buna
vreau sa va adresezo intrebare ,medicul meu de familie refuza sa imi acorde mai mult decat 42 zile de concediu postnatal desi inainte de nastere am beneficiat de 63 zile de concediu prenatal iar asa cum stiam eu au mai ramas de luat inca 63 iar el nu vrea sa-mi acorde decat cele 42 care sunt obligatorii,este legal ?,s-a modificat ceva in lege si eu nu stiu?va rog frumos sa-mi raspundeti ,multumesc
Nu are niciun temei legal. Concediul de maternitate are 126 de zile si se poate acorda pre si post natal. Nu are de ca sa refuze sa va acorde toate zilele. daca nu il convingeti personal, solicitati de la Casa de sanatate un raspuns oficial la problema pusa de dvs, raspuns cu care puteti sa-l convingeti pe medic ca nu face nicio ilegalitate si ca are obligatia sa va dea acest postnatal.
Cele 42 de zile postnatal sunt o conditie obligatorie doar pentru dreptul la indemnizatie de crestere a copilului.
1. Asa cum v-a spus colega mea @grace_r este ilegal cum procedeaza medicul de familie. Poate nu cunoaste legea.
2. Va redau din OUG 158/2005 un articol pe care sa-l aratati medicului de familie, poate ii va folosi si alta data:
Art. 24. -
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
3. Dar poate medicul a vrut sa va ajute, stiind ca pentru a intra in CCC trebuie sa aveti minim 42 de zile de lauzie si nu avea rost sa va dea mai mult.
4. Daca indemnizatia de CCC este mai mare decat indemnizatia de maternitate optati pentru CCC. Daca e invers, cereti sa va dea concediu de maternitate pana la expirarea celor 126 de zile.
Buna ziua,
va adresez si eu o intrebare
am nascut prematur pe 16.09.2009 la 25 de saptamani gemeni.copii au fost pream mici si nu au supravietuit decat o zi respectiv 7 zile.acum sunt in concediu pentru sarcina si lauzie.mentionez ca inainte de a naste nu am luat nici o zi din acest concediu (eram in concediu de odihna).medicul de familie nu stie cate zile am dreptul ( 126 sau 63 sau 42?)
va multumesc
Concediul medical pentru maternitate se acorda pe o perioada de 126 de zile calendaristice, dintre care 63 de zile inainte de nastere si 63 de zile dupa nastere, care se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare. Femeile cu handicap asigurate beneficiaza de concediu pentru sarcina incepand cu luna a 6-a de sarcina, daca prezinta certificatul de persoana cu handicap.
Compensarea nu poate opera in situatia in care se solicita efectuarea intregului concediu de maternitate anterior nasterii copilului (inclusiv concediul pentru lehuzie). In situatia in care copilul se naste mort, sau moare in perioada concediului de lehuzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Va doresc putere pentru a trece peste acest eveniment!
Concediu postnatal
Rodica_g
Bună ziua,
Va rog sa ma ajutați cu un răspuns. Sunt în concediu postnatal. Nu am avut nici o zi de prenatal. Pot lua cele 126 zile postnatal? Medicul de ... (vezi toată discuția)