avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Activitate Vlad-P

Activitate Vlad-P

Daca instanta va institui curator un avocat care sa o reprezinte pe parata, acesta mai poate cere ceva daca a trecut demult termenul de optiune succesorala?
Succesiune - reclamanta a inaintat o actiune prin care sa se arate ca ea este unica mostenitoare, avand in considerare ca paratii nu au acceptat nici expres si nici tacit optiunea succesorala in termen.

Defunct - sotul reclamantei (fara copii)
Rclamanta - sotie supravietuitoare

Parati: nepotii defunctului; 6 dintre ei nu au depus intampinare si au declarat ca sunt de acord cu actiunea dar au invocat lipsa de procedura pentru o alta parata care a fost citata la adresa de domiciliu, dar ea este internata intr-un centru socio-medical si nu se poate reprezenta (de 4 ani se afla in aceasta stare).
Instanta a admis exceptia si a amanat cauza pentru ca parata sa fie citata corespunzator.
Parata aflata in spital are 2 copii care s-au ocupat de ingrijirea, internarea si administrarea bunurilor ei. Copii nu au instituit curatela si nu s-au interesat de acceptarea expresa sau tacita a mostenirii.

*Ce se intampla in acest caz? Reclamanta este cea care trebuie sa trimita citarea sau instanta are aceasta sarcina prin rolul ei activ? Cum va fi reprezentata parata? iar cea mai importanta intrebare, are parata dreptul la mostenire si care sunt sansele ca aceasta sa castige?
Răspuns la discuția RCA sofer, nu proprietar
Si totusi sa presupunem prin absurd ca un broker imi incheie asigurarea pe numele altei persoane (chiar daca nu are voie),adica eu sunt proprietarul masinii si am o asigurare incheiata pe numele tatalui meu. In acest caz, care este sanctiunea pe care mi-o poate aplica agentul rutier? Are acest agent competenta sa ma sanctioneze pentru faptul ca nu figureaza numele persoanei din talon cu cel al persoanei din asigurare? Sau este o chestiune pe care ma priveste doar pe mine si asigurator atunci cand e cazul de despagubiri?
Buna ziua, vreau sa lamuresc o chestiune foarte importanta.
In legislatia cu privire la normele CSA actuala se specifica faptul ca doar proprietarul masinii poate incheia un contract de asigurare auto si se defineste ce inseamna proprietar.

“ Art. 15. - (1) Se consideră că un vehicul este asigurat, dacă proprietarul acestuia are încheiat un contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu valabilitate în limitele teritoriale prevăzute la art. 11 pct. 7 din Legea nr. 136/1995, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale celorlalte state semnatare ale Acordului multilateral, denumit în continuare asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto sau asigurarea obligatorie RCA.”

2. proprietar/coproprietar al vehiculului – persoana fizică sau juridică înscrisă în documentele de identitate ale vehiculului sau în alte înscrisuri doveditoare ale dreptului de proprietate;

Notiunea: "proprietarul vehiculului" mi se pare putin inexact definita, deoarece persoana inscrisa in documentele de identitate ale vehiculului nu trebuie sa fie neaparat proprietar! Astfel, cum se pune problema in cazul masinilor aduse din alte tari ale caror transfer de proprietate are loc printr-un simplu act de vanzare-cumparare si in al caror acte figureaza o alta persoana? Care sunt parerile dumneavoastra?
Multa lume vorbeste despre faptul ca acest contract, de vanzare-cumparare auto este valabil 30 de zile daca nu se inmatriculeaza masina. Cum se interpreteaza? Dupa 30 de zile nu mai sunt proprietar daca nu inmatriculez masina?
Răspuns la discuția RCA in vederea inmatricularii
Nu are nimeni nicio idee?
Buna ziua,

Am si eu o nelamurire, s-a facut un contract de vanzare cumparare intre doua persoane pentru o masina inmatriculata in tara.
Noul proprietar a facut o asigurare RCA in vederea inmatricularii pe o perioada de 12 luni. Legea il obliga sa inmatriculeze masina in 30 de zile.
Ce se intampla daca acesta nu o inmatriculeaza in termenul de 30 de zile? poate circula in continuare cu masina si asigurarea intocmita pe numele lui? Daca nu, ce consecinte apar?
Răspuns la discuția lnchiriere masina pe firma
nepynepy a scris:

Rog pe cineva care este in masura sa ma contrazica daca este corect ceea ce spun eu sau nu ,


Rog si eu pe cei care sustin ca "Asigurarea poate fi incheiata doar pe numele celui inscris in talon" sa ne spuna in baza carui temei legal se regaseste aceasta afirmatie?
Răspuns la discuția lnchiriere masina pe firma
Bine punctat!
Răspuns la discuția RCA pe alt nume
E frustrant! vad ca de la 1 ianuarie anul acesta s-au scumpit si mai mult asigurarile. O sa se ajunga la situatia in care va trebui sa platesc 1000 de euro asigurare pentru un motor de1.6cmc doar pentru ca sunt tanar.
Acum sunt in situatia in care nu-mi permit sa-mi fac asigurare, dar nici nu pot sa-mi mai vand masina; Eventual daca o dau pe gratis, dar asta nu e o solutie. Nu stiu unde e dreptatea, insa mie nu mi se pare corect sa platesc de 3 ori mai mult pe asigurare considerand ca nu am beneficiat niciodata de RCA (nu am atins pe nimeni in trafic de cand am permis). De ce nu se maresc asigurarile doar pentru cei care fac accidente? Nu mi se pare rational, inseamna ca eu pot sa renunt la condusul preventiv si sa ma izbesc de toti in trafic pentru ca si daca n-as face-o, eu oricum platesc o suma exagerata de bani la asigurator.
Cat despre taxa de timbru, credeam ca se ia in calcul libera circulatie a bunurilor, sau dreptul de a dispune de bunurile proprii, principii care mi se par a fi incalcate cat timp esti obligat sa platesti o taxa exagerata doar ca sa iti poti inmatricula masina.
Pentru cei care detin masini care au capacitate cilindrica mare, singura solutie convenabila si legala ramane dezmembrarea autovehiculului.
In practica, de foarte multe ori se intampla ca timbrul de mediu sa depaseasca de 3-4 ori valoarea masinii, ceea ce mi se pare aberant si nici nu cred ca este sanatos pentru economia tarii.
Am ramas cu un gust amar dupa ce am vazut mai clar in ce situatie ne aflam.