Am un apartament dobândit în timpul căsătoriei, pentru care am plătit întotdeauna impozitul la zi. Actul de proprietate e pe numele meu, impozitul l-am plătit eu pe numele meu, așa cum a fost emis. Între timp am divorțat fără partaj, iar ulterior soțul a decedat. Pentru deschiderea succesiunii am solicitat certificat fiscal și mi s-a spus că deși am plătit impozit la zi, moștenitorii (copiii mei) trebuie să mai achite 600 de lei partea soțului, care nu figura în baza de date a direcției de taxe.
Nu înțeleg cum poate cineva să plătească de două ori pentru același apartament, eu am plătit impozitul integral, pentru tot apartamentul, nu pentru o parte.
V-aș fi recunoscătoare dacă m-ați lămuri. Mulțumesc!
Pai atunci sa-i oblig sa o foloseasca. Poate ma duc sa le iau eu rufele sa le intind! In ce priveste legislatia, conform HG 1558/ 2007, art.32(3), ”Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decât aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decât aceea de locuinta ori în alte situatii.” Dvs. la ce legislatie va referiti?
Vreti sa spuneti ca daca eu nu folosesc celellate doua uscatorii ar trebui sa fiu scutita de la plata pentru ele? De ce eu platesc singura pentru cea pe care o folosesc si platesc si pentru celelalte doua pe care le folosesc altii, iar ei sunt scutiti sa plateasca pentru a mea? In ce priveste scarile, sa inteleg ca cel care sta la etajul 6 plateste mai mult decat cel de la 1, ca foloseste mai multe trepte? Dar daca cineva refuza sa plateasca pt scari, pentru ca foloseste liftul? Ce fel de practica aveti Dvs si ce fel de lege aplicati?
Multumesc!
E vorba de faptul ca eu singura platesc cheltuielile pentru o uscatorie, pe care NU o folosesc numai eu si care, oricum, e parte comuna. Conform legii 230 si normelor de aplicare, cheltuielile comune se platesc in raport cu cota parte indiviza si niciun locatar nu poate fi exceptat de la plata indiferent daca foloseste sau nu partea comuna respectiva. Deci, desi unii locatari nu folosesc aceasta uscatorie, asta nu inseamna ca ei trebuie scutiti de plata, sau ca trebuie sa platesc eu singura. Pe de alta parte, eu platesc si partea mea din cheltuielile comune, de exemplu cu celelalte doua uscatorii pe care nu le folosesc. Am incercat sa rezolv problema la nivelul asociatiei, dar mi-am dat seama ca s-a facut intentionat si in cunostinta de cauza, nu din greseala si ca nu se doreste corectarea situatiei. De aceea am intrebat care este institutia superioara careia pot sa ma adresez.
Multumesc pentru raspuns!
Ceea ce spuneti Dvs. este la nivel teoretic, situatia in fapt sta altfel, adica nu chiar cum scrie la lege.
1. Legal: uscatoria este parte comuna si poate fi utilizata de ctre oricare dintre proprietari, (deci inclusiv de catre mine) fara niciun contract si fara nicio chirie. Poate de asemenea fi data unuia sau mai multor proprietari in folosinta fie prin contract de inchiriere fie prin comodat, dupa cum se negociaza. In cazul inchirierii, asociatia suporta toate cheltuielile, (reparatii, caldura etc), iar chiriasul achita chiria convenita. In cazul comodatului, se negociaza daca cel care foloseste incaperea achita cheltuielile de intretinere, sau face reparatii, sau si una si alta.
In fapt: exista 3 uscatorii, dintre care eu folosesc desigur una singura, impreuna cu alt apartament. Uscatoria era intr-o stare avansata de degradare, inca mai este in multe privinte. Am solicitat administratie repararea ei, deoarece se afla deasupra apartamentului meu si de 15 ani imi ploua in casa prin uscatorie, pentru ca exista pur si simplu o imensa gaura in tavan. Mi s-a raspuns ca nu exista fonduri si ca ceilalti locatari nu sunt de acord sa plateasca pentru repararea uscatoriei. Am propus atunci sa mi se dea uscatoria in folosinta si voi suporta eu singura reparatiile. Am fost refuzata, aruncand vina tot pe ceilalti proprietari. Am luat la rand fiecare apartament de pe scara si am intrebat vecinii dacaa sunt sau nu de acord sa reparam uscatoria sau daca sunt de acord sa o repar si sa o folosesc eu. Din cele 35 de apartamente (36 cu al meu), doua (cu mine 3) au fost de acord sa contribuie la reparatii si sa folosim impreuna uscatoria, 2 erau nelocuite iar restul au declarat ca nu-i intereseaza uscatoria, nu vor sa contribuie si sunt de acord sa o foloseasca cine vrea. Nici acum nu ni s-a acordat dreptul legal de folosinta. In final, deoarece e destul de neplacut sa-ti ploua in casa atatia ani, am inceput reparatiile pe cheltuiala mea, fara niciun act: am schimbat usa, (care era doar de forma si iarna mai ales intrau acolo fel de fel de indivizi care mi-au furat diverse lucruri, inclusiv haine puse la uscat), si am reparat tavanul. Una dintre celellte doua persoane care doreau sa foloseasca uscatoria a renuntat intre timp, cealalta o foloseste, dar cheltuielile le-am facut in exclusivitate eu.
2. Asociatia de proprietari refuza sa-si dea acordul prin intermediul domnului administrator. Fiecare proprietar in parte a fost de acord, cum v-am spus, cu exceptia celor doi care nu locuiesc in apartamente si nu i-am putut contacta. Domnul administrator, tine insa stampila si refuza sa o aplice pe document.
3. valabil raspunsul de la 2
Referitor la impunerea c/v caldura aferent uscatorie, indiferent daca exista sau nu calorifer (exista o vechitura de tabla, nu functioneaza), nu exista justificarea legala sa mi se imuna mie cheltuieli pentru o parte comuna. Cum spuneam, am fost refuzata cand am solicitat sa mi se dea in folosinta si chiar si asa, ar fi trebuit ca in documentul prin care mi se da in folosinta sa se specifice clar drepturile si obligatiile mele, inclusiv cine plateste caldura. Demersurile mele au inceput abia in luna decembrie anul trecut, deoarece abia atunci am observat pe un document (repartitia costurilor, de la firma care a montat repartitoarele), ca apare un radiator necontorizat, ceea ce eu nu am. Am verificat in urma si am observat ca acel radiator aparuse si toata iarna trecuta. Am sunat la firma si mi s-a spus ca administratorul a solicitat in scris ca acel radiator, aferent unei uscatorii, sa-mi fie trecut mie. Nu i-a interesat, se pare, in baza carui document se trece la mine un consum din partile comune, deci practic se incalca legea, nici nu au gasit de cuvinta sa ma anunte, sa modificam eventual conventia pe care o avem si in care sunt trecute desigur doar radiatoarele din apartamentul meu, nu au venit macar sa vada daca exista acel radiator, acea uscatorie, sa masoare un posibil consum - absolut nimic. Doar au trecut pe cheltuiala mea un consum care, luna trecuta, era de 29 de ori mai mare decat al bucatariei mele (uscatoria este deasupra bucatariei, suprapusa) - iar eu in bucatarie am calorifer si functioneaxa la maxim.
Cat despre presedintele asociatiei, am incercat in repetate randuri sa-l contactez, nu am reusit sa-l cunosc, desi locuiesc in bloc de 17 ani. Am incercat sa-i trimit solicitari prin posta cu confirmare de primire si mi-au venit inapoi, a refuzat sa le primeasca. Nu am cunostinta vreo sedinta a asociatiei, de fapt in cei 17 ani au avut loc cred ca cel mult doua, ultima acum cativa ani, cand o serie de locatari erau nemultumiti de cheltuielile la intretinere si doreau sa se verifice cumva - pana la urma nu s-a verificat nimic. Habar n-am cand si de catre cine a fost ales presedintele asociatiei, daca exista un comitet, din cine e compus si cine l-a ales (administratorul face uneori referire la comitet, dar la intrebarea cine concret face parte din comitet pur si simplu nu raspunde).
Daca intre mine si asociatie exista vreun acord, eu una nu l-am vazut.
Intrebarea mea era: cui sa ma adresez daca am fost pusa sa platesc caldura pentru o uscatorie proprietate comuna, fara ca aceasta sa fie in folosinta mea? Inteleg ca o pot face catre Consiliul Local. Multumesc.
Buna ziua,
as dori sa stiu ce masuri pot lua daca administratorul a dispus, fara sa ma anunte, ca din octombrie 2012 sa mi se repartizeze mie cheltuielile cu incalzirea uneia din uscatoriile blocului. Mentionez ca folosesc acea uscatorie, impreuna cu proprietarul altui apartament, si am facut investitii in repararea ei, deoarece era nefunctionala. Am solicitat sa ne fie data in folosinta, mie si inca altor doi proprietari care au dorit acest lucru, dar am fost refuzati, desi am obtinut acordul tuturor celorlati locatari.
De asemenea, as vrea sa ma indrumati cui sa ma adresez, ca si institutie, pentru a-mi recupera banii (am platit sume foarte mari la caldura pentru acea uscatorie, aproape cat pentru tot apartamentul meu, iar acolo nici nu functioneaza caloriferul)