buna ziua. am si eu o problema si sper ca primesc cateva raspunsuri.
cate zile de concediu medical cod 09 (pt crestere copil) pot lua de la medicul de familie? aceste zile se cumuleaza cu concediu medical pt mine?
va multumesc sia stept raspuns urgent
Buna ziua,
concediul medical pt ingrijire copil are aceeasi" natura" ca si restul cu diferenta ca nu este supus acelorasi taxe ca si un concediu medical de boala obisnuita, de exemplu. Nu stiu exact la ce va referiti in ceea ce priveste cumularea...
Acest concediu medical il luati dumneavostra, nu copilul. Dumneavoastra primiti banii pe el si este luat in considerarea ca orice alt concediu medical.
problema este ca sunt insarcinata in 4 luni
si imi este f greu sa ajung la munca, din cauza drumului foarte lung si obositor. as vrea sa imi iau concediu medical pt mine , pe orice boala si sa mai iau si condediu cu cod 09, pentru crestere copil., (mai am un copil de 3 ani).
stiu ca legal nu poti lua decat 90 de zile de medical pe an, dar ideea este ca nu stiu cate zile de cm cod 09 pot sa iau si daca aceste medicale se cumuleaza, adica sa ajung la 90 de zile-
multumesc din suflet pt raspuns
De la medicul de familie nu puteti benefica decat de 45 de zile pe o perioada de 12 luni, pe coduri diferite,dupa care medicul specializat va poate da pana la 90 de zile.Se poate prelungi cu avizul comisiei de expertiza,dar nu in cazul dvs. nesuferind de nici/o boala. Pe acelas cod de 09 nu puteti primi decat 14 zile.Insa puteti sa beneficiati de concediu de risc maternal de 120 de zile eliberat de medicul de familie sau medicul ginecolog cu cu avizul medicului de medicina muncii,dupa care intrati in concediu pre si post natal de sarcina si lauzie de 126 de zile.
(2) Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, cu durata de cel mult 14 zile calendaristice, in una sau mai multe etape, pentru aceeasi afectiune.
(3) Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, cu durata de cel mult 30 de zile calendaristice.
ART. 58
Certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau care alapteaza.
1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Certificatele medicale pe cod 09 si pe cod 01 se cumuleaza si intra in acelasi calcul de zile, nu exista pt fiecare cod alta numaratoare.