va multumesc foarte mult pentru punerea la dispozitie a acestor informatii. am cateva nelamuriri, daca ma puteti ajuta:
- am inteles ca daca sunt autorizata de MJ, nu trebuie sa fac PFA, ci numai sa ma inregistrez la ANAf de sector ca profesie liberala
-dupa primirea CIF-ului de la ANAF, imi voi deschide cont bancar NUMAI pt activitatile de traducere
- sunt platitor de tva? sau nu?
- registrul il pot cumpara din librarii
- chitantier/facturier tot de la librarii
- pentru stabilirea sediului professional, imi trebuie acord de la colocatari (sunt proprietar de apt)?
- care a fost suma aproximativa pe care ati scos-o din buzunar pentru inregistrare (eu am deja stampila facuta)
- stiu ca mai este o problema cu plata contributiilor la stat, am auzit ca sunt de peste 50% din profit, este adevarat? nu este o anumita suma?
va multumesc deosebit
cat despre PS-ul din mesajul initial, pe care l-ati omis in raspunsul dv, ce v-a determinat s-o faceti???? se practica in Romanica asemenea marlanii, poate aveti sau veti avea si dv copii, poate o fata, cine stie! din cauza ca nu doream sa stau peste program cand nu era cazul, si nu am acceptat sa plec in delegatii cu seful niciodata, mi-a tot scos ochii verbal, mai pe ocolite, apoi s-a hotarat sa-mi faca zile fripte acasa, gandind ca sotul este gelos, sunand la miezul noptii de 3 ori, si stand in telefon fara sa vorbeasca. bineinteles ca i-am facut observatie la munca pe tonul care l-a meritat, si de atunci m-a amenintat ca ma da afara. i-a fost frica pe moment, insa acum vrea sa imi calce orice drept in picioare, pe motiv ca eu nu sunt ca colega mea, care sta la birou pana la 8 seara!!!!!!! vi se pare normal, ca femeile in Romania, cu studii superioare, cu ani munciti, sa fie calcate in picioare pt ca nu.....?????!!!!!! ei bine mai exista si pt ca nu!!!!!!!!! si apreciez sa-mi raspunda cineva si la aceasta problema. MULTUMESC!
In momentul de fata, mai exista contract colectiv de munca la nivel de ramura? Din cate stiut cel la nivel natioonal nu mai exista. Multumesc pt raspuns
nu ma refeeream la concediere, ci la desfiintarea postului. desfiintare care ar fi oricum ilegala pt ca firma nu intampina dificultati economice. in cazul acesta ma intereseaza daca am dreptul la salarii compensatorii.
Buna ziua,
Dupa 1 an si 11 luni de la nasterea copilului, m-am intors la locul de munca, unde sunt angajata pe perioada nedeterminata, din 2008.
Mi s-a propus alt post, care nu era echivalent cu cel anterior dpdv al cunostintelor necesare etc, fluturnadu-mi-se si o marire mica pe sub ochi. Cand am primit spre semnare actul aditional la cim, am avut stupoarea sa constat ca marirea de salriu o trecusera paravan pt alt paragraf, vrand sa-mi ia ochii. ma treceau in perioada de proba. stiind ce semnifica perioada de proba (treapta cea mai de jos, fara drepturi etc), am refuzat semnarea si am solicitat reintoarcerea pe postul anterior.
Am auzit ca persoanei care m-a inlocuit i s-a schimbat cim din determinat, in nedeterminat, pe postul meu de drept.
Am solicitat prin cererea de revenire, sa se ia in considerare si legea 202/2002 art 10 al 8.
Mi s-a spus chiar, ca daca vor sama dea afara imidesfiinteaza postul si gata. Ce drepturi as avea daca mi-ar desfiinta postul, inclusiv banesti (salarii compensatorii)???- de care ar fi vrut sa scape probabil cu perioada de proba si un sut in dos a 2-a zi
Catre ce institutii sa ma adresez pt a le face reclamatie? In momentul de fata nu am nici birou, nici calculator, nici un mediu de lucru, si sunt si eu pe acolo, poate m-ai plictisi...
Din "plictiseala" nu am sa renunt la nici unul din drepturile cuvenite pt anii munciti la ei, Mentionez ca am fost un angajat model, care nu a lipsit de la munca, nu a avut CM decat de vreo 3 ori in 4 ani, munca patriotica etc. Mi s-a spus ca inlocuitoarea mea e mai "muncitoare", sta pana la 8 seara (cum sta, numai ea stie :))) ), si de aceea o prefera pe ea pe post, eu fiind deosebit de "lenesa" in aceasta privinta.
Va multumesc f mult pt sfaturi.
PS: daca angajatorul ma suna la miezul noptii si nu vorbea, si am dovezi poze facute telefonului cu minutul, ora etc - asta fiind acum 2 ani jumatate, acest fapt intra la hartuire???
nu am intreprins nimic legal in aceasta privinta atunci pt ca la scurt timp am intrat in prenatal.
O ultima intrebare si ati scapat de mine :) va multumesc inca o data pt raspunsurile prompte. Exista o definitie legala pt "conditii de munca", din care sa reiasa ca printre acestea se numara si remuneratia? ma gandesc ca angajatorul poate invoca faptul ca termenul "conditii de munca" nu s-ar referi la salariu. Cu deosebita stima
Va multumesc pentru raspunsul prompt. am insa doua nelamuriri:
1) ce inseamna mai precis: "daca..s-au majorat salariile"? daca s-au majorat toate salariile din firma, sau se face o medie a celor care au beneficiat de marire, sau daca s-a marit expres salariul angajatei care imi tine locul? din care dintre situatii rezulta marirea salariului meu?
2) CCMN stiu sigur ca se semnase. numai pt ca nu s-a mai publicat in MO, inseamna ca nu mai produce efecte?
Multumesc
buna seara,
in prezent ma aflu in CIC pt copilul meu, care pe 29 mai 2014 implineste 2 ani. cnf ordonantei din 2011, si cnf cererii de suspendare pe care am inaintat-o angajatorului, am ales sa stau in CIC 2 ani (adica, de fapt 1 an si 11 luni). Intrebarile mele sunt:
1) cand trebuie sa notific angajatorul ca ma intorc la munca, si ce data sa specific ca prima zi de munca( 1 an si 11 luni va face copilul pe 29 aprilie)
2)ma intorc pe acelasi salariu, sau ar trebui sa aiba loc o renegociere ?(sustinuta legal, evident, caci altfel angajatorul nu cred ca ar avea astfel de intentii).
legea 202/2002 stiu ca se aplica si sectorului privat, si art 10 alin 8 spune ca trebuie sa bebeficiez de orice imbunatatire a conditiilor la care as fi avut dreptul in timpul absentei. situatia este astfel ca postul meu este unic, adica sunt asistent director general. aceasta ar insemna ca, daca persoana care mi-a tinut locul pe perioada determinata a primit mariri salariale, am dreptul la aceleasi mariri???
deasemenea, ma intereseaza daca exista vreo lege care sa prevada marirea cu inflatia, daca firma a inregistrat profit.
3) inca exista prevederea cu 6 luni asigurat locul de munca (exceptie reorganizare, faliment ceea ce nu este cazul)?
4) din moment ce acum avem CCMN, ce alte prevederi din el mi-ar fi de folos?
Va multumesc si astept cu deosebit interes raspunsurile dv.
Cu stima