avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cele 126 zile se pot compensa?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cele 126 zile se pot compensa?

Daca o angajata are 27 zile de concediu inainte de nastere dupa minim 42 zile de la nastere poate sa opteze pentru ccc. Intrebarea mea este daca poate sa compenseze zilele ramase pana la 126 si doar apoi sa solicite concediul de crestere copil.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:07, 19 Iunie 2014
1. Cele 63 de zile de concediu de sarcina si cele 63 de zie de concediu de lauzie se pot compensa intre ele.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.

(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.

(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Deci sa inteleg ca poate sa solicite ccc dupa 99 de zile.
Da, se poate solicita CCC dupa cele 99 de zile.
CCC se poate solicita oricand pana la implinirea varstei copilului de 2 ani sau 3 ani in caz de handicap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de sarcina si lauzie camicamelia camicamelia buna vreau sa va adresezo intrebare ,medicul meu de familie refuza sa imi acorde mai mult decat 42 zile de concediu postnatal desi inainte de nastere am ... (vezi toată discuția)
Concediu postnatal Rodica_g Rodica_g Bună ziua, Va rog sa ma ajutați cu un răspuns. Sunt în concediu postnatal. Nu am avut nici o zi de prenatal. Pot lua cele 126 zile postnatal? Medicul de ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate JohnnyBRB JohnnyBRB Buna seara, Este posibil ca TOATE cele 126 de zile de concediu de maternitate sa fie luate DUPA nastere? Daca da, angajatorul este obligat sa respecte aceasta ... (vezi toată discuția)