si nu au cod 15 de indemnizatie, atunci nu este vorba de concedii de risc maternal. Din acest motiv este important sa verificati certificatele acordate (presupun ca ati facut copii xerox dupa acestea) dpv al codului. In cazul in care pe acele certificate este alt cod decat 15, inseamna ca cele 95 de zile de care ati beneficiat pana in prezent sunt pentru boli obisnuite (presupun eu, cu cod 01) si ati depasit durata de 90 de zile calendaristice.

In alta ordine de idei, daca precizati, pentru fiecare concediu durata si codul de indemnizatie (care este intre 01 si 15), vi se poate spune exact la cate zile mai aveti dreptul.

Multa sanatate!




Am avut surpriza sa ma uit pe concediile medicale ACORDATE DIN MATERNITATE PTR RISC DE AVORT SPONTAN - cum scrie pe biletul de externare si......sa vad ca e trecut cod 01 - adica.....- concediul pentru incapacitate temporara de munca.

Ce pot sa mai fac in acest moment, avand in vedere ca de-abia acum au vazut asta si fetele de la personal , si eu? Adica, sa fiu mai explicita....am depasit cele 90 de zile in luna decembrie (cu zece zile) , iar noi ne aflam in luna martie?
Mai imi pune cineva viza pe un CM din luna decembrie? Am depasit cu 10 zile ! Dar mentionez ca zilele de CM nu sunt consecutive, asta are vreo relevanta? Daca mi-au fost acordate in decursul unui an, dar ptr afectiuni diferite si perioade diferite? Continuitate am doar in lunile noiembrie si decembrie 2015 - cand mi-a fost acordat CM-ul de la maternitate.

Am inteles ca ar trebui sa mi se opreasca din salariu urmator suma aferenta acestor zece zile (ce depasesc cele 90 de zile ) ? Am o alta solutie?Imi mai poate viza acum vreo comisie un CM din luna decembrie?

Multumesc!
Acum am inteles! Multumesc mult!
Credeam in mod eronat ca totalul de 90 de zile se aplica ptr alte afectiuni+ risc maternal, dar m-ati lamurit. Cele doua cazuri de trateaza in mod distinct, ceea ce mi se pare rezonabil. In acest caz, ptr. a putea beneficia de concediu medical de la medicul de familie, este clar ca am nevoie de o adeverinta de la angajator in care sa mi se precizeze exact cate zile am avut de concediu medical ptr alte afectiuni, respectiv cate ptr sarcina.

MULTUMESC MULT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dar intrebarea mea era alta!

daca avand circa 60 de zile concediu medical ptr risc maternal si 30 de zile ptr alte afectiuni........mai pot beneficia de zile de concediu medical ptr ALTE AFECTIUNI?
de ex. racesc cobza sau imi rup piciorul......ce fac? ca de mers la serviciu nu pot, nu-i asa?

multumesc!
Conform celor de mai sus se pare ca nu mai puteti beneficia de concedii medicale decat cu incadrarea in cele 90 de zile pe ultimele 12 luni.

In concluzie: daca depasesc cele 90 zile = concediu sarcina+ alte afectiuni ...........nu mai pot beneficia de concediu medical?
si atunci....cum se explica articolul acesta:
ART. 65
(1) Durata concediilor pentru ......................concedii pentru sarcinã şi lãuzie............... precum şi pentru risc maternal nu diminueazã numãrul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.

multumesc!
as dori sa va mai intreb ceva!
daca in decursul ultimelor 12 luni am beneficiat pana in acest moment de 95 de zile de concediu medical........cum pot lua mai departe concediu medical? in ce conditii?
punctual...ma intereseaza situatia in care de ex. sunt racita si merg la doctorul de familie, care altadata mi-ar fi dat poate un concediu medical.

tin sa specific ca din cele 95 de zile - circa 60 sunt date de la maternitate ptr. risc avort spontan, iar restul ptr. alte afectiuni - nu au legatura cu sarcina.
multumesc mult !!!!!!!!!
As dori sa-mi spuneti - daca eu sunt in a 30 a saptamana de sarcina, cand pot legal sa intru in concediu prenatal? In baza carei prevederi legale?

Si inca ceva? Daca nu-mi iau tot concediul prenatal inainte de venirea lui bebe....pierd acele zile?

Multumesc anticipat!
s-a maischimbatceva? s-aaprobat?
am inteles, multumesc!!!!

nu inteleg de ce nu se doreste ca mamele sa stea cu cel mic SI al doilea an!!!!
sa coboare de la max. 3400 lei la 1.200 lei nu mi se pare in regula. Offff!