Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia an care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate
Obligatia legala este ca acel concediu de lauzie (deci cel de dupa nastere) sa fie de minim 42 zile.
Deci poate fi mai mare.
De asemenea, nu este specificata obligatia unui nr minim de zile de concediu medical de sarcina.
Sunt salariate care au mers la serviciu pana in ziua nasterii si au beneficiat de cele 126 zile de concediu dupa nastere, sub forma de concediu de lauzie.
Ma scuzati ca intervin...sa inteleg ca daca eu am concediu re risc maternal pana nasc, si nu intru deloc in concediu de maternitate, pot beneficia de 126 de zile dupa ce nasc?si atunci cand se depune dosarul pt indemnizatie?tot dupa 42 de zile?sau dupa ce termin cele 126 de zile?sau pot primi indemnizatie si sa fiu si in concediu postnatal?