avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu repartizarea cheltuielilor de catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu repartizarea cheltuielilor de catre administrator

Buna ziua,
as dori sa stiu ce masuri pot lua daca administratorul a dispus, fara sa ma anunte, ca din octombrie 2012 sa mi se repartizeze mie cheltuielile cu incalzirea uneia din uscatoriile blocului. Mentionez ca folosesc acea uscatorie, impreuna cu proprietarul altui apartament, si am facut investitii in repararea ei, deoarece era nefunctionala. Am solicitat sa ne fie data in folosinta, mie si inca altor doi proprietari care au dorit acest lucru, dar am fost refuzati, desi am obtinut acordul tuturor celorlati locatari.
De asemenea, as vrea sa ma indrumati cui sa ma adresez, ca si institutie, pentru a-mi recupera banii (am platit sume foarte mari la caldura pentru acea uscatorie, aproape cat pentru tot apartamentul meu, iar acolo nici nu functioneaza caloriferul)
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:42, 21 Ianuarie 2014
1-Uscatoria reprezinta parte comuna,care poate fi utilizata exclusiv de catre un singur /mai multi proprietari,numai cu acordul asociatiei de proprietari si prin incheierea unui contract de inchiriere pe diferite perioade de timp,urmand ca utilizatorul sa avanseze periodic asociatiei de proprietari c/v chirie negociata
2-In conditiile in care uscatoria reprezinta partea comuna a asociatiei de proprietari,utilizarea exclusiva de catre dv a spatiului este conditionata de acordul asociatiei de proprietari
3-In momentul asumarii responsabilitatii pentru executia de reparatii la spatiul parte comuna,ati incheiat document cu asociatia de proprietari prin care aceasta sa isi asume responsabilitatea restituirii c/v reparatii?
Referitor la impunerea c/v caldura aferent uscatorie,in conditiile in care in respectivul spatiu nu exista calorifer,pe parcursul perioadei de cand utilizati uscatoria nu ati desfasurat demersuri pentru clarificare legalitate impunere caldura ?
Problemele referitoare la temeinicia impunerii cotelor individuale de intretinere le discutati direct cu reprezentantul legal al asociatiei de proprietari in persoana presedintelui de asociatie
Administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie dispozitii ale adunarii generale,presedinte si comitet executiv
Intre dv si administratorul de imobil nu exista raport de obligativitate
Intre asociatia de proprietari si dv exista acordul de asociere ,care va acorda drepturi si obligatii
Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2014
ynocentta, utilizator
Multumesc pentru raspuns!
Ceea ce spuneti Dvs. este la nivel teoretic, situatia in fapt sta altfel, adica nu chiar cum scrie la lege.
1. Legal: uscatoria este parte comuna si poate fi utilizata de ctre oricare dintre proprietari, (deci inclusiv de catre mine) fara niciun contract si fara nicio chirie. Poate de asemenea fi data unuia sau mai multor proprietari in folosinta fie prin contract de inchiriere fie prin comodat, dupa cum se negociaza. In cazul inchirierii, asociatia suporta toate cheltuielile, (reparatii, caldura etc), iar chiriasul achita chiria convenita. In cazul comodatului, se negociaza daca cel care foloseste incaperea achita cheltuielile de intretinere, sau face reparatii, sau si una si alta.
In fapt: exista 3 uscatorii, dintre care eu folosesc desigur una singura, impreuna cu alt apartament. Uscatoria era intr-o stare avansata de degradare, inca mai este in multe privinte. Am solicitat administratie repararea ei, deoarece se afla deasupra apartamentului meu si de 15 ani imi ploua in casa prin uscatorie, pentru ca exista pur si simplu o imensa gaura in tavan. Mi s-a raspuns ca nu exista fonduri si ca ceilalti locatari nu sunt de acord sa plateasca pentru repararea uscatoriei. Am propus atunci sa mi se dea uscatoria in folosinta si voi suporta eu singura reparatiile. Am fost refuzata, aruncand vina tot pe ceilalti proprietari. Am luat la rand fiecare apartament de pe scara si am intrebat vecinii dacaa sunt sau nu de acord sa reparam uscatoria sau daca sunt de acord sa o repar si sa o folosesc eu. Din cele 35 de apartamente (36 cu al meu), doua (cu mine 3) au fost de acord sa contribuie la reparatii si sa folosim impreuna uscatoria, 2 erau nelocuite iar restul au declarat ca nu-i intereseaza uscatoria, nu vor sa contribuie si sunt de acord sa o foloseasca cine vrea. Nici acum nu ni s-a acordat dreptul legal de folosinta. In final, deoarece e destul de neplacut sa-ti ploua in casa atatia ani, am inceput reparatiile pe cheltuiala mea, fara niciun act: am schimbat usa, (care era doar de forma si iarna mai ales intrau acolo fel de fel de indivizi care mi-au furat diverse lucruri, inclusiv haine puse la uscat), si am reparat tavanul. Una dintre celellte doua persoane care doreau sa foloseasca uscatoria a renuntat intre timp, cealalta o foloseste, dar cheltuielile le-am facut in exclusivitate eu.
2. Asociatia de proprietari refuza sa-si dea acordul prin intermediul domnului administrator. Fiecare proprietar in parte a fost de acord, cum v-am spus, cu exceptia celor doi care nu locuiesc in apartamente si nu i-am putut contacta. Domnul administrator, tine insa stampila si refuza sa o aplice pe document.
3. valabil raspunsul de la 2
Referitor la impunerea c/v caldura aferent uscatorie, indiferent daca exista sau nu calorifer (exista o vechitura de tabla, nu functioneaza), nu exista justificarea legala sa mi se imuna mie cheltuieli pentru o parte comuna. Cum spuneam, am fost refuzata cand am solicitat sa mi se dea in folosinta si chiar si asa, ar fi trebuit ca in documentul prin care mi se da in folosinta sa se specifice clar drepturile si obligatiile mele, inclusiv cine plateste caldura. Demersurile mele au inceput abia in luna decembrie anul trecut, deoarece abia atunci am observat pe un document (repartitia costurilor, de la firma care a montat repartitoarele), ca apare un radiator necontorizat, ceea ce eu nu am. Am verificat in urma si am observat ca acel radiator aparuse si toata iarna trecuta. Am sunat la firma si mi s-a spus ca administratorul a solicitat in scris ca acel radiator, aferent unei uscatorii, sa-mi fie trecut mie. Nu i-a interesat, se pare, in baza carui document se trece la mine un consum din partile comune, deci practic se incalca legea, nici nu au gasit de cuvinta sa ma anunte, sa modificam eventual conventia pe care o avem si in care sunt trecute desigur doar radiatoarele din apartamentul meu, nu au venit macar sa vada daca exista acel radiator, acea uscatorie, sa masoare un posibil consum - absolut nimic. Doar au trecut pe cheltuiala mea un consum care, luna trecuta, era de 29 de ori mai mare decat al bucatariei mele (uscatoria este deasupra bucatariei, suprapusa) - iar eu in bucatarie am calorifer si functioneaxa la maxim.
Cat despre presedintele asociatiei, am incercat in repetate randuri sa-l contactez, nu am reusit sa-l cunosc, desi locuiesc in bloc de 17 ani. Am incercat sa-i trimit solicitari prin posta cu confirmare de primire si mi-au venit inapoi, a refuzat sa le primeasca. Nu am cunostinta vreo sedinta a asociatiei, de fapt in cei 17 ani au avut loc cred ca cel mult doua, ultima acum cativa ani, cand o serie de locatari erau nemultumiti de cheltuielile la intretinere si doreau sa se verifice cumva - pana la urma nu s-a verificat nimic. Habar n-am cand si de catre cine a fost ales presedintele asociatiei, daca exista un comitet, din cine e compus si cine l-a ales (administratorul face uneori referire la comitet, dar la intrebarea cine concret face parte din comitet pur si simplu nu raspunde).
Daca intre mine si asociatie exista vreun acord, eu una nu l-am vazut.

Intrebarea mea era: cui sa ma adresez daca am fost pusa sa platesc caldura pentru o uscatorie proprietate comuna, fara ca aceasta sa fie in folosinta mea? Inteleg ca o pot face catre Consiliul Local. Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2014
Admin, administrator
GabiToader a scris:
Intrebarea mea era: cui sa ma adresez daca am fost pusa sa platesc caldura pentru o uscatorie proprietate comuna, fara ca aceasta sa fie in folosinta mea? Inteleg ca o pot face catre Consiliul Local.

Pe lista de plata vi se repartizeaza lunar cheltuielile. Puteti contesta unele din acestea (caldura in cazul de fata), in termen de 10 zile de la afisare, conform legii 230/2007 si HG 1588/2007. Contestatia se face catre presedintele asociatie care este obligat sa va dea un raspuns in termen de maxim 7 zile.
Daca nu ati contestat sumele repartizate inseamna ca le-ati acceptat.
Iar faptul ca le-ati achitat, asa cum inteleg din postarea dumneavoastra, este inca o recunoastre a acestora si o acceptarea din partea dumneavoastra.
Dar puteti contesta de acum inainte si sa solicitati incheierea unui contract de inchiriere pentru a folosi legal acea uscatorie. Pe baza contractului de inchiriere platiti luar o chirie catre asociatie si toate cheltuielile proportional cu suprafata utila a celei uscatorii (inclusiv caldura) daca asa o sa prevedeti in contract.
Puteti reclama si la primarie, dar nu prea inteleg ce sa reclamati atat timp cat va folositi de uscatorie, atat timp cat ati platit ceea ce s-a stabilit de asociatie...
Multumesc!
E vorba de faptul ca eu singura platesc cheltuielile pentru o uscatorie, pe care NU o folosesc numai eu si care, oricum, e parte comuna. Conform legii 230 si normelor de aplicare, cheltuielile comune se platesc in raport cu cota parte indiviza si niciun locatar nu poate fi exceptat de la plata indiferent daca foloseste sau nu partea comuna respectiva. Deci, desi unii locatari nu folosesc aceasta uscatorie, asta nu inseamna ca ei trebuie scutiti de plata, sau ca trebuie sa platesc eu singura. Pe de alta parte, eu platesc si partea mea din cheltuielile comune, de exemplu cu celelalte doua uscatorii pe care nu le folosesc. Am incercat sa rezolv problema la nivelul asociatiei, dar mi-am dat seama ca s-a facut intentionat si in cunostinta de cauza, nu din greseala si ca nu se doreste corectarea situatiei. De aceea am intrebat care este institutia superioara careia pot sa ma adresez.
GabiToader a scris:
Mentionez ca folosesc acea uscatorie, impreuna cu proprietarul altui apartament,

Discutati cu vecinul dumneavoastra, mergeti impreuna la asociatie si stabiliti sa impartiti cheltuielile impreuna. Cei doi proprietari care folosesc uscatoria sunt cei care trebuie sa suporte chiria, cheltuielile...

Alte discuții în legătură

Putem inchide uscatorul? CYBORG CYBORG Buna seara! Suntem o asociatie de proprietari si vrem sa inchidem uscatorul de la ultimul etaj(etaj 4), deoarece nu se foloseste nicio familie de el, in ... (vezi toată discuția)
Incalzire uscatorie arianaferseta arianaferseta Am o intrebare legata de incalzirea spatiului comun. Locuiesc la bloc si una dintre camere este deasupra uscatoriei. Tot timpul geamul uscatoriei este ... (vezi toată discuția)
Montare repartitor in uscatorie perla_perlaa perla_perlaa -spuneti-mi va rog este posibil ca in uscatorie sa se monteze repartitor si sa fie platit de 3 persoane ( care il folosesc ) din 10 si acest lucru doar pe ... (vezi toată discuția)