avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu prenatal

Din cele 126 de zile de concediu, cate se iau post natal si cate prenatal ?
Cel mai recent răspuns: maziluandreea79 , utilizator 13:07, 17 Decembrie 2009
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia an care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate

Obligatia legala este ca acel concediu de lauzie (deci cel de dupa nastere) sa fie de minim 42 zile.
Deci poate fi mai mare.
De asemenea, nu este specificata obligatia unui nr minim de zile de concediu medical de sarcina.
Sunt salariate care au mers la serviciu pana in ziua nasterii si au beneficiat de cele 126 zile de concediu dupa nastere, sub forma de concediu de lauzie.
Ma scuzati ca intervin...sa inteleg ca daca eu am concediu re risc maternal pana nasc, si nu intru deloc in concediu de maternitate, pot beneficia de 126 de zile dupa ce nasc?si atunci cand se depune dosarul pt indemnizatie?tot dupa 42 de zile?sau dupa ce termin cele 126 de zile?sau pot primi indemnizatie si sa fiu si in concediu postnatal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cateva lamuriri pentru gravidute va rog :) Marioara2011 Marioara2011 Sunt o graviduta care intentioneaza de la data de 1 Septembrie sa intre in concediu de risc maternal. La acea data voi fi in saptamana a 22-a cea ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Concediu de sarcina si lauzie camicamelia camicamelia buna vreau sa va adresezo intrebare ,medicul meu de familie refuza sa imi acorde mai mult decat 42 zile de concediu postnatal desi inainte de nastere am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, as dori să știu care este regula beneficierii concediului ... loreleil23 loreleil23 Buna ziua, as dori să știu care este regula beneficierii concediului maternal și după naștere și până când se poate lua sau renunța in favoarea ... (vezi toată discuția)