avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical pt. viitoare mame?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical pt. viitoare mame?

Din cauza unei iminente de avort, sotia mea este blocata in casa de la 1.ian.2010. Copilul se va naste in luna iunie-iulie speram; am intrebat la biroul personal al spitalului unde lucreaza daca nu are dreptul si la concediu de odihna pe anul in curs, pt. cele 6 luni pana la nasterea copilului. Mi s-a raspuns ca atat timp cat sotia mea este in concediu medical nu este in activitate, deci nu are dreptul la concediu de odihna. Daca lucreaza 3 zile si din nou apar probleme cu sarcina va primi concediu doar pe cele 3 zile lucrate ?!? Eu intelesesem putin altfel, dar poate nu stiu eu termenul de "in activitate".
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 21:45, 9 Februarie 2010
gravida are dreptul la concediu medical pentru risc de sarcina inca din luna a 5 cea de sarcina.In acest caz, toate lucrurile decurg normal(continuitate in activitate, asigurari sociale, plata concediului medical,etc)Chiar nu trebuie sa va faceti probleme...
Norme OUG 148/2005-
Art. 43. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
Art. 57. - Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările ulterioare.
Art. 58. - Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracţionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.

In ceea ce priveste concediul de odihna,durata efectivă a concediului de odihnă anual se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic,ceea ce inseamna ca daca sotia dvs. a fost in concediu medical nu beneficiaza de CO pentru ca nu este activitate prestata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine acorda concediul prenatal? danut_pisicut danut_pisicut Este adevarat ca medicul de familie nu poate acorda concediu prenatal mai devreme de 7 luni si 10 zile in baza recomandarii de catre medicul ginecolog al ... (vezi toată discuția)
Concediu medical sarcina ioana2525 ioana2525 Buna ziua, Cate concedii medicale am dreptul sa mi iau dpdv legal in perioada sarcinii ? Este un numar maxim ? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie ContSters175780 ContSters175780 Buna ziua, Intrebarea se refera la cele 126 de concediu de sarcina si lauzie. Sunt la a 2-a sarcina si medicul de familie care imi elibereaza concediul ... (vezi toată discuția)