Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la aceasta intrebare pentru ca am consultat mai multi avocati si raspunsurile au fost distincte..
In urma cu 2 ani am fost angajat la o companie pe functia de inginer de vanzari.
Am primit un card de benzina,un lapton si un telefon in baza unor contracte de predare-primire si am facut o conventie VERBALA ca pot consuma carburant in interes propriu urmand sa mi se retina valoarea lui la fiecare salariu.La sfarsitul fiecarei luni eu trimiteam foaia de parcurs in care mentionam cat carburant a fost consumat in interes propriu.
In timpul in care am lucrat la ei nu mi-au retinut din salariu nici un ban pentru carburantul in interes propriu,chiar daca eu le trimiteam rapoartele lunare.
Dupa 2 ani(in urma unui conflict referitor la neincasearea de catre mine a unor comisioane) am fost chemat si au vrut sa imi impute carburantul consumat in valoare de 9000 de ron.
In prezenta unui avocat au vrut sa ma forteze sa semnez demisia si o declaratie in care eu ma obligam sa le returnez suma respectiva,dar eu nu am semnat nimic si am plecat.
Mi-au incetat contractul de munca si m-au notificat sa predau laptopul si telefonul,spunandu-mi ca s-a formulat si o plangere penala pentru abuz de incredere pentru consumul de carburant.
Le-am raspuns la notificare spundu-le ca sunt deacord sa predau laptopul si telefonul,dar sa-mi mentioneze modalitatea de predare,modalitate care sa fie convenabila pentru ambele parti.
Au refuzat sa primeasca notificarea prin curier si prin posta si am dovezile din care reiese refuzul in ambele cazuri.
Intrebarea mea este:
Poate fii considerata vreuna din aceste cazuri abuz de incredere?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!!
In legatura cu folosirea autoturismului de serviciu in interes personal nu se poate retine comiterea infractiunii de abuz de incredere deoarece combustibilul nu este supus restituirii in individualitatea sa, cu alte cuvinte nu este indeplinita conditia obiectului material. Folosirea de catre sofer a autoturismului de serviciu in scop personal constituie infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246 c.pen.). Cu toate acestea, tinand cont de existenta conventiei dintre dumneavoastra si societate, conventie prin care aveati dreptul de a folosi autoturismul in scop personal, nu se poate sustine ca ar fi intrunite elementele constitutive ale infractiunii, mai exact nu exista urmarea imediata ceruta de lege (producerea unor consecinte vatamatoare pentru interesele legale ale societatii). Cu alte cuvinte, daca dumneavoastra veti proba existenta conventiei dintre dumneavoastra si societate atunci nu se va putea retine in sarcina dumneavoatra comiterea vreunei infractiuni. De mentionat este faptul ca societatea va putea deschide o actiune civila impotriva dumneavoastra pentru recuperarea sumei in cauza.
In legatura cu restituirea laptopului si telefonului mobil va sugerez sa mergeti si sa le predati in cel mai scurt timp.
Revin cu completarea ca foloseam masina personala in interes de servici confor unui contract de comodat.
In ceea ce priveste laptopul si telefonul!?
Cum pot sa le predau daca ei nu imi spun modalitatea de predare-primire?
Refuza sa primeasca notificarile....
Va rog sa ma indrumati daca puteti.
Multumesc anticipat!!
Inteleg ca exista un contract de comodat incheiat pentru masina dvs. proprietate personala. Nu mentionati cine este beneficiarul contractului (in folosul cui). Presupun ca este vorba de firma pentru activitatea de serviciu pe care o desfasurati.
Citez din discutia deschisa de dvs.: "...Am primit un card de benzina, un lapton si un telefon in baza unor contracte de predare-primire si am facut o conventie VERBALA ca pot consuma carburant in interes propriu urmand sa mi se retina valoarea lui la fiecare salariu.La sfarsitul fiecarei luni eu trimiteam foaia de parcurs in care mentionam cat carburant a fost consumat in interes propriu.... "
Daca ati primit laptop si telefon pe baza de contract/ proces verbal de predare-primire, tot asa trebui sa le predati. Conventia verbala este ca si cum nu ar fi existat. Prin urmare, dvs. foloseati masina personala pentru activitate la firma, va plateati singur intretinerea, reviziile si reparatiile pentru masina, iar firma platea benzina consumata per total, in baza foii de parcurs. Asa ar putea sa reiesa, ca fiind intelegerea verbala, din afirmatia dvs. ca desi mentionati in foaia de parcurs benzina consumata pentru uz personal, nu vi s-a retinut din salariu aceasta valoare a combustibilului, lunar, dupa cum completati foaia de parcurs. In schimbul combustibilului consumat pentru uz personal, dvs. plateati celelalte cheltuieli facute pentru masina dvs. personala, utilizata si la serviciu.
Poate fi o problema, daca se scot foile de parcurs si se face delimitarea clara, in baza mentiunii/ semnaturii dvs.: consum benzina pentru serviciu/ consum benzina in interes personal. Depinde si de ce scrie in contractul de comodat la sarcinile partilor semnatare, proprietar mijloc de transport/ beneficiar de contract.
Refuzul de primire al raspunsurilor dvs. la notificarile firmei poate fi rezolvate prin adresele trimise de dvs. prin posta/ curier, cu confirmare de primire/ adrese recomandate, care sunt mentionate in PV al postasului/ curierului care le-a distribuie.
Solicitati in scris de la posta (sunt formulare speciale pentru solicitari la oficiile postale) sa va confirme in scris modul cum a fost distribuita corespondenta, refuzul de primire, etc. si sa va dea o copie xerox semnata si stampilata ca fiind conforma cu originalul dupa documentele postasului.
Aceeasi solicitare sa o faceti si la firma de curierat.
1. Intelegerea verbala nu are nicio valoare juridica, prin urmare, angajatorul poate decide angajarea raspunderii patrimoniale a dvs pentru acel prejudiciu.
2. In contractul de comodat trebuia sa fie cuprinse si astfel de clauze - cat carburant aveti vie sa consumati si cum se face restituirea c/v pentru ceea ce se depaseste.
contractul de comodat:
CONTRACTUL DE IMPRUMUT
DE FOLOSINTA (auto)
Incheiat astazi 01.02.2012
I. PARTILE CONTRACTANTE
1.1. Domnul....................... ,domiciliat in............ , nr. ....,judet ...., nascut la data de ....., in ... judet ..... fiul lui..............,si al .............., posesorul B.I.(C.I.) seria .............,nr. ..................., eliberat de SPCLEP ......................,C.N.P.............., in calitate de comodant pe de o parte,
si
1.2. S.C. .................... S.R.L., cu sediul social in............., str.................., nr....,judet ....., inregistrata la Oficiul Registrului Comertului, sub numarul ............., din ................ cod fiscal numarul....................., din, reprezentata de .............., cu functia de Director,in calitate de comodatar.
Au convenit sa incheie prezentul contract de imprumut de folosinta, cu respectarea urmatoarelor clauze:
II. OBIECTUL CONTRACTULUI
2.1 Comodantul da spre folosinta comodatarului,contra sumei de 150 E(o suta cincizeci de Euro) pe luna,autoturismul, proprietate personala, marca ....... , tipul ............., nr. de identificare .............. capacitate cilindrica ............, culoare maro, an de fabricatie .............,inscris in circulatie sub nr. ............. , conform certificatului de inmatriculare nr................J, eliberat de Directia Generala de Politie a Municipiului..........., autoturism aflat in buna stare de functionare, care nu este sechestrat sau urmarit.
2.2 Comodatarul are dreptul sa foloseasca autoturismul pe drumurile publice din tara si din strainatate, fara acordul prealabil al comodantului.
III. OBLIGATIILE PARTILOR
3.1 Obligatiile comodantului sunt urmatoarele:
a) sa predea spre folosinta comodatarului autoturismul mai sus mentionat;
b) sa nu instraineze autoturismul pe toate durata prezentului contract;
c) sa solicite comodatarului, pe toata durata contractului sa se foloseasca de autoturism ca un bun proprietar.
3.2 Obligatiile comodatarului sunt urmatoarele:
a) sa ceara si sa obtina spre folosinta autoturismul care face obiectul prezentului contract;
b) sa foloseasca autoturismul ca un bun proprietar, sa efectueze reparatii curente si sa nu transmita dreptul de folosinta unei terte persoane;
c) sa suporte toate cheltuielile pentru buna functionare a autoturismului, si sa plateasca toate taxele pentru acesta(asigurare CASCO,RCA,rovinieta,impozit,etc.);
d) in momentul expirarii contractului sa predea comodantului autoturismul in aceeasi stare de folosinta ca in momentul preluarii si sa raspunda de orice degradare adusa acestuia.
IV. DURATA CONTRACTULUI
4.1 Partile au convenit sa incheie prezentul contract de comodat pe termen de 1 an, incepand de astazi data autentificarii contractului.
4.2 La expirarea prezentului contract partile vor putea, de comun acord, sa prelungeasca perioada pentru care s-a incheiat prezentul contract..
V. INCETAREA CONTRACTULUI
5.1 Prezentul contract inceteaza de plin drept, fara a mai fi necesara interventia unui/unei Tribunal arbitral/Instante judecatoresti, in cazul in care una dintre parti:
- nu-si executa una dintre obligatiile esentiale enumerate in prezentul contract;
- isi incalca vreuna dintre obligatiile sale, dupa ce a fost avertizata, printr-o notificare scrisa, de catre cealalta parte, ca o noua nerespectarea a acestora va duce la rezolutiunea/rezilierea prezentului contract
sau
- in termen de 10 zile de la data primirii notificarii prin care i s-a adus la cunostinta ca nu si-a executat ori isi executa in mod necorespunzator oricare dintre obligatiile ce-i revin.
5.2 Partea care invoca o cauza de incetarea prevederilor prezentului contract o va notifica celeilalte parti, cu cel putin 10 zile inainte de data la care incetarea urmeaza sa-si produca efectele.
5.3 Rezilierea prezentului contract nu va avea nici un efect asupra obligatiilor deja scadente intre partile contractante.
VI. LITIGII
6.1 Partile au convenit ca toate neintelegerile privind validitatea prezentului contract sau rezulatate din interpretarea, executarea ori incetarea acestuia sa fie rezolvate pe cale amiabila de reprezentantii lor.
6.2 In cazul in care nu este posibila rezolvarea litigiilor pe cale amiabila, partile se vor adresa instantelor judecatoresti competente.
VII. CLAUZE FINALE
7.1 Modificare prezentului contract se face numai prin act aditional incheiat intre partile contractante.
7.2 Prezentul contract reprezinta vointa partilor si inlatura orice alta intelegere verbala dintre acestea anterioara sau ulterioara incheierii lui.
7.3 In cazul in care partile isi incalca obligatiile lor, neexercitarea de partea care sufera vreun prejudiciu a dreptului de a cere executarea intocmai sau prin echivalent banesc a obligatiei respective nu inseamna ca ea a renuntat la acest drept al sau.
7.4 Prezentul contract s-a incheiat intr-un numar de 3 exemplare astazi 01.02.2012, data semnarii lui.
COMODANT COMODATAR
Revin cu intrebarea:
Poate fii considerata speta mea de natura penala?
Cum pot sa predau lucrurile pe care inca le detin daca ei nu vor sa primeasca notificarile?