1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:
ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
...
ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
ART. 25
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
multumesc!
as dori sa va mai intreb ceva!
daca in decursul ultimelor 12 luni am beneficiat pana in acest moment de 95 de zile de concediu medical........cum pot lua mai departe concediu medical? in ce conditii?
punctual...ma intereseaza situatia in care de ex. sunt racita si merg la doctorul de familie, care altadata mi-ar fi dat poate un concediu medical.
tin sa specific ca din cele 95 de zile - circa 60 sunt date de la maternitate ptr. risc avort spontan, iar restul ptr. alte afectiuni - nu au legatura cu sarcina.
multumesc mult !!!!!!!!!
1. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:
ART. 65
(1) Durata concediilor pentru tuberculozã, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcinã şi lãuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncã şi pentru carantinã, precum şi pentru risc maternal nu diminueazã numãrul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.
(2) Pentru concediile medicale prevãzute la alin. (1), plãtitorii de indemnizaţii au obligaţia sã elibereze adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical aferent fiecãrei afecţiuni în parte.
2. Conform celor de mai sus se pare ca nu mai puteti beneficia de concedii medicale decat cu incadrarea in cele 90 de zile pe ultimele 12 luni.
Conform celor de mai sus se pare ca nu mai puteti beneficia de concedii medicale decat cu incadrarea in cele 90 de zile pe ultimele 12 luni.
In concluzie: daca depasesc cele 90 zile = concediu sarcina+ alte afectiuni ...........nu mai pot beneficia de concediu medical?
si atunci....cum se explica articolul acesta:
ART. 65
(1) Durata concediilor pentru ......................concedii pentru sarcinã şi lãuzie............... precum şi pentru risc maternal nu diminueazã numãrul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.
Acel text de lege spune ca zilele de concediu de maternitate (sarcina si lauzie) si de concediu de risc maternal pot depasi cele 90 de zile, adica nu au legatura cu zilele de concediu medical pentru celelalte afectiuni.