avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical sarcina
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical sarcina

Buna ziua,
Cate concedii medicale am dreptul sa mi iau dpdv legal in perioada sarcinii ? Este un numar maxim ?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:52, 5 Martie 2013
Din OUG 158/2005:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.

Din Norma din 2006 de aplicare a prevederilor OUG 158/2005:

Art. 58.
Certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau care alapteaza.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Puteti beneficia si de orice alt fel de concediu medical care nu are legatura cu sarcina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine acorda concediul prenatal? danut_pisicut danut_pisicut Este adevarat ca medicul de familie nu poate acorda concediu prenatal mai devreme de 7 luni si 10 zile in baza recomandarii de catre medicul ginecolog al ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pt. viitoare mame? Mr. Eugen Mr. Eugen Din cauza unei iminente de avort, sotia mea este blocata in casa de la 1.ian.2010. Copilul se va naste in luna iunie-iulie speram; am intrebat la biroul ... (vezi toată discuția)
Sarcina cu risc și medicina muncii Madalina Prise Madalina Prise Buna ziua! In cat timp este obligat angajatorul să anunțe medicina muncii că eu sunt însărcinată? Și dacă am o sarcina cu un risc foarte mare de a ... (vezi toată discuția)