Am semnat un contract de mandat comercial cu firma A,contract care a expirat in 2 saptamani de la semnare,dar ambele parti si-au continuat colaborarea timp de 2 ani. Totodata am fost angajat cu contract de munca pe functia de agent de vanzari la firma B patronata de acelasi om.
La semnarea contractului de mandat comercial de la firma A mi-a fost dat un card de carburant,telefon si laptop in baza unui proces verbal de predare-primire,urmand ca activitatea de teren sa o fac cu masina personala in baza unui contract de inchiriere(primeam o suma de bani lunar pentru asta).Contractul de inchiriere auto a fost incheiat pe o perioada de 1 an,dar partile au continuat inca 1 an dupa expirarea lui.
In urma unui conflict legat de refuzul companiei A de a-mi achita un comision am fost instiintat ca mi s-a formulat o plangere penala pentru abuz de incredere pe motivul ca in perioada de 2 ani am consumat si in interes personal combustibil de pe cardul lor.
Cardul era de la MOL si era pentru alimentare garaj(se putea alimenta orice vehicul cu acest card).
Precizez ca in aceasta perioada am alimentat si alte masini inafara de masina personala(a sotiei,a tatalui).
La angajare a avut loc o discutie in care mi s-a comunicat pe cale verbala ca pot consuma carburant in interes personal urmand a-mi fii oprita suma respectiva din salariu fara TVA .
La sfarsitul fiecarei luni intocmeam foaia de parcurs in care treceam carburantul consumat in interes personal,dar firma timp de 2 ani nu mi-a oprit nimic din salariu.
Este aceasta speta de natura penala si daca da unde se poate incadra?
:((
contractul de comodat:
CONTRACTUL DE IMPRUMUT
DE FOLOSINTA (auto)
Incheiat astazi 01.02.2012
I. PARTILE CONTRACTANTE
1.1. Domnul....................... ,domiciliat in............ , nr. ....,judet ...., nascut la data de ....., in ... judet ..... fiul lui..............,si al .............., posesorul B.I.(C.I.) seria .............,nr. ..................., eliberat de SPCLEP ......................,C.N.P.............., in calitate de comodant pe de o parte,
si
1.2. S.C. .................... S.R.L., cu sediul social in............., str.................., nr....,judet ....., inregistrata la Oficiul Registrului Comertului, sub numarul ............., din ................ cod fiscal numarul....................., din, reprezentata de .............., cu functia de Director,in calitate de comodatar.
Au convenit sa incheie prezentul contract de imprumut de folosinta, cu respectarea urmatoarelor clauze:
II. OBIECTUL CONTRACTULUI
2.1 Comodantul da spre folosinta comodatarului,contra sumei de 150 E(o suta cincizeci de Euro) pe luna,autoturismul, proprietate personala, marca ....... , tipul ............., nr. de identificare .............. capacitate cilindrica ............, culoare maro, an de fabricatie .............,inscris in circulatie sub nr. ............. , conform certificatului de inmatriculare nr................J, eliberat de Directia Generala de Politie a Municipiului..........., autoturism aflat in buna stare de functionare, care nu este sechestrat sau urmarit.
2.2 Comodatarul are dreptul sa foloseasca autoturismul pe drumurile publice din tara si din strainatate, fara acordul prealabil al comodantului.
III. OBLIGATIILE PARTILOR
3.1 Obligatiile comodantului sunt urmatoarele:
a) sa predea spre folosinta comodatarului autoturismul mai sus mentionat;
b) sa nu instraineze autoturismul pe toate durata prezentului contract;
c) sa solicite comodatarului, pe toata durata contractului sa se foloseasca de autoturism ca un bun proprietar.
3.2 Obligatiile comodatarului sunt urmatoarele:
a) sa ceara si sa obtina spre folosinta autoturismul care face obiectul prezentului contract;
b) sa foloseasca autoturismul ca un bun proprietar, sa efectueze reparatii curente si sa nu transmita dreptul de folosinta unei terte persoane;
c) sa suporte toate cheltuielile pentru buna functionare a autoturismului, si sa plateasca toate taxele pentru acesta(asigurare CASCO,RCA,rovinieta,impozit,etc.);
d) in momentul expirarii contractului sa predea comodantului autoturismul in aceeasi stare de folosinta ca in momentul preluarii si sa raspunda de orice degradare adusa acestuia.
IV. DURATA CONTRACTULUI
4.1 Partile au convenit sa incheie prezentul contract de comodat pe termen de 1 an, incepand de astazi data autentificarii contractului.
4.2 La expirarea prezentului contract partile vor putea, de comun acord, sa prelungeasca perioada pentru care s-a incheiat prezentul contract..
V. INCETAREA CONTRACTULUI
5.1 Prezentul contract inceteaza de plin drept, fara a mai fi necesara interventia unui/unei Tribunal arbitral/Instante judecatoresti, in cazul in care una dintre parti:
- nu-si executa una dintre obligatiile esentiale enumerate in prezentul contract;
- isi incalca vreuna dintre obligatiile sale, dupa ce a fost avertizata, printr-o notificare scrisa, de catre cealalta parte, ca o noua nerespectarea a acestora va duce la rezolutiunea/rezilierea prezentului contract
sau
- in termen de 10 zile de la data primirii notificarii prin care i s-a adus la cunostinta ca nu si-a executat ori isi executa in mod necorespunzator oricare dintre obligatiile ce-i revin.
5.2 Partea care invoca o cauza de incetarea prevederilor prezentului contract o va notifica celeilalte parti, cu cel putin 10 zile inainte de data la care incetarea urmeaza sa-si produca efectele.
5.3 Rezilierea prezentului contract nu va avea nici un efect asupra obligatiilor deja scadente intre partile contractante.
VI. LITIGII
6.1 Partile au convenit ca toate neintelegerile privind validitatea prezentului contract sau rezulatate din interpretarea, executarea ori incetarea acestuia sa fie rezolvate pe cale amiabila de reprezentantii lor.
6.2 In cazul in care nu este posibila rezolvarea litigiilor pe cale amiabila, partile se vor adresa instantelor judecatoresti competente.
VII. CLAUZE FINALE
7.1 Modificare prezentului contract se face numai prin act aditional incheiat intre partile contractante.
7.2 Prezentul contract reprezinta vointa partilor si inlatura orice alta intelegere verbala dintre acestea anterioara sau ulterioara incheierii lui.
7.3 In cazul in care partile isi incalca obligatiile lor, neexercitarea de partea care sufera vreun prejudiciu a dreptului de a cere executarea intocmai sau prin echivalent banesc a obligatiei respective nu inseamna ca ea a renuntat la acest drept al sau.
7.4 Prezentul contract s-a incheiat intr-un numar de 3 exemplare astazi 01.02.2012, data semnarii lui.
COMODANT COMODATAR
Revin cu intrebarea:
Poate fii considerata speta mea de natura penala?
Cum pot sa predau lucrurile pe care inca le detin daca ei nu vor sa primeasca notificarile?