Buna ziua, o cunoștință a pățit un necaz cu casa, care a ars de curand. Deși avea asigurare de locuință facultativă, asiguratorul refuza sa plătească pentru că izolatia locuinței nu era ignifugată. Este posibil sa existe astfel de prevederi in contract?
Multumesc, dar mi-ati dat doua raspunsuri contradictorii.
Astazi mi-a spus cineva ca am pierde nu numai indemnizatia, ci si stimulentul de insertie pentru sotie, daca nu iau acel concediu.
Nu este obligatioriu sa va luati inainte de a face copilul 2 ani .. il puteti lua oricand, astfel incat mama sa prinda perioade anterioara datei cand copilul implineste 2 ani.
Sa zicem ca sotia ia acel concediu pana la 1 an si 10 luni. Atunci eu pot cere cele 2 luni ramase in vara urmatoare? (cand copilul ar avea peste 2 ani jumatate?)
Aș dori să nu îmi iau concediu de creștere copil (nici de o lună, nici - mai nou - de două), întrucât ar trebui fie să îl iau într-o perioadă de maximă activitate la locul de muncă, fie să îl iau în toiul verii și atunci soția ar trebui să se întoarcă în mijlocul vacanței copiilor la muncă.
Întrebarea mea este: voi fi sancționat în vreun fel financiar dacă nu iau deloc acest concediu al tatălui? Nu am nimic împotriva conceptului dar datele nu sunt deloc potrivite.
Am spus "actiune civila impotriva asiguratorului"... nu stiu cum se fac aceste demersuri dpdv juridic, de aceea intreb.
Broker-ul a argumentat ca greseala a fost a asiguratorului, care ar fi trebuit sa inregistreze automat in sistem polita. Si ca daca solicita documente suplimentare (certificat de inmatriculare) trebuia sa refuze eliberarea ei. Ceea ce e corect, nu eliberezi un act pana cand nu detii toate elementele necesare. In fine, o sa incerc o intelegere amiabila cu asiguratorul.
Exista posibilitatea sa depun o plangere contraventionala si actiune civila impotriva asiguratorului/broker-ului in acelasi proces?
Adica sa cer anularea procesului-verbal iar, in caz contrar, suma de plata sa imi fie acoperita de asigurator. Plus daune. Plus cheltuieli de judecata.
Am vorbit cu o doamna avocat si dansa este de parere ca procesul-verbal de sanctionare poate fi contestat, deoarece scrie in el: "la data de ... nu detine asigurare RCA valabila", ceea ce acum, dupa remedierea disfunctiei, se dovedeste a fi fost fals,
Asta nu inseamna nimic. Si eu am procedat tot conform legii, facandu-mi asigurare. Nu aveam de unde sa stiu ca broker-ul nu-si face treaba.
Problema e concret, cum procedez? Cate zile astept pana cand sa introduc actiunea? Exista o data limita? Unde ma adresez instantei, in judetul de domiciliu sau in judetul in care s-a petrecut incidentul?
Incercand sa trec frontiera, mi-a fost verificata asigurarea pe care am facut-o in urma cu mai bine de doua luni, constatandu-se ca ea nu a fost introdusa in sistemul online.
Drept urmare, mi-au fost confiscate certificatul si placutele si am fost lasat in drum, fara drept de a-mi conduce propria masina.
Acum trecand pe la broker-ul de asigurare, aceasta si-a dat seama ca nu figureaza in sistem deoarece societatea la care am facut asigurare nu a primit de la ei copia certificatului si a blocat polita.
A trebuit sa depun cerere la politie sa-mi dea o copie dupa certificatul retinut, pe care sa o trimit inapoi la broker, ca s-o trimita mai departe la societatea de asigurare. Pana nu figureaza in sistem, nu mi se inapoiaza certificatul si placutele.
Am nevoie de un sfat, cum se procedeaza in continuare:
a) Dupa ce se rezolva cu asigurarea, fac contestatie la amenda primita (de 1000 de lei) si in ce termen trebuie sa imi raspunda politia?
b) Daca raspunsul e negativ, actionez in instanta broker-ul de asigurari pentru a-mi recupera contravaloarea amenzii, si daca da in ce termen?
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Un teren a fost impartit in urma cu 15 ani de catre fosta proprietara in doua corpuri: casa si terenul aferent i-a revenit altcuiva, iar gradina casei mie.
Domnul care a primit casa a tras intre timp o conducta de gaz, suspendata cam la 2 m pe deasupra terenului meu. Aceasta conducta ma impiedica sa realizez orice constructie (e aproape de intrare si nu poate trece nicio betoniera fara sa o puna la pamant).
Domnul respectiv mai e si in varsta, are sotia bolnava, si mi-a explicat ca nu are cum sa plateasca un nou proiect de bransament. I-am intrebat pe cei de la Distrigaz si mi-au spus ca pe ei nu ii priveste ce se intampla cu conducta de bransament dincolo de limita proprietatii.
Ca sa nu imi bat capul cu astfel de probleme, am incercat sa vand terenul unei persoane interesate, dar m-a intrebat daca am utilitati pe teren. Nu a fost multumit de faptul ca apa, canalizarea, gazul sunt toate pe partea mea de teren, deoarece ele deservesc casa vecina, care nu imi apartine. A spus ca trebuie facute noi proiecte de racordare la retea si asta il incetineste foarte mult sa-si ridice casa. Nu am inteles cum se astepta sa existe proiectul de bransament fara o constructie pe teren...
In conditiile de mai sus, ce ma sfatuiti sa fac, si cu ce argumente?
a) Cum sa indepartez acea conducta de gaz suspendata, care nu imi permite nici mie sa construiesc, nici unui potential cumparator?
b) Exista posibilitatea de a face un proiect de bransament la utilitati in absenta unei constructii, pentru a face terenul mai atractiv pentru cumparator?